Těžké dny pro všechny

Když jsme ve čtvrtek absolvovali náročnou cestu z Tan Tanu do Zoueratu, netušili jsme, co nás čeká.

Když jsme ve čtvrtek absolvovali náročnou cestu z Tan Tanu do Zoueratu, netušili jsme, co nás čeká. Ale od začátku. Vyjížděli jsme ve tři hodiny ráno a čekalo nás celkem 719 km. Z toho 500 km po náročných pistách v terénu. Organizátoři vydali na večerním brífinku příkaz, že i členové asistencí a novináři musí mít na tomto úseku helmy. Před svítáním nás zastihla malá písečná bouře, kterou záhy vystřídal liják, pro Afriku zcela netypický. Náročné technické pasáže plné děr, písku a skoků střídaly dlouhé rychlé pláně, kde se dalo jet i přes sto s plně naloženým Nissanem a drželi jsme statečně krok s asistencí týmu Mitsubishi.


Před startem speciálu 6. etapy – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

Cestovat se zkušeným offroadovým pilotem je opravdu velký zážitek a Marek si jízdu náležitě vychutnával. Jen pár kilometrů před Zoueratem začal motor našeho vozu ztrácet výkon. Po dojezdu do bivaku zjistili Michal s Markem možnou příčinu, vadné čidlo váhy vzduchu do turbodmychadla. Do tří hodin do rána jsme sháněli u všech týmů náhradní. Ale nezadařilo se. Problém byl v tom, že několik těžkých asistencí uvízlo na solných pláních této pasáže a přijížděly až ráno a hned zase pokračovaly dál. Nechtěli jsme riskovat a zůstávat v Zoueratu déle, než bylo nutné, a tak jsme museli všechno vsadit na jednu kartu.


Francouzka Isabelle Pattisier startuje s touto bugynou – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

Do Ataru totiž nevede silnice a jede se po pistě přes 300 kilometrů. A na této pistě už je řada úseků s měkkým pískem. Zkusili jsme s „načnutým“ autem projet. Jaký to byl stres, to se dá jen těžko popsat. Plně naložený vůz, jehož motor nedává patřičný výkon… V první duně jsme uvízli. Domorodci nabízeli vytažení na laně za 500 eur, ale to jsme s díky odmítli. To raději lopatami přeházet celou Saharu… Pomohl nám asistenční kamion Yamahy.


Jean Noel Julen/Pascal Gambilon (F) Buggy Renault, Jaroslaw Cizak (PL) KTM – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

Pak už cesta probíhala bez větších problémů. Až na to, že se dalo jet jen na dvojku a na trojku a spotřeba se vyhoupla na 45 litrů na 100 kilometrů… No a samozřejmě nás opět chytila písečná bouře a to velké intenzity. Chvílemi nebylo před vůz vůbec vidět, chvílemi jen na pár metrů. V takové situaci jsme museli doplnit naftu z kanystrů a to nebylo právě jednoduché. Síla větru byla taková, že po vánocích vypasený chlap se tak tak držel na nohou… Přijeli jsme do Ataru, Marek se podíval pod kapotu a z jeho výrazu bylo jasné, že je hodně zle. Prasklá hadice k turbodmychadlu. Takže zatímco já se snažím něco napsat a zpracovat fotky, chlapci pracují na tom, abychom se nějak dostali dál.


Cyril Despres vyhrál 7. etapu – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

Problémy ale postihly hlavně celou řadu soutěžících. V kamionech skvěle jedoucí Martin Macík zůstal na trati s prasklým těsněním pod hlavou motoru. Nakonec ve večerních hodinách dorazil do bivaku, ale je otázka, jestli budou pokračovat dál. Mirek Zapletal, který tolik v úvodní části Dakaru překvapil, zůstal v dunách. Jeho Mitsubishi se zastavilo díky poruše převodovky. Ari Vatanen skončil, jeho tovární Volkswagen Touareg shořel. Další z favoritů, Španěl Nani Roma šel se svým továrním Mitsubishi přes střechu, naštěstí posádka opustila vozidlo bez zranění.


Pal Anders Ullevalseter (N) KTM – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

Odstoupili na motor Gerard De Rooy i jeho otec Jan De Rooy, favorité kategorie kamionů. Jejich Ginafy nevydržely enormní zátěž. Do Ataru nedojel ani vítěz včerejší etapy v kategorii motocyklů, Španěl Jordi Viladoms. Měl pád a zlomil si ruku. Portugalec Carlos Souza, který po evropské části vedl a v Africe si držel třetí pozici, uvízl v dunách. Asi došlo k výměně názorů se spolujezdcem Andreasem Schultzem, protože po vyproštění vozu z písku temperamentní Souza nechal svého spolujezdce v dunách a odjel. Pak se mu vše rozleželo v hlavě a vrátil se. Zkratovité jednání bylo oceněno časovou penalizací a propadem hluboko v pořadí.


: Nani Roma v 7. etapě havaroval – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

Po dojezdu do Ataru si stěžoval zcela vyčerpaný Pepa Macháček, že byla všude velbloudí tráva a že pro jeho čtyřkolku je to hrozné, navíc mu vypadávaly pojistky a musel každých dvacet kilometrů zastavovat.


Tomáš Tomeček dojel do Ataru na 3. místě – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

V těžké etapě plné dunových polí kraloval v kategorii automobilů Jihoafričan Giniel De Villiers na Volkswagenu a dostal se do čela před Carlose Sainze, který dojel třetí. Druhým místem dal o sobě konečně vědět Stéphane Peterhansel a o dvě minuty snížil náskok vedoucí dvojice týmu VW. V těžké vozbě dal Hans Stacey jasně najevo, kdo by měl být vítězem letošního ročníku v této kategorii. Se svým červeným Manem doslova letěl a druhému Jacquotovi, stájovému kolegovi, nadělil bezmála půl hodiny. Třetím místem se blýskl Tomáš Tomeček se svou Tatrou. Aleš Loprais dokončil etapu až na 12. místě a na Staceyeho ztratil víc než hodinu.

Holanďan Stacey už vede o 2:16:28 před Mardějevem na Kamazu a to už je opravdu velký náskok. Loprais je pátý a Tomeček 16. V kategorii motocyklů se konečně prosadil Cyril Despres. Druhý dojel Nor Ullevalseter. Vedoucí Španěl Marc Coma dokončil sedmou etapu na 6. místě a tak se podařilo soupeřům jeho náskok alespoň trochu snížit. Slovák Jaroslav Katriňák je v polovině soutěže 14., Martin Macek 21., Ivo Kaštan 69., David Pabiška 78. a Josef Macháček 82.


Martin Macík – foto: Josef Vrátil, RSM Group, více fotek zde

Sobota je dnem volna, ale většina účastníků si asi moc neodpočine. Bude nutné pracovat na strojích, aby vydržely až do konce maratónu. Už v předvečer vrčí po celém bivaku agregáty a mechanici se činí. Ale stále ještě přijíždějí opozdilci z náročné sedmé etapy.

Komentářů celkem: 2
14. 1. 2007 00:45
0 0
Přeji Vám, ať se podaří všechno opravit a v cestě pokračovat. Nejen kvůli Vám, ale i kvůli nám, co Vaše reportáže každý den sledujeme.
14. 1. 2007 11:54
0 0
Krásné povídání.. To musí být fakt mazec...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!