FIA váhá, zda prodloužit smlouvu s ISC

ISC chce zpoplatnit systém časomíry, FIA zatím nechce prodloužit smlouvu s držitelem práv na MS v rally

Držitel práv na Mistrovství světa v rally, firma ISC (International Sportsworld Communicators), vážně uvažuje o zpoplatnění celého systému časomíry, který využívá satelitní navigační systém GPS. Platit by ji v budoucnu měli pořadatelé jednotlivých závodů MS. Okamžitě se vyskytly „zaručené“ informace o tom, že ISC má vážné finanční problémy. To ale nyní důrazně vyvrátil majitel ISC David Richards. „Toto tvrzení se opravdu nezakládá na pravdě. Nemáme žádné větší neuhrazené závazky. Vždy se u takto velkého podniku může stát, že některé z menších plateb neproběhnou vždy včas například z důvodu nejasností ve smlouvách, ale to jsou výjimečné případy.“

Podle Richardse se nyní jednatel společnosti snaží o agresivnější politiku při vydělávání peněz pro MS z toho důvodu, že by ISC ráda prodloužila smlouvu s FIA předčasně. „Vyjednáváme s FIA o prodloužení smlouvy již tři roky, federace ale nic nechce uspěchat.“ Smlouva sice vyprší až na konci roku 2010, ale Richards argumentuje tím, že zisky nejsou nijak velké a proto potřebuje mít jistou dlouhodobou perspektivu, aby mohl i nadále investovat do MS v rally. On sám vlastní 40 procent práv, zbytek patří společnosti Apax, jedné z největších investičních společností ve Velké Británii


V produkčním oddělení ISC se zaměstnanci i přes uklidňující slova Richardse bojí propouštění a ještě většího pracovního vytížení v menším počtu pracovníků. Tovární týmy mají z dosavadního působení ISC v seriálu MS rozporuplné pocity. I přes stále stoupající sledovanost MS v médiích je tato stále daleko za okruhovými motoristickými sporty. Týmy si ale cení velmi vysoké kvality televizního zpravodajství a výborného systému časomíry. Otázkou také zůstává, zda by jiná firma uměla navyšovat sledovanost rychleji, než je tomu nyní. „V tuto chvíli si nedovedu představit žádnou jinou firmu místo ISC. Nezbývá nám, než doufat, že se David Richards s FIA co nejdříve dohodnou,“ říká Jost Capito z továrního týmu Ford.

Do Řecka se vypravil řešit nastalou patovou situaci sám prezident FIA, Max Mosley. ISC chce již od Finské rally časomíru a sledovací systém, který pomocí satelitů přesně určuje polohu auta na rychlostní zkoušce, pronajímat. Mluví se o částce 100 000 € na každý podnik MS. „Sami jsme celý systém na naše náklady vyvinuli, proč ho máme zdarma poskytovat?“ ptá se Richards. Již v Řecku ale byly slyšet obavy jezdců a týmů, že pokud se o časomíru a výsledky nebude starat ISC, tak mohou vzniknout nejasnosti a chyby ve výsledkové listině. Další otázkou je bezpečnost posádek, týmy nyní okamžitě vědí, pokud některý z vozů zastaví na trati a jsou tak informované o haváriích nebo technických problémech posádek.


Předseda FIA Max Mosley je velký zastánce maximální bezpečnosti jezdců a proto Richards doufá, že sledovací systém bude nyní pronajímat. „Max si poslechl naše stanovisko a chápe naše důvody k tomuto kroku. Je také možné, že náš systém převezme přímo FIA,“ říká Richards. Obě strany chtějí tento problém vyřešit co nejrychleji. Bezpečnost jezdců a systém sledování vozů na trati budou také témata na příštím zasedání FIA na konci června. Otázkou zůstává, zda částku za pronájem tohoto sledovacího systému budou muset zaplatit pořadatelé závodů, nebo zda ji převezme FIA. Ta ale není známa, jako příliš charitativní organizace.

Komentářů celkem: 10
8. 6. 2007 08:09
0 0
3M na soutez mi nepripada tak moc. Taky bych to nedelal zadarmo.
8. 6. 2007 08:27
0 0
Ta částka mi připadá jako symbolická, nechci vědět, kolik to GPS sledování stálo vyvinout. Ale je opravdu divný, proč s tím placením chtějí začít zrovna teď...
8. 6. 2007 08:52
0 0
Pokud se nepletu, tak loni Honza s GPS nejezdil, protoze to bylo financne narocne... Co to bylo/je za poplatek? A komu?
8. 6. 2007 08:55
0 0
V celé kauze jde myslím o mnohem víc, tohle je jen taková zástěrka.
8. 6. 2007 10:52
0 0
Znamená to snad, že tedy asi příjdeme o splity na webu?(myslím samozřejmě neplacené)
8. 6. 2007 10:54
0 0
Gannet: To je asi jeste ve hvezdach, pockal bych si, co FIA rozhodne tento mesic na svem zasedani.
sloní kýta
8. 6. 2007 12:07
0 0
začínají si uvědomovat živelnost a životaschopnost IRC, že pojedou na vedlejší koleji
8. 6. 2007 12:11
0 0
to gannet: Oficialni splity placene jsou. U neoficialnich toto neni duvod aby je zrusili nebo zpoplatnili.
8. 6. 2007 15:34
0 0
Nevím, nechci to nějak rozpitvávat, ale přeci i ty neoficiální splity jsou snímány oním systémem a "někdo" je zadara poskytuje, protože ho to samotného nic víc nestojí, pouze má přijímač a přijímá neplacený (volný) signál, ale pokud ti signál nějak zakódují a zpoplatní tak ho asi těžko budeš posílat dál grátis, ne? Takhle nějak jsem to myslel. Ale byl bych rád, kdybych se pletl.
8. 6. 2007 23:15
0 0
To stehno ze slona: Také mám poslední dobou pocit, že pánové mají asi oprávněnou obavu z IRC. U MS zůstanou ortodoxní zastánci WRC a ostatních fandů, kterých je dost, má IRC čím oslovit. Letos tedy určitě. Osobně jsem natěšený na S2000 a snad i do Gottwaldova zajedu. ( doufám, že jsem to napsal bez chyby )
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!