24. 3. 2007 00:00 − 2353× − 13

IRC na cestě do Evropy

Po africkém startu se ostře sledovaný šampionát IRC pomalu přesouvá do Evropy.

Po africkém startu se ostře sledovaný šampionát IRC pomalu přesouvá do Evropy. Než se však naplno dostane do centrální části našeho kontinentu, čeká na jeho pravidelné účastníky rally v Turecku. Její organizátoři nedávno zveřejnili podstatné informace o tom, co vše bude v zemi, která letos přišla o statut pořádání soutěže MS, k vidění. Podnik zařazený do IRC bude pro letošek hlavním reprezentačním bodem tureckých organizátorů. Z toho důvodu se pochopitelně organizační tým TOSFED rozhodl soutěž pojmout ve skutečně velkém stylu. Tomu odpovídá nejen start v centru Istanbulu, ale také úvodní divácká superspeciálka v prostorách paddocku okruhu F1 Istanbul Park. Zbytek soutěže, což je devatenáct měřených úseků, se odehraje výhradně na šotolinovém povrchu. Dohromady pak na jezdce čeká 251 kilometr.

Pozadu nechce zůstat ani ruský organizační sbor, jehož rally díky IRC vstupuje nově na mezinárodní scénu. Dlouho se diskutovalo o tom, zda se tento podnik vůbec uskuteční, ale nakonec se ruským pořadatelům vše podařilo dát dohromady a v IRC jejich soutěž uvidíme. Podle smlouvy s organizátory šampionátu by to navíc nemělo být naposledy, Rally Russia je v plánu i pro příští sezónu.

Šotolinové zkoušky v okolí města Vyborg poznaly světlo světa před třemi roky a nyní již mohou očekávat příjezd atraktivních zahraničních posádek. Nedávno se zde konala jedna z místních soutěží a hned po sněhové oblevě lidé zodpovědní za přípravu tratí začnou s monitorováním a úpravou šotolinových cest. Pro úplnost je třeba dodat, že soutěž lokalizovaná při hranicích s Finskem bude slavnostně odstartována v St. Petěrburku.

Ještě před startem Rally Russia se však odehraje první z pěti evropských asfaltových rally, které by podle všeho měly být vrcholem šampionátu. A to díky skutečně kvalitní předpokládané účasti spousty zajímavých posádek. Oči diváků jsou nejvíce upřeny na vozy Super 2000 a tak si shrňme, kdo z jezdců těchto speciálů má podle posledních informací jaké plány.

Fiat, jehož jednička Andrea Navarra si již přivezl nejvyšší možný bodový příděl z Afriky, se bude prezentovat na všech rally. Žádnou novinkou pak není ani jméno druhého jezdce, respektive jezdců. Za volantem Punta se budou střídat Ital Umberto Scandola a Fin Anton Alén. Ze soukromých jezdců si Fiat vybral Belgičan Pieter Tsjoen, který by s ním kromě soutěží domácího mistrovství měl absolvovat v IRC alespoň pět rally. Samozřejmě by se v první řadě mělo jednat o asfaltové evropské soutěže. O těch a možná i několika dalších spekulují Francouzi Jerome Janin-Grosset a Phillipe Mermet. Nad jejich starty s Fiatem ale stále visí několik otazníků.

Peugeot bude stejně jako jeho italský rival zastoupen továrním týmem, tedy dvojicí vozů 207 Super 2000 připravenou v Borja Mortaral Racing ve Španělsku. Za jejich volanty usedne Španěl Enrique-García Ojeda a Francouz Nicolas Vouilloz. V plánu mají všechny zbývající podniky IRC počínaje Tureckem. Na asfaltové pětici bude Peugeot Sport Belgien-Luxemburg reprezentovat belgická mladá naděje Bernd Casier, světu známý zejména ze svých loňských startů s Renaultem Clio Super 1600 v JWRC. V Belgii, na Moravě a v Itálii další vůz 207 představí úřadující vicemistr Maďarska Janika Tóth.

Ve velkém stylu se prezentoval na konci loňského britský RED Motorsport, když do Evropy jako první přivezl Toyotu Corollu Super 2000. Okamžitě uspořádal testy pro jezdeckou veřejnost a oznámil velice smělé plány. Ty se však začínají pomalu bortit jako domeček z karet. Do Portugalska nebyl schopen britský přípravce kvůli neschopnosti včas homologovat u Toyoty levostranné řízení poslat dvě Corolly pro Vitora Sá a Antonia Rodrigueze, což mělo za následek rozhodnutí týmu pro letošek doma startovat se zakoupenými Mitsubishi Lancer EVO IX.

V IRC se měl stejně jako v domácím šampionátu s Corollou prohánět úřadující španělský mistr Daní Solá, ovšem po těchto plánech není v současné vidu ani slechu. Jezdec se navíc na úvodní domácí asfaltové rally vůbec neukázal. Hodně nejisté zatím zůstávají i starty druhého jezdce RED pro IRC Alistera McRae, vítěze vůbec první soutěže v rámci IRC, loňské Zulu Rally. Pravdu se dozvíme při Turecké rally, která byla již dříve oficiálně potvrzena jako první letošní podnik IRC sestavy Solá – A. McRae. Naopak pilně v současné době na mezinárodních startech v nové sérii pracuje Brit David Higgins, který již dal dohromady projekt na start s tímto autem ve své domovině.

Čtvrtou a zatím poslední značkou, která hodlá své aktivity v rally s vozem Super 2000 spojit s IRC, je Volkswagen. Ten jako první v Evropě vodil Freddy Loix a Polu zůstává věrný i pro letošek. Kromě kompletního belgického mistrovství, které odstartoval druhým místem v Ardenne-Bleue Rallye, má odstartovat i v doposud blíže nespecifikovaných soutěžích interkontinentální série.

Samozřejmě i v IRC se na startu budou objevovat jezdci s jinými vozy než Super 2000. Do této skupiny patří například Ital Luca Betti, který by měl ve zbytku šampionátu sedlat zcela novou Hondu Civic Type-R R3. Na Safari se objevil za volantem Subaru Impreza, ovšem jeho účinkování dopadlo neslavně v kotrmelcích hned na první přírodní zkoušce. Z maďarských jezdců by do IRC chtěl kromě Tótha zasáhnout ještě Gergo Szabó, dopomoci k dobrým výsledkům mu má vůz Mitsubishi Lancer EVO VIII.

Takové jsou tedy poslední informace z rozjíždějící se Intercontinental Rally Challenge, která bude v Turecku pokračovat v půlce května. Do té doby se jistě dočkáme prezentace programů dalších jezdců, kteří zatím o svém působení v IRC mluví v rovině spekulací.

Komentářů celkem: 13
ylllar
24. 3. 2007 13:551
0 0
Ten Peugeot je hezkej... Golf taky ... ale ta bílá Lada nebo co to je je neskutečně hnusná krabice !!
24. 3. 2007 15:002
0 0
jakej Golf sakra
24. 3. 2007 15:323
0 0
a co Panizzi?

Kainek
24. 3. 2007 16:254
0 0
jak tak čítam tak na barumce by mohlo bejt S2000 jak po daždi když by se stretla náhoda s náhodou i 20 s2000 ale to je jen sen, osobne bych byl rád za 10 smajlík))
24. 3. 2007 16:365
0 0
2 autor: Dobrej článek, ale spekulace byly (jsou?) kolem Panizziho, Bengueho a ještě možná kolem někoho dalšího (nevím jestli Czopik pojede Evropu, nebo IRC, nebo jen má jet Barum). A možná by neuškodilo dát na závěr tabulku se souhrnem jezdců uvedených výše. Bylo by to možná přehlednější.
24. 3. 2007 16:576
0 0
Kdo si pamatuje jak byly Rusové s Ladama FVTS divoký a rychlý.V dnešní době se dá sehnat za peníze jakýkoliv agregát,kor když je to perspektivní trh.Myslím že se bude muset s Rusi počítat
25. 3. 2007 00:107
0 0
Když si kromě zmíněných IRC-ařů připočteme ještě garantované 4 účastníky ME (Solowow,Czopik,Fontana,Isik) s S2000, jsme na čísle 15!!! Je možné, že všichni nemusí přijet (viz.Toyota), ale i tak jich na Barumce bude min.10! Plus další skvělí eNkaři z Evropy, Donchev,......apod, to bude nářez! Plus "naši" - samozřejmě! Už ani tak nejde o auta, ale o ty jména jezdců, které uvidíme!!! Bude to "snůška", či výběr, těch kvalitních jezdců z "nároďáků", kandidátů na vítězství bude nečekaně víc, než bývalo zvykem třeba v ME!!!
25. 3. 2007 10:088
0 0
hezkej clanek... min. 10 IRC by na barumce bejt melo... spise vic...to je fakt... na barumku se uz tesim...jinak ceskej mistrak bych rekl ze stoji letos za prd...lancer cup me nebavi.. jeste ze je ta barumka...
iggy
25. 3. 2007 22:559
0 0
Ne moc logická mi přijde tato věta: "V Belgii, na Moravě a v Itálii další vůz 207 představí...". Nevím, jestli to byl ze strany autora úmysl, zamíchat dohromady státy a v našem případě uvést jen jeden region. Buď měl napsat "v Belgii, v ČR a v Itálii.." nebo "v západních Flandrech, na Moravě a v Lombardii...". Takhle to působí jen jako laciný nacionalismus (pokud to tak bylo uvedeno zcela vědomě).
Rodolfo
26. 3. 2007 01:2310
0 0
Morava se udava jako lepsi cast ceska smajlík
iggy
26. 3. 2007 08:1211
0 0
Rodolfo: smajlík) Napadá mě v té souvislosti okřídlená věta z prvního dílu "Básníků", jak se seznamují noví spolubydlící na koleji: Tož u vás na Moravě máte všechno lepší, že? smajlík))
26. 3. 2007 09:3312
0 0
Nejak se mi to IRC nezda. Vsichni tady nadsene oslavuji 10 S2000 na Barumce. Porad se mluvi o hvezdnych jmenech, ale skutek utek. Jsem zvedavy na prvni Evropsky zavod. Az tam se ukaze, jak na tom skutecne IRC je a bude. Zatim bych veskere vasne krotil.
26. 3. 2007 14:2713
0 0
IRC,ME, a jine sampionaty kdo s cim s vozy S2000 i spekluace: http://data2.edisk.cz/stahni/71734/IRC.txt_6.97kB.html Doporučuji maximalizovat okno a formát/zalamování řádků.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!