Robert Babor - eWRC.cz
19. 6. 2007 00:00 − 2377× − 1

Ducháček: Vítězství bylo na dosah

Letošní smůla neopustila posádku kdyňského APM-Automotive Rally Teamu Sláva Ducháček – Petr Dufek ani při Rally Bohemia.

Letošní smůla (s výjimkou domácí Rallye Šumava) neopustila posádku kdyňského APM-Automotive Rally Teamu Sláva Ducháček – Petr Dufek ani při Rally Bohemia. Po českokrumlovské rally, kde startovali s půjčeným autem a na lepší než čtvrté místo ve třídě A5 nebyla šance, si chtěli spravit chuť právě na „Bohemce“. Jenže stejně jako na úvodní Jänner rally byla proti technika a tři RZ před koncem soutěže museli odstoupit z prvního místa kvůli prasklé poloose.

„Je to prokletí. Vždyť vloni jsme v celé sezoně neodstoupili vinou technické závady ani jednou. A letos ve čtvrté soutěži už podruhé,“ žehral na osud loňský mistr republiky ve sprintrally, kterému k titulu pomohla společně s jeho jezdeckými schopnostmi právě spolehlivost týmové Škody Felicia KitCar a dobrá práce mechaniků.


Foto: Robert Balcar

Přitom právě přípravě auta a jeho kompletní repasi věnovala posádka i mechanici před Rally Bohemia obrovské úsilí a velké množství času. Možné komplikace ale hrozily z jiné strany. Sláva odjížděl v úterý večer trénovat do dějiště soutěže nastydlý a s vysokými horečkami. Zdravotní stav se nezlepšil ani do pátečního startu, navíc se k teplotám přidal i otok části obličeje. Kvůli těmto problémům posádka odtrénovala jen na dva průjezdy tratě. Už to byl pro Slávu s Petrem při jejich prvním startu na této rally proti zkušenějším konkurentům určitý handicap.

„Přes to všechno jsem se ale strašně těšil. Hlavně na superspeciálku v Sosnové, kde jsem kdysi závodil v rallycrossu. Myslel jsem, že pojedeme ve dvojici proti Kopelentovi, ale nakonec nás pořadatelé nasadili proti domácímu Mr. Cimbu. O to větší radost jsme měli, že jsme ho dokázali porazit, navíc s nejlepším časem ve třídě. Šlo ale zatím jen o šou pro diváky, hlavní boj měl teprve přijít, ale i tak nás to pořádně nažhavilo na další dva dny,“ popisuje příjemný začátek soutěže kdyňský jezdec.

V noci na sobotu však pořádně zapršelo a to Slávovi s Petrem do karet nehrálo. „Čekali jsme, že bude velké horko a tak jsme nakoupili nové gumy na sucho. A protože jsme měli s sebou málo disků, tak jsme hned ráno museli řešit přezouvání pneumatik. Ale i to jsme zvládli a protože se Slávovi i přes otok pořád ještě vešla hlava do přilby, tak jsme se do toho pustili,“ nyní už se smíchem glosoval sobotní úvod spolujezdec Petr Dufek.


Foto: Robert Balcar

Městskou ´erzetu´ v Mladé Boleslavi posádka APM-Automotive Rally Teamu vyhrála, přestože z ní měl Ducháček, stejně jako řada dalších pilotů, kvůli vysokým obrubníkům u trati trochu obavy. V další RZ už jeli Kdyňané na vytahaném blátě s větším respektem a bylo z toho druhé místo o více než pět vteřin za skvěle jedoucím Bryndou. Museli ale na trati zvládnout i jednu z mála krizových situací během závodu, kdy se jim ve velké rychlosti při prudkém sjezdu mezi stromy jejich felicia „sekla“ napříč silnicí…

Menší útlum ale zdárně překonali a od RZ4 už byli ve všech sobotních zkouškách nejrychlejší ve třídě. „V předposlední z nich jsme dojeli Kopelenta, který nás hned férově pustil před sebe, za což mu chci poděkovat. I to pomohlo k tomu, že jsme druhý den zakončili na prvním místě ve třídě s náskokem téměř minuty a čtvrt a mohlo se nám tak před nedělí dobře usínat,“ říká Sláva. Mohlo, ale neusínalo… Přetrvávající zdravotní problémy donutily Ducháčka odjet do nemocnice, kde mu lékaři diagnostikovali silný zánět, nasadili antibiotika a důrazně doporučili v neděli už do závodu nenastoupit!

Ducháček se ale vzdát nechtěl. Na nedělní start nastoupil a už se nemohl dočkat dvou průjezdů čtyřicetikilometrových testů „Navarov“. „Jenže technika měla víc rozumu než já a hned v půlce první nedělní zkoušky řekla stop! Po stoupání krásnými serpentinami praskl kloub na poloose a auto se zastavilo. Byli jsme s Petrem strašně zklamaní, protože jsme měli fantasticky rozjetý závod, vítězství bylo blízko a potřebovali jsme body jako sůl. A taky nás lákal ten Navarov… Místo toho jsme naložili auto na káru a odjeli domů s prázdnou!,“ ještě nyní skřípe zubama Sláva.


Foto: Robert Balcar

S prázdnou se nakonec domů nevraceli, neboť dky systému SuperRally i přes odstoupení obsadili ve třídě sedmé místo. To ale nestačilo. Nejen, že se jim v celkovém pořadí Mistrovství ČR vzdálil vedoucí Kopelent, ale dostal se před ně na druhou příčku vítěz ´Bohemky´Brynda.

„Alespoň jsme si opět ověřili, že máme na to, prát se o prvenství ve třídě. Překvapilo nás, že jsme rychlostky vyhrávali dost v poklidu i přes rezervy v rozpisu. O to větší máme motivaci do dalších soutěží, kde už musíme dojet do cíle. Na „Bohemce“ jsme se dobře svezli a tak bych rád pochválil pořadatele za výběr a přípravu náročných, ale nádherných rychlostních zkoušek. A děkuji všem sponzorům i našim mechanikům, bez kterých by naše účast nebyla možná,“ uzavřel ohlédnutí za soutěží Sláva Ducháček.

Komentářů celkem: 1
Lukass
19. 6. 2007 23:071
0 0
Sláva jel božsky, škoda jen že to nevyšlo až do toho cíle.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!