12. 8. 2007 00:00 − 2417× − 7

Rajd Rzeszowski – komentář

U našich severních sousedů pokračoval šestým podnikem soutěžní šampionát, kterému zatím vládne Tomasz Kuchar.

6. podnik polského mistrovství, 10. – 11. srpna, asfalt, Rzeszow, 14 RZ


U našich severních sousedů pokračoval šestým podnikem soutěžní šampionát, kterému zatím vládne Tomasz Kuchar se svým Subaru Impreza Sti N12B. Možná se ale letos žádný z Poláků domácím mistrem nestane. Je sice zatím do konce šampionátu relativně daleko, ovšem výsledky posledních soutěží jasně ukázaly ambice Francouze Bryna Bouffiera. Ten se s Peugeotem 207 Super 2000 objevil na všech třech posledních odjetých podnicích a jediný asfaltový s přehledem vyhrál. Do okolí Rzeszowa tak přijížděl jako hlavní aspirant na vítězství. S dalšími speciály Super 2000, z nichž všechny nesou značku Fiat, se v rally prezentovala trojice Michal Solowow, Maciej Lubiak a Norbert Guzek. Pro posledního jmenovaného se jednalo o premiéru s tímto vozem pocházejícím z českých dílen.


Foto: www.rajdy.hoga.pl

V předstartovním shakedownu se blýskl nejrychlejším časem úřadující mistr Leszek Kuzaj se svým Subaru Impreza Sti N12B. V první opravdové zkoušce ale zakončil své účinkování tak, jak je letos jeho zvykem, když vylétl z trati a poškodil kolo. O moc dále nedojel ani Kuchar, jehož v druhé zkoušce zradila technika. Ještě předtím dokázal stejně jako v předešlých podnicích zajet nejrychlejší čas na nezapočítávaném prologu. Do čela se na první zkoušce vyhoupl nečekaně Grzegorz Grzyb se slabším Suzuki Swift Super 1600, byť zariskoval a přes noční déšť zvolil slicky, a svou pozici si ještě jednu zkoušku udržel. Poté se přes něho přehnal favorizovaný Bouffier na stejném obutí.


Foto: www.rajdy.hoga.pl

Do prvního servisu přijížděl Grzyb na druhé pozici s odstupem 5,5 sekundy, které šly na vrub zlobícího auta. Největší trápení měla se svými vozy dvojice pilotů Fiatu Punto Super 2000. Lubiak se propadl na začátek druhé desítky ze třetího místa kvůli slábnoucímu motoru a naopak na třetím místě (+ 14,3 s) se nově hřející Solowow přijížděl do servisu s cílem vyměnit převodovku. Na následné pětadvacetikilometrové zkoušce zakončil své účinkování Guzek.


Foto: www.rajdy.hoga.pl

Jako první jezdec s prvním českým vozem Super 2000 v soutěži se zapsal zároveň coby první jezdec, který tento vůz zle poničil. S novou technikou poněkud nerozvážně nezvládl své možnosti a šel přes střechu, přičemž ještě smolně trefil jednoho z diváků, jenž musel být převezen do nemocnice. Jeho stav naštěstí nebyl vážný. Na české mechaniky nyní čeká několik dlouhých nocí, kdy budou vůz dávat dohromady, aby byl k dispozici na Barum Rally.


Foto: www.rajdy.hoga.pl

Na závěrečný test jedoucí se na stejném úseku jako ten předchozí se snesly proudy vody a jezdci byli svoláni k výjimečné výměně kol. Šestý test tak odstartoval se zpožděním 45 minut a jeho vítězem se nestal nikdo jiný než vedoucí Bouffier. Grzyb se na vodě trápil a do konce etapy dojel na druhé příčce s odstupem 35,6 sekundy. Třetí příčka patřila Michalu Bebenkovi (Mitsubishi Lancer EVO IX) se ztrátou 55 sekund.


Foto: www.rajdy.hoga.pl

Do druhého dne se již prořídlé pole na startu čítající pouze 40 posádek probudilo do proměnlivých podmínek. Na jedné zkoušce bylo sucho, na jiné se zas jezdci museli potýkat s mokrem. Vedoucí jezdec po průjezdu prvním testem zvolil konzervativnější variantu obutí a opanoval i následné dvě zkoušky. Druhý Grzyb poztrácel na třech testech skoro minutu, avšak i nadále si držel odstup skoro dvaceti sekund od třetího Bebenka. Ten se naopak musel vypořádávat s ataky čtvrtého Frycze (Subaru Impreza Sti N12), který po RZ 10 zaostával jen o sedm desetin.


Foto: www.rajdy.hoga.pl

Následné dva testy na mokré trati plné bláta měly daleko do ideálních podmínek pro hbitý, ale přeci jen slabší vůz Super 1600 druhého Grzyba, jenž se musel smířit s propadem těsně za první trojici. Na druhou příčku se naopak výborným výkonem na mokru vyhoupl Frycz, ovšem stále měl za sebou s odstupem 3,3 sekundy Bebenka. Závěrečnou dvojici testů přirovnal šestý Solowow k boji o bytí a nebytí. Nakonec si zde polepšil pouze o jedinou pozici, a to kvůli výpadku Grzyba, který v předposlední zkoušce na proudu vody neubrzdil svůj speciál a skončil ve škarpě. Solowowa však mohla mrzet penalizace 40 sekund po páteční výměně převodovky, neboť bez ní by mu patřila druhá příčka. Na kdyby se ale ve sportu nehraje.


Foto: www.rajdy.hoga.pl

Stříbro za nedostižným Francouzem nakonec ukořistil Frycz, byť do závěrečného testu nastupoval 5,1 sekundy za Bebenkem. Ten však v jednom místě chyboval, přičemž mu zhasl motor. Pod stupni vítězů zůstal čtvrtý Kajetanowicz. Největší radost měl v cíli samozřejmě Bouffier, jenž se i díky Kucharovu odstoupení vyhoupl do čela šampionátu. Pokračování mistrovství obstará na začátku září Rajd Nikon.

Pořadí v cíli
1. Bouffier – Panseri Peugeot 207 Super 2000 1:50:51.2
2. Frycz – Rathe Subaru Impreza Sti N12 +2:13.7
3. Bebenek – Bebenek Mitsubishi Lancer EVO IX +2:29.1
4. Kajetanowicz – Wislawski Mitsubishi Lancer EVO IX +2:42.8
5. Solowow – Baran Fiat Punto Super 2000 +2:51.1
6. Dytko – Dytko Mitsubishi Lancer EVO IX +3:22.4
7. Gabrys – Natkaniec Mitsubishi Lancer EVO IX +3:32.9
8. Lubiak – Mazur Fiat Punto Super 2000 +5:29.5
9. Stec – Gruszka Mitsubishi Lancer EVO IX +6:40.9
10. Oleksowicz – Obrebowski Subaru Impreza Sti N12 +8:58.9
Komentářů celkem: 7
12. 8. 2007 20:51
0 0
Kdo má v Česku první S 2000 ? Co mi uteklo ?
12. 8. 2007 21:08
0 0
no pukud se nepletu tak ho má JM ingeniring a ted na prachaticích by s ním měl jet Odložilík, ale jestli je to to auto tak to nevím....
12. 8. 2007 21:40
0 0
není JM je odložilíka.JM jen servisuje.
kozel21
13. 8. 2007 00:02
0 0
Auto je TRT, servisuje ho JM, ale pokud vím ,bude jezdit hlavě venku, aby se vrátily investice.Do Prachatic se asi neopraví...
13. 8. 2007 09:57
0 0
A TRT je Odložilík, že...
16. 8. 2007 12:21
0 0
podle fotek ho už asi nikdy nikdo neopraví, je to totálka...
16. 8. 2007 12:28
0 0
z levé strany vypadalo ještě slušně, ale pravá je na šrot
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!