Petr Pančocha - eWRC.cz
13. 12. 2006 00:00 − 2404× − 10

Loeb vévodí anketě nejoblíbenějších sportovců

Sébastien Loeb je ve své rodné zemi sportovcem, jehož umění a schopností si lidé cení nejvíce.

V listopadu se ve Francii uskutečnila anketa, jejímž cílem bylo zjistit, kteří sportovci patří k nejoblíbenějším. Výzkumu se zúčastnilo přes pět stovek respondentů ve věku 15 až 34 let. Výsledky jsou nejenom docela poučné, ale i v mnohém překvapivé.

„Sportovci hrají z hlediska našich každodenních životů důležitou roli,“ potvrzují představitelé společností, které realizovaly samotný výzkum. „Ti nejlepší z nich nejsou jen lidmi, které ostatní zbožňují. Stávají se předmětem ekonomických a politických zájmů. Stačí si jen vzpomenout na vítězství Francie na mistrovství světa ve fotbale v roce 1998, které odstartovalo nebývalý zájem o sportovní hvězdy.“

Letošní výzkum ukázal, že francouzští respondenti preferují francouzské sportovce mužského pohlaví. Z celkového počtu 1855 citovaných sportovců pocházelo 73% z Francie a 90% byli muži. „Je překvapující přiznat, že jsme národem patriotů a šovinistů,” komentuje s úsměvem šéf společnosti Sport Market. „Přímo neskutečný je podíl fotbalistů, kteří jsou všudypřítomní, na což mají největší vliv média.“ Mediální popularita ale může velmi rychle omrzet, a nejlepším důkazem je Sebastien Loeb, který je na hony vzdálen těm „nejprofláknutějším“ šampiónům. Francouzský jezdec se v letošním roce stal sportovcem, jehož si mladí lidé nejvíce váží a oceňují jeho umění.

A jaký je onen žebříček oblíbenosti sportovců? Otázka zněla „Jak moc si ceníte umění sportovce?“, hodnotilo se na stupnici +10 (vážím si hodně) až -10 (nevážím si vůbec) a respondenti hodnotili sportovce, jejichž jména jim spontánně přicházela na mysl.

Sebastien Loeb Rally +7,6
Ronaldinho (Brazílie) Fotbal +7,3
Yannick Noah Bývalý tenista +6,6
Zinedine Zidane Bývalý fotbalista +6,2
Thierry Henry Fotbal +5,7
David Douillet Bývalý džudista +5,6
Laure Manaudou Plavání +5,5
Lilian ThuramFotbal +5,4
Amélie Mauresmo Tenis +5,2
Michael Jordan (USA) Bývalý basketbalista +5,1
Frank RibéryFotbal +4,6
David TrezeguetFotbal +4,6
Ronaldo (Brazílie) Fotbal +4,2
Tony Parker Basketbal +4,1
Fernando Alonso (Španělsko) Formule 1 +3,3
Michael Schumacher (Německo) Formule 1 +2,8


Rozhovor se Sebastienem Loebem vám právě přinášíme.

„Sébastiene, překvapil Tě takový výsledek?“
Obrovsky moc. To, že jsem skončil před těmi největšími fotbalovými hvězdami, je pro mě něco výjimečného. Jak víte, fotbal je sportem, který je z mediálního hlediska naprostá špička. Není to nic, co by se dalo vídávat ve světě automobilových soutěží. Takový výsledek mě velmi potěšil, protože je vždycky příjemné vědět, že si lidé váží vašich schopností.

„Právě… Čím si získáváš hlasy Francouzů?“
Nedělám nic zvláštního. Nikdy jsem nezkoušel si na nic hrát. Chci zůstat stále stejný. Snažím se, aby mě lidé vnímali pozitivně. Negativní reakce mi nedělají dobře.

„Jak to tedy dokazuješ v každodenní životě?“
Nechci lidi zklamat. Když mě někdo požádá o autogram nebo jsem na veřejnosti, chci být lidem co nejblíž. I když jsou samozřejmě chvíle, kdy je třeba zachovat jistý odstup a kdy se to příliš nehodí…. Často pobývám mezi lidmi. Pokud mě o něco požádají, tak mě to těší. Být lidem nablízku je pro mě přirozené. Nikdy se do toho nemusím nutit.

„Jak si vysvětluješ, že jsi překonal takové světové hvězdy, jakými jsou Ronaldinho, Zidane, Jordan či Schumacher?“
Těžko se mi pro to hledá vysvětlení (směje se). Ale tři světové tituly v rally mě v kombinaci s francouzskou národností obrovsky zviditelnily. Daleko více se o mně mluví médiích. Řeklo by se až příliš. Gesto, které jsem udělal v minulém roce při tragické soutěži ve Británii, kdy zahynul Martinův spolujezdec Michael Park, odhaluje povahu mé duše. Za takových okolností jsem prostě nemohl zvítězit.

„Nemáš strach, že Tě taková popularita změní?“
Nemám důvod se nějak měnit, protože to nemám v povaze. Nevím, proč bych se měl ubírat špatným směrem. Mí předchozí kamarádi jsou stále mými kamarády. Nejlepší chvíle trávím se svými nejbližšími přáteli, nikoliv na večírcích pro VIP.

„Co by bylo potřeba udělat, aby se automobilovým soutěžím dostalo takové pozornosti, kterou si určitě zaslouží?“
Rally je sportem, který se narozdíl od Formule 1 příliš nehodí pro televizní přenosy. V rally je bojujeme proti chronometru a chybí tady přímé souboje. Díky tomu se stává nemožným zaujmout široké publikum. Také není jednoduché vysvětlit lidem, co je to rychlostní zkouška, superspeciálka či penalizace. Pokud by se ale takové záležitosti divákům srozumitelně objasnily a přenosy z rally se nevysílaly v jednu hodinu ráno, myslím si, že by se automobilové soutěže staly mnohem populárnějšími.

Převzato z magazínu Sport – Le Magazin Sport Free Attitude

Komentářů celkem: 10
13. 12. 2006 16:141
0 0
Ten rozhovor jen potvrzuje naprostou spravnost volby. Trochu jina kava nez takovi ti: sli jsme do toho a meli jsme na to, ale dali nam lacinej gol smajlík
13. 12. 2006 16:352
0 0
Je pravda, že kdyby Eurosport hodil přenosy do hlavního vysílacího času, tak by na tom byla rally lépe. Jesli přijde po příští sezóně Vale do rally, tak to bude obrovský mediální boom. Snad pak přijdou i noví sponzoři, nové automobilky...
13. 12. 2006 18:213
0 0
Markku Alen by ho stejně převálcoval
13. 12. 2006 18:354
0 0
Nějak nechápu metodiku toho výzkumu. To jako první si na někoho spontánně vzpomenu a potom hodnotím jestli si vážím jeho umění??? No nevím ... nechci zhazovat ty výsledky, ale to je trochu divný průzkum. Jinak ... Seb je fakt borec!
13. 12. 2006 18:365
0 0
Nesmysl to je.
13. 12. 2006 18:476
0 0
....rozsáhlá anketa.....500 respondentů.....Francie. Nevím, zrovna reprezentativní to asi nebude, ale Seb si to zaslouží.
13. 12. 2006 19:177
0 0
2TGV: Originál hovoří následovně:
MODE DE CALCUL
Chaque personne interrogée a cité spontanément le nom d’un ou plusieurs sportif (s). On attribue ensuite un certain nombre de points par réponse donnée selon le barème suivant : « j’apprécie beaucoup » : +10 pts ; « assez bien » : + 5 pts ; « assez peu » : - 5 pts ; « pas du tout » : - 10 pts.
On effectue enfin une moyenne de points sur l’ensemble des sportifs cités....
13. 12. 2006 19:448
0 0
Jo v tom má pravdu, že by mělo být rally normálně přes den jako je třeba fotbal.
14. 12. 2006 08:109
0 0
Je pravda,že některé soutěže,mi v televizi chybí zvlaště tam kde se nemůže člověk podívat,ale pokud má člověk internet tak to není problém a na ty ostatní?Vyrazí se přímo,protože v televizi to není ono,jede se tak aby se minimálně hodinu předem bylo na místě,několik hodin stálo na místě a pak zopokovat ještě několikrát, v noci do servisu,pak spát v autě a ráno na novo.Tím chci říct,že rally má svých věrných fanoušků dost,kteří také žijí tou atmosférou a nemusí mít souboje kolo na kolo.Proto bych nechtěl aby nějácí další co si zrovna odskočili z rvačky na fotbale šli dělat ještě binec na rychlostní zkoušku,která je nakonec k vuli divákům zrušena.Jediné co rally chybí jsou peníze,ale to v nednešní době je úplně normální.
15. 12. 2006 16:2210
0 0
2Krestič: Statistika je zvláštní věc, laikům občas připadající nepochopitelně. Důležitější než množství respondentů je jejich reprezantativní výběr. Když se to dělá správně, stačí i menší vzorek. Naopak výsledek ankety 10000 čtenářů nějakého časopisu bude pravděpodobně k ničemu, protože se zkoumá pouze mezi lidmi, kteří čtou ten časopis a mají tak v určité oblasti všichni stejné zaměření.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!