Rallye Lisabon – Dakar 2007 – 30. 12. 2006

Josef Vrátil a jeho tým se nám poprvé ozvali s informacemi přímo z místa konání soutěže.

Již 29 let je konec kalendářního roku ve znamení předstartovních příprav nejdelší a nejtěžší rallye světa, legendárního Dakaru. Poprvé v jeho historii bylo datum startu posunuto z tradičního prvního dne roku na 6. ledna. Ve chvíli, kdy čtete tyto řádky, je většina účastníků na cestě do portugalské metropole Lisabonu, kde proběhnou ve dnech 3. – 5. 1. 2007 formální a technické přejímky a 6. 1. odstartuje tento maratón do své první etapy.

Startovní listiny jsou doslova nabité k prasknutí. Zájem je enormní. 1. června otevřeli organizátoři příjem přihlášek a již 14. června ho museli definitivně zastavit. Počet zájemců byl již v té chvíli několikanásobně vyšší, než je možné v jednotlivých kategoriích na start připustit. Co je kouzlem Dakaru? Proč je o možnost startu takový zájem? Co všechny táhne k tomuto dosti nebezpečnému podniku? Těch odpovědí by bylo mnoho a debaty na toto téma jsou mezi fanoušky nekonečné. Hlavně je to touha po dobrodružství, něco neobvyklého dokázat. Většinu startovního pole tvoří opravdu ti správní dobrodruzi, afričtí specialisté, pro které je Dakar životním osudem, životní filosofií. Zdolat nekonečnou poušť, sáhnout si až na dno fyzických i psychických sil, vydržet těch řádově 10.000 kilometrů. Pro mnoho lidí je Dakar kouzelný svou pestrostí. Vždyť ve startovním poli najdete snad všechno, co má kola a nějaký motor. Motocykly, sajdkáry, čtyřkolky, automobily, bugyny, kamióny… A možná to nejdůležitější je lidský faktor. Na této soutěži je to stále ještě hlavně o jezdeckém umění, o vůli, o zkušenostech, o souhře posádky, o dokonalé navigaci. Slavný pouštní maratón si vyžádal ve své historii i řadu obětí. Ale mezi vyznavači tohoto šílenství to byli hrdinové, kteří psali historii. I tato stránka, drsná a smutná stránka, dělá Dakar Dakarem. To potenciální riziko přitahuje, prostě to k tomu patří…

V početném pelotonu nechybí celá řada českých jezdců a nechybí ani novináři. Tým RSM Group nasazuje novinářské vozidle, které pojede po celé trase soutěže a jeho členové Vás budou na stránkách eWRC každý den informovat o všem, co se na trati dělo, co je zajímavé, o technice, o zajímavých osobnostech, nebudou samozřejmě chybět rozhovory s jezdci a můžete se těšit i na spoustu fotografií. Náš tým je nový a tato cesta je jeho vlastně prvním programovým krokem. Vznikl proto, že pár opravdových nadšenců se rozhodlo do Afriky vrátit, ukázat, že tady žijí šikovní lidé a velmi brzy rozbouřit dakarské vody v kategorii kamionů. Ale to už prozrazuji plány pro rok 2008, pro jubilejní 30. ročník dakarské rallye.

Tak tedy kdo Vás bude o všem informovat (pokud bude fungovat spojení…), kdo Vás zavede na prašné africké pisty a do rozsáhlých dunových polí?

Duchovním otcem celého dlouhodobého projektu je Marek Spáčil. Dvakrát absolvoval Dakar v týmu Martina Macíka, jednou jako člen posádky „ostrého“ kamionu, jednou jako řidič asistenčního kamionu. Podílel se na stavbě dakarské Liazky, řadu let se účastní českých soutěží off-road. Vynikající řidič i mechanik. V civilním životě majitel stavební firmy má za sebou týdny a týdny tvrdé práce na přípravě vozidla a desítky bezesných nocí. Ale jeho nadšení pro Dakar je obrovským motorem, který ho v posledních dnech drží při životě. Během dlouhé africké cesty bude hlavně za volantem, starat se o vozidlo a zabývat se technickými zajímavostmi ve všech kategoriích.

Za volantem se bude s Markem střídat Michael Krejska. Dakarský nováček, ale dříve dlouholetý manažer špičkového českého týmu v rallye, doslova a do písmene „univerzální voják“. Skvělý řidič, skvělý technik, skvělý organizátor, šikovný mechanik, novinář i fotograf. A hlavně skvělý člověk a kamarád. Staral se o administrativní přípravu celé akce a rozhodně toho nebylo málo. Michal je člověk, který by se uplatnil v kterémkoliv týmu u nás i ve světě, však ho také vysoko cenili například lidé ze společnosti Prodrive. A já jsem rád, že jsem ho nakazil „africkým virem“… V dnešní době potkáte Michala na závodech a soutěžích buď s fotoaparátem v ruce, nebo v roli sportovního komisaře.

Zástupkyní něžného pohlaví v naší posádce je Radka Dvořáková. Na Dakar se v roli novinářky vydává již počtvrté. Je spoluautorkou tří knih o této soutěži a jako překladatelka se podílela na vydání dalších knih s motoristickou tématikou. Pracuje jako manažerka motocyklové Grand Prix a všech dalších motocyklových závodů na brněnském autodromu. Od jara do podzimu je v jednom kole, často i o sobotách a nedělích. Kromě toho se stará na autodromu o počítačovou síť. Dakar je pro ni jakousi vytouženou změnou, alespoň na měsíc. Člověka musí motorismus opravdu hodně bavit, aby tohle všechno zvládal… Dalšími Radčinými zájmy jsou počítače, jazyky (perfektní angličtina a španělština, teď se vrhla na francouzštinu a jaksi bokem „vnímá“ němčinu…), literatura, cestování…

A co mám napsat o sobě? Mé jméno je Josef Vrátil. Známe se z některých „vášnivých“ diskusí na těchto stránkách. A s mnoha z Vás se určitě znám alespoň od vidění z českých i světových rallye. Přes 20 let fotografuji motoristický sport, zkusil jsem si to několikrát i jako navigátor, dnes se na soutěžích vyskytuji jako sportovní komisař. Jsem autorem nebo spoluautorem 7 knih s tématikou motoristického sportu, spolupracuji s mnoha redakcemi jako volný novinář a fotograf. Na Dakar jedu počtvrté a jsem tímto maratónem doslova posedlý. Je to moje vášeň a celoživotní touha. Mým velkým koníčkem je samozřejmě fotografování, cestování, historie motoristického sportu a modely soutěžních vozů.

Takže teď už víte vše, co na Vás chystáme. Budeme se snažit, abyste se dozvěděli co nejvíce, abyste s naší prací byli spokojeni a abyste se alespoň na chvíli každý den zasnili a vznášeli se pár minut nad africkými pustinami a pouští. Za celou naši posádku Vám všem přeji příjemnou oslavu konce roku (my budeme právě na cestě do Lisabonu…) a hodně zdraví, štěstí, spokojenosti, úspěchů a splněných snů v roce 2007! A samozřejmě spoustu skvělých zážitků na všech možných rallye!

Komentářů celkem: 5
1. 1. 2007 15:48
0 0
Šťastnou cestu!
mecirek
1. 1. 2007 16:29
0 0
jinak informace jsou na http://www.dakar.cz to jsou kluci co už léta provozují stranku o dakaru. ale kdo dakar sleduje nemusím připomínat
cup
1. 1. 2007 16:35
0 0
Přeji hodně štěstí,a bezproblémovou celou sotěž se skvělími zážitky,o které se s námi určitě podělíte držím palce.
1. 1. 2007 20:28
0 0
Taky se připojím k blahopřáním. Hlavně se ve zdraví vraťte.
2. 1. 2007 17:20
0 0
Hodně štěstí! Jsem rád,že došlo i na psaní článků tohoto skvělého diskutéra.Předem díky za chystané informace přímo z první ruky.Kéž by jen dobré zprávy přicházely z Dakaru a nejen z něj.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!