7. 3. 2007 00:00 − 2845× − 21

Morrie Chandler k budoucnosti MS a WRC

Rozhovor s Morrie Chandlerem o budoucnosti WRC, MS, atraktivitě šampionátu, superally…

Známý novinář Martin Holmes vyzpovídal předsedu rally komise FIA Morrie Chandlera na aktuální otázky ohledně MS a WRC.

Na prosincovém zasedání FIA byl prezentován projekt Vision 2012. Co to je za projekt?

Návrh tohoto projektu plánujeme přednést na dalším zasedání v červnu 2007 s tím, že bychom ho pak rádi schválili v říjnu 2007. Projekt Vision 2012 bude obsahovat technické, organizační a sportovní aspekty MS v rally. Je tam mnoho věcí k diskusi. Musíme zjistit, jakou představu mají výrobci o budoucnosti svých aut. Nechceme psát pravidla pro auta, která nebudou vyráběna. Naším cílem je také zjednodušit pravidla a udělat je více transparentní i pro veřejnost.

Plánuje FIA snížit počet soutěží v MS?

Ne, teď ne. Týmy by byly pro, ale organizátoři ne. Kalendář pro roky 2007 i 2008 je schválený, pro rok 2009 máme předběžný návrh, který ještě neprošel schvalovacím řízením. I tak se tam ale počítá s 16 závody. Loni v květnu se na zasedání hlasovalo o snížení počtu na 14, to neprošlo, od té doby se o tom nejednalo.

Tlačí se do šampionátu další nové soutěže?

Nejbližší příležitost mají pro rok 2009. Těm, kteří se tázali, jsme zaslali informace o nákladech spojených s přijímáním, od té doby se už neozvali. Takže nikdo další se mezi kandidátské soutěže nezařadil. Pokud by se ale zvažovalo zařazení nové soutěže, musí se zvážit mnoho faktorů. Jak se daná soutěž hodí do kalendáře, geografické umístění a aby nešlo o kopii již existující soutěže.

Jaké jsou teď smlouvy s organizátory? Mají také ti noví smlouvu na tři roky?

Ne. Tyhle smlouvy se zavedly před třemi roky, když se hodně zvedlo startovné za závod MS. Tento systém už je ale minulostí. Teď máme myšlenku na jakousi "druhou ligu", kde by byly soutěže, který se ten rok zrovna nejedou jako MS. Měly by od nás silnou podporu.

Takže FIA už není pod takovým tlakem kandidátských zemí?

Asi 24 zemí by chtělo být v MS. Pokud dáte šestnácti soutěžím jistotu, je to pro ostatní znamení, že ztrácejí čas. Osobně si myslím, že by mohl fungovat systém s garancí dvou soutěží během tří let, což by zaručilo odpovídající kvalitu soutěže. Bohužel všech 24 zemí věří, že zrovna oni budou mezi těmi vyvolenými. Bohužel si myslím, že organizátoři dosud nepochopili složitost celého systému.

Jak to vypadá s výběrem na poslední volné místo v kalendáři pro rok 2008? Kandidáti jsou Kypr, Polsko a Jižní Afrika…

Všechny tři soutěže budou letos sledovány a až se dojede poslední z nich, rozhodneme o tom, která z nich bude zařazena do kalendáře pro rok 2008.

Jak to vypadá s Rally Australia, která mění místo konání?

FIA obdržela dopis od australské asociace, kde se píše o tom, že mění místo konání soutěže a že jsou schopni se v roce 2008 zapojit zpět do MS. Takže není třeba to jet letos jako kandidátský podnik. Mají sice tratě, ale z komerčních důvodů to zatím nemohou oficiálně oznámit.

Jaký má vztah FIA k IRC?

V tomto okamžiku je IRC nezávislý šampionát registrovaný FIA. Chceme s nimi jednat a uvidíme, co máme společného. IRC se objevila náhle s pomocí pro týmy s vozy S2000. Nebylo to nutné, protože FIA už dávno umožnila start vozům S2000 v MS. Počkejme si, jak IRC dopadne, než vyneseme nějaké soudy.

Jak dlouho ještě budeme vídat vozy WRC v MS?

Zájmem FIA je označení WRC zachovat. Nemá to nic společného s technickými specifikacemi vozu. Třeba taková Formule 1 má stejný název přes 50 let a přitom se stále mění. Chceme současné předpisy neměnit do roku 2012, a to je i jeden z důvodů, proč chceme schválit projekt Vision 2012 co nejdříve. Ale je možné, že změny přijdou i dříve. Podle toho, jak se to bude vyvíjet.

Jak tedy bude vypadat budoucnost WRC?

Změny budou především z hlediska snížení nákladů. Nejdůležitější je, aby FIA nevytvořila něco, kde by automobilky jen utrácely peníze. Chceme vytvořit pravidla, která by donutila výrobce díly s delší životností a ušetřit tak peníze. A pokud ušetří peníze, mohou za to třeba postavit druhý tým.

Nahradí někdy vozy S2000 vozy WRC v dnešním pojetí?

Zatím toho o vozech S2000 moc nevíme. Musíme ale myslet především na atraktivitu. Částečně toho chceme dosáhnout jediným dodavatelem pneumatik. Věříme, že bude v silách FIA zatlačit na dodavatele pneumatik, aby snížil jejich výkonnost, čím by auto jelo víc smykem, což je atraktivnější. Zákaz mousse systému pak přispěje k tomu, že se nebudou řezat zatáčky. To vše bude klást větší nároky na jezdce a tím i na atraktivnost.

Chce FIA zkrátit soutěže na dva dny?

Obáváme se, že zkrácení soutěží by nebylo z diváckého hlediska vítané. Někteří organizátoři tvrdí, že jsou schopni předepsané kilometry rychlostních zkoušek dostat do dvou dnů, jiní tvrdí, že neděle už nemá takový vliv na návštěvnost. Je možné, že rozhodnutí bude nakonec na samotném organizátorovi. Osobně si myslím, že soutěže jsou až příliš svázané formátem předepsaným FIA, což snižuje atraktivitu. Myslím, že kdyby organizátoři dostali více volnosti, přišli by s novými zajímavými nápady. Líbila se mi třeba změna na letošním Monte Carlu.

Jaké jsou plány se skupinou R? Bude fungovat paralelně s dosavadními skupinami?

Neznamená to, že se teď všechno začne točit kolem skupiny R. Chceme ji postupně nastartovat podobně jako skupinu N v osmdesátých letech. Je nám jasné, že jen těžko dosáhneme toho, aby nové skupiny byly rovnocenné těm existujícím. Už z reakcí na soupeření skupin S2000 a N to vypadá, že výrobci chtějí jít cestou změny hmotnosti, aby se vybalancovaly rozdíly ve výkonech.

A jak to vypadá s budoucností SupeRally?

Myslím, že je třeba umožnit návrat soutěžícím do závodu, především z diváckého hlediska. Ale aby se vrátili, musí tam být nějaký podnět. Ale budou týmy vždy chtít návrat do soutěže? Těžko je můžeme nutit, když nebudou chtít, viz odstoupení Pettera Solberga ve Švédsku. Ale pokud mu to zakážeme, staneme se policíí, musíme na to vymyslet nějak tresty, vše se to zkomplikuje. Jedna myšlenka se točí okolo bodování za jednotlivé etapy. Tahle myšlenka zatím byla zamítnuta, ale má své přednosti. Musíme si nasimulovat všechny možné varianty, co kdyby tohle, co kdyby ono. V zásadě to ale musí směřovat k tomu, aby nedostávali body ti, kteří si to nezaslouží.

Komentářů celkem: 21
8. 3. 2007 22:5921
0 0
Není to o gumách.........nesmysl č.1 je počet soutěží v roce - 16! Ať je třeba "rotace závodů", když je to komerčně pro vyžírky z FIA nutné, ale nesmysly jako SupeRally, bonus body, krácení soutěží apod. navždy zatracují původ "RALLY" jako takové, tím pádem je to momentálně pro mě akorát "pračka na peníze" TEN JEJICH SLAVNÝ ŠAMPIONÁT!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!