V Argentině chce Subaru na stupně vítězů

Petter Solberg chce navázat na loňské druhé místo, Chis Atkinson bude spokojený s první pětkou.

Argentinská rally se téměř od svého počátku jezdí v provincii Cordoba, asi 700 km severozápadně od Buenos Aires. Tratě vedou částečně i ve velkých nadmořských výškách a jezdce čeká letos 22 rychlostních zkoušek na úzkých, šotolinových cestách. Na jihu Ameriky začal podzim, tak lze očekávat, že bude pršet, snížená viditelnost a možná se posádky dočkají v horských průsmycích i sněhové nadílky. Většina tradičních rychlostních zkoušek je jezdcům již známá, jelikož se pojedou již poněkolikáté. Nová bude superspeciálka na stadiónu River Plate v Buenos Aires. Organizátoři doufají, že se na tuto diváckou atrakci přijde podívat až 55 000 diváků.

Subaru World Rally Team budou v Argentině reprezentovat posádky Petter Solberg/Phil Mills a Chrise Atkinsona bude poprvé navigovat zkušený Stephane Prevot. V týmu se také chystá jedna oslava. Právě v Argentině nastoupí Petter Solberg ke svému stému startu v závodě Mistrovství světa za Subaru World Rally Team! Právě zde se Petterovi vždy velmi dařilo, z posledních sedmi ročníků zde šestkrát bodoval, když nejlepším výsledkem zde bylo druhé místo v roce 2002 a 2006. Chris místní závod absolvoval zatím pouze dvakrát, a v minulém roce skončil na šestém místě. V letech 1999 a 2000 se v Argentinské rally mohli s vozy Subaru z vítězství radovat Juha Kankkunen a Richard Burns.

„Jsem si jistý, že Argentinská rally bude opět velmi vzrušující. Měnící se povětrnostní podmínky vysoko v horách mohou zamíchat pořadím a velmi zajímavá bude i superspeciálka v Buenos Aires. Myslím, že naše vystoupení na stadiónu River Plate je velmi důležité pro náš sport, protože takto alespoň ukážeme velkému množství diváků, kteří závod rally nikdy předtím neviděli, o co tam nahoře v Cordobě přicházejí. Je těžké předpovídat, jak na tom zde budeme, ale já doufám v ty nejvyšší příčky. Celý tým je ohromě namotivován a my jsme připraveni na velký souboj,“ říká Petter Solberg.

Chris Atkinson přece jen nemá tolik zkušeností s tímto závodem a drží se trochu více při zemi: „Na minulý ročník mám smíšené vzpomínky. Skončil jsem sice na šestém místě, ale nevyvarovali jsme se některých chyb, jinak to mohlo být ještě lepší. Rychlostní zkoušky zde se mi líbí, jsou hodně různorodé, od každého se zde najde kousek. Tento závod pojedu poprvé se Stephanem Prevotem a už se na naši spolupráci moc těším. Pokusíme se zajíždět konkurenceschopné časy a já doufám, že se umístíme v první pětce.“

Šéf týmu Paul Howarth k tomu dodává: „Argentina je již tradičně velmi náročná pro vozy i posádky. Změny rytmu a povrchu na rychlostních zkouškách dají zabrat opravdu každému. Zatímco v sobotu se jedou spíše rychlé erzety na kamenitém podkladu, tak v pátek jsou testy spíše písčité a výběr pneumatik bude rozhodujícím faktorem k úspěchu. Velmi technicky náročné jsou zkoušky 2 a 3 v pátek ráno, uvidíte, že se zde toho bude dít hodně zajímavého. Na desítce a jedenáctce lze očekávat mlhu a také pravděpodobnost, že zde bude pršet, je velmi vysoká. Sobotní testy na jih od Cordoby jsou zase velmi rychlé a není zde prostor pro chyby.

V neděli se pojede po tratích, které bych očekával spíše na měsíci, než na zemi, a i na to musíme být připraveni. Soustředíme se především na zlepšení konkurenceschopnosti auta a já osobně doufám, že zde hlavně Petter bude úspěšný, protože tratě jsou velmi rychlé a mají přesně takový charakter, který Peterovi sedí. V Portugalsku jsme u zeleného stolu získali druhé místo, a já doufám, že v Argentině ho získáme na trati.“

V přestávce mezi Portugalskem a Argentinou měl tým dostatek času na uspořádání rozsáhlého pětidenního testu. Petter a Phil jezdili první dva dny a Chris měl na seznámení se Stephanem celé tři dny. Po testu se Petter přesunul zpět do Norska, kde strávil několik dní s rodinou a přáteli. „Chtěl jsem co nejvíce času strávit s rodinou, protože v dalších týdnech budeme mít velmi málo volného času. V pěti týdnech pojedeme tři závody a já se domů vlastně skoro nepodívám,“ vysvětluje Petter. Chris trávil svůj volný čas zlepšováním kondice a relaxováním doma v Monaku.

Komentářů celkem: 5
27. 4. 2007 15:32
0 0
Držím palce hlavně Peterovi aby to již konečně vyšlo. No já jsem špatnej prognostik takže to bude zase nějaký prů.er
27. 4. 2007 17:12
0 0
Ja by som Pettera videl pocas prveho dna doobeda ako sa nahana s Marcusom. Poobede ako ich Seb dobieha. No a v sobotu sa rozhodne smajlík)) Dufam ze tentokrat na tom budu lepsie Petter a Marcus smajlík)) Tiez som spatnej prognostik tak pocitam ze Marcus to zase poserie s pneumatikami a vyberie nejake blbe a Petter ale uz dojde na bedni citim to v kostiach
sebloeb
27. 4. 2007 20:17
0 0
Pettere ty na to máš a tak GO !!!!!!! Hlavně at nezlobí auto
27. 4. 2007 22:18
0 0
PETER GO! SUBARU GO!
28. 4. 2007 20:21
0 0
SUBARU GOO!!!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!