Rally Dakar – On the route

Dnešní etapa byla velmi náročná, po tvrdé pistě a jako předkrm zde bylo i první asi patnáctikilometrové dunové pole.

První noc v africkém bivaku, hoří ohně a zpívá místní skupina arabské písně. V devět hodin ztichnou – probíhá brífink, každý den. Proberou se změny v itineráři, bezpečnost a organizační věci. Jako například včera: „Na km 86,19 se zřítila cesta, nějak si poraďte a napojte se na km 83,04. Poslouchejte Sentinel (viz náš článek o vybavení novinářského auta) a možnost vyzkoušení GPS pro ty kdo měli dnes problémy je mezi 1:00 a 3:00 v noci.“ Motorkáři mají bivak po etapě jinde, aby nemuseli do Ouarzazate a ráno zase zpět, jelikož RZ začíná velmi blízko místa, kde dnešní končí. Brífink je krátký, maximálně věcný a jako jedna z mála věcí na Dakaru perfektně tlumočený do angličtiny a španělštiny. Chybu si nikdo nemůže a nechce dovolit.


Peterhansel měl na trati problémy se spojkou – foto: RSM Group, více fotek zde

Ráno jsme vyjeli ve 3:05 a po 507 kilometrech a šesti hodinách jsme dorazili na km 236 dnešní RZ. Tu jsme pro vás sledovali a fotili. Nyní jsme se rozhodli udělat zpravodajství na místě – tedy v poušti, protože nás čeká dalších 260 km do bivaku, takže by to bylo pozdě, velmi pozdě.


Martin Macík v plném tempu – foto: RSM Group, více fotek zde

Dnešní etapa byla velmi náročná, po tvrdé pistě a jako předkrm zde bylo i první asi patnáctikilometrové dunové pole. Poušť je zde kamenitá a cestu „nerozebraly“ ani kamiony. Startovní pole je velmi roztroušené a ve chvíli kdy píšeme (17:05 místního času) ještě stále jezdí kolem nás soutěžící. Start byl 7:05 ráno a my jsme v polovině RZ…

U motorkářů dnes zvítězil opět Coma, když nadělil druhému Pujolovi více než 12 minut.

Jak jistě víte, je letošní Dakar poznamenán první tragickou událostí. Dnes zahynul Jihoafričan Elmer Symons, který jel na motocyklu svůj první Dakar. Dvou předchozích se zúčastnil jako řidič asistence.


Sousa je stále hodně v předu – foto: RSM Group, více fotek zde

Mezi automobily se dnes opravdu závodilo, ale 405 km dlouhá RZ opět nadělala problémy některým z favoritů. Peterhasel měl u CP2 problémy se spojkou a skončil až desátý. I když kolem nás jel ještě velmi rychle a jeho čas byl jistě na „bednu“. RZ tak vyhrál Dakarský veterán Schlesser následován Sainzem a nejlepším z Mitsubishi Romou.


Stacey ještě neví o problémech, jež ho na trati čekají – foto: RSM Group, více fotek zde

Jeden z favoritů mezi kamiony Hans Stacey se zřejmě propadne hluboko v pořadí. Po větší část RZ vedl, ale v této chvíli ještě stojí na trati a potýká se s mechanickými problémy. Z našich měl nejlepší průjezd a to jak časově, tak „esteticky“ Martin Macík na Liazu.

Dnes pouze takto v krátkosti, protože jsme uprostřed pouště. Začíná se smrákat a do bivaku je hodně daleko.


Roma předvedl na kamení skvělý výkon – foto: RSM Group, více fotek zde


Dnešní vítěz Schlesser – foto: RSM Group, více fotek zde


Vatanen po problémech ve druhé etapě pokračuje – foto: RSM Group, více fotek zde

Komentářů celkem: 23
10. 1. 2007 19:3321
0 0
albar: Cim bude spravedlivejsi? Ze by De Rooy nebo Stacey meli horsi podminky, o tom nevim...
11. 1. 2007 10:4722
0 0
Pro Čagina to byla dost smolne etapa... prvne zastavil a opravoval ( Pri oprave nu asistoval Rešetinov) a 50 km dal svuj Kamaz polozil na bok a odstoupil. Maldy Loprais zatim na skvelem 4 miste.
11. 1. 2007 10:5523
0 0
Prosím, nechte si své urážlivé komentáře pro jiné diskuze, zvláště pak xesik. Promazáno.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!