5. 4. 2007 00:00 − 13711× − 30

Vzpomínka na Luboše Pecháčka

Možná jste zaregistrovali, že v minulých dnech zemřela další legenda – komentátor Luboš Pecháček.

Možná jste zaregistrovali, že v minulých dnech zemřela další legenda – komentátor Luboš Pecháček. Jeho dlouholetý spolupracovník Vladimír Dolejš si na něj dovolil zavzpomínat.


Milý Luboši,
seděl jsem dneska se svou manželkou ve vinárně, protože měla svátek a dověděl se tu smutnou zprávu. Zavzpomínal jsem na Tebe a dočetl se, že mladí už o tobě nemají co říci. Jsou příliš mladí.

Na eWRC jsem se dočetl, že ani šéfredaktor, jehož si velice vážím, o tobě vlastně moc neví. „Když ne ty. kdo jiný by o něm měl co říct?“ řekla moje paní.

A tak ti píšu tenhle dopis. Vzpomínám si velice dobře na chvíle, kdy jsem přišel do motoristické redakce tehdejší Československé televize. Byl jsi jeden z prvních, kdo mi nabídl jako bažantovi tykání. Pro mě znamenalo jméno Pecháček cosi téměř nadpozemského. První přenos, který jsme spolu dělali, byl ze závodu do strmého vrchu motorek v pražském Břevnově.

„Viď, že mě nenecháš ve štychu, když nebudu vědět jak dál?" ujišťoval jsem se před přenosem.

„Samozřejmě, že ne, buď klidný,“ uklidnil jsi mě jako starý matador.

A tak začala naše dlouhá spolupráce. Byl jsi natolik profesionál, že´s měl před každým přenosem doslova napsaný projev: „Příjemné nedělní odpoledne, vážení motorističtí přátelé, vítáme vás u přenosu z …”, nikdy jsi v úvodu neimprovizoval.

Obdivoval jsem, jak dokážeš sledovat průjezdy desítek posádek, zaznamenávat si jejich pořadí a přitom pořád hovořit. V dnešním světě počítačů to zní už absurdně.

Časem jsem zjistil, že umíš dokonale využívat svého hereckého vzdělání z AMU. Tvůj projev, naprosto přesvědčivý, ošálil i skalní znalce té které disciplíny. Když jsme zjistili, že nemáš ani řidičák a že všechny tvoje znalosti jsou vydřené, nastudované a získané, neznal můj obdiv hranic.

Dvě příhody, které dokonale charakterizují tvou přizpůsobivost a všetrannost: „Nemohl jsem přijet na namlouvání komentáře včas, protože při nástupu do auta jsem zjistil, že mě tam čeká had,“ jsi s kamennou tváří tvrdil, ač jsi žádné auto neměl.

I další příhoda je naprosto charakteristická: v sedmdesátých letech byly v módě tak zvané besedy, jichž jsme se hojně účastnili. Při jedné z nich byly na programu dvě části – jedna o motoristickém sportu a druhá o kosmonautice. Jako z udělání, odborník na kosmonautiku nepřijel. „Nevadí, já to klidně udělám,“ prohlásil jsi suverénně. A skutečně beseda na téma „kosmonautika“ proběhla naprosto profesionálně.

Všichni dobře víme, že jsi první závod Formule 1 viděl živý až na sklonku kariéry. Všechno ostatní jsi měl vyčtené a získané, ne všechno z motoristického sportu jsi měl možnost poznat. Klobouk dolů, jak jsi to dokázal kamuflovat. Nejvíc mě vyučil přímý přenos z Velké ceny Německa, kdy havaroval v roce 1976 Niki Lauda. Byl jsi tenkrát nemocný a já se tě snažil zastoupit. Poznal jsem, jaké to je komentovat přenos, o němž víš jen tolik, co ti řekne pan Prüller z rakouské televize do sluchátek.

Dnes jsou jiné časy, tvůj styl už by neuspěl. Nikdo ti ale nemůže upřít roli, kterou jsi tehdy naplnil. S tebou máme všichni spojené začátky s mezinárodními přenosy.

Milý Luboši, budiž ti země lehká. Jeden za druhým se odebírají na onen svět lidé, kteří pamatují poslední čtvrtinu minulého století. Všichni si ale budu pamatovat, že ty jsi byl z těch, co nám pomáhali poznat.

Tvůj žák Vladimír Dolejš

Komentářů celkem: 30
petr_008
5. 4. 2007 20:08
0 0
Jj taky si o teď vybavuju... Jen už nevim při jakym závodě to bylo...
5. 4. 2007 20:23
0 0
krásný od něj byl i " Démon Hill"
6. 4. 2007 09:01
0 0
Každý komentátor občas udělá sek, přeřekne se, řekne nějakou blbost. Hlavně když se s nějakými přenosy začíná. Tohle samozřejmě neminulo ani pana Pecháčka. Nicméně to byl komentátor extratřídy. U nás srovnatelný není. Když si vezmu na ÖRF1 jak komentuje Heinz Prüller (F1 a lyžování), jak na anglické verzi Eurosportu komentuje motorky Tobby Moody, když jsem slyšel komentáře závodů ve španělské televizi... Pan Pecháček se těmto hvězdám blížil, ale bohužel působil v nevhodné době, která mu nedala šanci naplno vyniknout. Nám nezbývá, než tiše závidět "cizákům" a zatnout zuby při komentářích našich "komentátorů". Když se dívám na MotoGP, nevím kam přepínat, jestli na ČT2, nebo českou verzi Eurosportu, obojí hrůza a tragédie... Ale to je dáno tím, že vlivní lidé v televizích si myslí, že bývalý závodník, nebo manažer je záruka moudrosti... Bohužel tomu tak není a komentátoři se musí vychovávat. Zatím to u nás nikdo nedělá...
6. 4. 2007 09:07
0 0
to co dokázal nedokáže už nikdo a nikdy je prostě nezapomenutelný. čest jeho památce
6. 4. 2007 09:36
0 0
Pane Vrátile, nepřepínejte kanály, ale zvukové stopy. Ta anglická na ES je docela dobrá smajlík
6. 4. 2007 11:26
0 0
K+K+K: Tak v tom Vám závidím. Tady to na kabelovce asi nejde.
6. 4. 2007 14:28
0 0
Jeho dialogy s Frantou Šťastným při komentování televizních motokrosů nebo ploché dráhy, to byla latina, jaká dodnes nemá obdoby.
6. 4. 2007 20:23
0 0
Díky Josefu Novotnému, vzpomínka na Fanánka Šťastnů je zcela na místě. Ideální spojoval mluvené slovo se zkušenostma a obojí bylo neskutečné. Ach jo, ta nostalgie se asi nedá léčit, co? A proč vlastně, že jo!
Jozin z Bazin
9. 4. 2007 20:17
0 0
Myslím,že Velký Komentátor vyrostl z Roberta Záruby, ale jeho specializace je bohužel jen hokej. Nezbývá než vzpomínat. Pan Pecháček určitě sleduje všechny závody shora.
9. 4. 2007 20:41
0 0
To mínus mám asi za ten překlep, že jo? smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!