Deníček z Rally Acropolis 2007 – 2. díl

Pro dnešní seznamovací jízdy pořadatele připravili 4 úseky a časový prostor skutečně hodně luxusní.

Úterý 29.5.2007

Pro dnešní seznamovací jízdy pořadatele připravili 4 úseky a časový prostor skutečně hodně luxusní. Posádky se mohly věnovat tréninku od 7:00 a končit musely v 19:00. Již pohled na mapu napovídal, že dnes rozhodně nebude docházet k žádným kolonám. Přibližně stejná cesta ze servisu totiž vedla hned ke dvěma testům, které potom určily další tréninkové kolečko pro zbytek RZ.

My jsme hotel opouštěli v 7:00 a po ujetí 75 km jsme stáli na startu RZ 18/21. Jsme zde v 8:00 a přijíždíme jako první auto. Dlouhou dobu čekáme na potvrzení jízdního výkazu za hlasitého hovoru dvou pořadatelů. Na druhý pokus nám již vyplnili příslušné okénko k dané RZ, po tradičním „good luck“ a vrácení výkazu jsme vyrazili na trať. Hned na prvním kilometru potkáváme rodinku prasat divokých včetně selátek, samozřejmě musíme počkat až všichni v klidu a nerušeně přeskáčou „silnici“.

Tento test je proti loňsku zkrácen, důvod jsem pro Vás vyfotil:


Foto: Filip Schovánek

Tam kde ještě loni byla rozbitá šotolina, je letos zcela nový asfalt. Start je tedy o cca 2 km posunut. To byla ovšem změna jediná, zbylá část je 100% shodná s loňskem. Místy je trať hodně rozbitá, ale hlavně zrádně bahnitá ve stylu „Turecko 2006“! Pondělní déšť byl opravdu vydatný. Jedete po relativně suchém povrchu a za horizontem začnou hluboké bahnité koleje. Na trati je i několik velkých louží, připomínající spíše malé brody. Dokončujeme test a pokračujeme na další. Již nyní jsme ale hodně zvědaví na druhý odpolední průjezd neb od rána svítí sluníčko a teploty šplhají rychle nahoru.

RZ 19/22 je nová. Celou dobu jízdy se hodně mění její rytmus. Začátek je na rychlé, poměrně široké šotolině. Následuje úzký technický úsek, který se změní na zhruba 1,5 km asfaltu. Po následném odbočení zpět na šotolinu se již jede mezi loukami, takový kompromis mezi rychlou a technickou pasáží. I zde jsou bahnité úseky a obří louže.


Foto: Filip Schovánek

Naším dalším testem je RZ 3/7, 100% shodná s loňským rokem. Tento úsek se nám loni hodně líbil, má spíše rychlejší charakter a je zde několik skoků do zatáčky. Divákům bych doporučoval navštívit 14. km trati. Zde je vojenská střelnice, kde je vytvořena jakási divácká aréna. Jako bonus uvedu, že posádky se do této arény znovu vrací, byť již jen na kratičký okamžik. Při druhém průjezdu arénou se jedná o 21. km trati (tedy zhruba 2,5 km před cílem).

K tomuto testu máme dnes zážitek. Při prvním průjezdu nám cestu kříží velká želva. Honza ihned zastavuje. Želvu mi nese ukázat, když vidím její nasupený výraz, nejsem z ní rozhodně nijak nadšen. Zvířátko pokládáme na kapotu (pro ochránce zvířat – před položením jsme samozřejmě nejprve vyzkoušeli teplotu kapoty) a pořizujeme několik fotek. Není to vůbec jednoduché, želva se vždy dává do relativně rychlého pohybu a míří ke stěračům.


Foto: Filip Schovánek

Dnešním poslední testem je zkouška číslo 2/6, tedy první skutečný test posádek v závodě. Jedná se o nový úsek. Povrch je zcela odlišný od zbytku soutěže. Je zde tvrdá vyhlazená hlína, gumy zde při ostřejších brzdách pískají jako na asfaltu. Celý test je nesmírně technický, nejsou zde žádné rovinky, zatáčky většinou pomalé. Zkrátka taková šotolinová Korsika. Hodně těžký test na rozjetí. Pro diváky rozhodně nedoporučuji!

Přejíždíme na druhý průjezd testu 18/21 a opravdu počasí mění povrch nesmírně rychle. Kde bylo ráno bahno hluboké jsou nyní již pouze zbytky a totéž platí i o loužích. Nebude-li den před startem pršet, nejen že nezmoknem, ale pojede se i na suché trati. Zaprší-li, bude to ale velká loterie!


Foto: Filip Schovánek

Ve 14:00 již vyjíždíme z cíle a směřujeme do servisního parku, kam přijíždíme o hodinu později. Mechanikům necháváme ke kontrole tréninkové auto a přemisťujeme se na hotel, kde probíhá videopříprava a čištění rozpisu.

Večer je na programu již pouze kratičká porada před zítřkem a závodní den končí.

Celý den slunečno, teploty okolo 30 °C. Počítadlo kilometrů se dnes zastavilo na čísle 450.

Čtenáře eWRC zdraví

Komentářů celkem: 21
30. 5. 2007 19:23
0 0
Filipe díky za super info, hodně štěstí a zase nějakej ten bodík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!