Štěpán Vojtěch – rozhovor před odletem

Ještě před odletem na Nový Zéland poskytnul Štěpán Vojtěch rozhovor.

Štěpáne, po delší odmlce se na Novém Zélandu postavíte na start dalšího závodu MS. Jak jsi vyplnil závodní pauzu, která trvala od vašeho květnového startu v Argentině?

Přestávka byla hodně dlouhá, to je pravda a není to úplně příjemné, zvlášť před tak těžkými závody, které nás čekají. Nicméně v závodním autě jsme seděli alespoň v rámci testu, který jsme absolvovali. Mimo to probíhala samozřejmě klasická fyzická příprava

Prý Tě potkalo během léta i menší zranění?

Vyrazili jsme za vodními hrátkami, a já jsem nabyl pocit, že bych mohl na vodních lyžích reprezentovat…:-) Po jedné z otoček mě rozhodila nečekaná vlnka a hned na to jsem šel po rameni a po hlavě, až to vypadalo, že se snad nikdy nepotopím.

Jak to vypadá nyní, limituje Tě ještě tato nepříjemnost?

Byl z toho natažený úpon a téměř čtyři týdny jsem nemohl v podstatě dělat nic. Už je to ale v pořádku. To jsme si ověřili na testu v Bělé pod Bezdězem, během kterého jsme najeli asi 90 km. Tím, že proběhl navíc na asfaltu, tak zátěž byla pro rameno extrémní, ale i přesto to bylo bez problémů.

Jaké máš vůbec informace o Rallye New Zealand, podle mnohých jezdců jedné z nejkrásnějších soutěžích v seriálu mistrovství světa?

Informace máme prozatím pouze zprostředkovaně. Když pomineme scenérii, mělo by se jednat o pěkné, rychlejší šotoliny. Tedy svezení spíše ve svižnějším tempu. Tím, že jsem ještě z okruhů zvyklý na stopu, měly by nám tyto rychlejší pasáže sedět a my se na nich měli cítit jistěji než na rozbitých pomalých šotolinách, se kterými jsme se potýkali třeba v Argentině. To vše by ale mohly vyvážit dlouhé rychlostní zkoušky.. Zátěž pro auto by sice na Zélandu neměla být taková, ale na druhou stranu právě dlouhé erzety to vše vynahrazují. Při nich bude velmi důležitý precizně napsaný rozpis. Každopádně by to mělo být více o závodech. S vyšším tempem, ale logicky hrozí více i jezdecká chyba, vloni tak ve finále vypadla spousta favoritů.

Jak důležitou roli bude hrát podle Tebe počasí?

Určitě může zamíchat kartami. Už jen vzhledem k posunutému termínu na přelom srpna a září, kdy tam končí zima, budou podmínky nevyzpytatelné a deště mohou trať hodně ztížit.

Po počáteční aklimatizaci vás čeká úvodní svezení v rámci pondělního testu, můžeš trochu přiblížit jak ten na světových soutěží probíhá?

Jedná se o celodenní test, který je zajištěný s pomocí organizátora. Většinou se ho účastní kolem deseti možná patnácti aut PWRC. Každý ujede tolik kilometrů, kolik zvládne, většinou ale mezi 60 – 100 km. V Argentině jsme ale stihli kvůli výměně převodovky třeba jen třicet. Především kvůli úternímu rozpisu bychom chtěli najet co nejvíce, tak abychom se dostali do tempa. Hodně zajímavé a pro nás nezvyklé bude pravostranné řízení na tréninkovém voze. Bude to vlastně poprvé, kdy budeme psát rozpisy tímto způsobem.

V samotném závodě se opět představíte s mitsubishi. Oproti předchozím startům by se mělo ale jednat o auto úplně nové, je to tak?

Ano, vzhledem k tomu, že nás v Argentině provázely technické problémy, se Stohl Racing po vzájemné dohodě s námi rozhodl poslat na Nový Zéland zbrusu nové auto. Doufáme, že po té co provedeme drobné nastavení, bude vůz fungovat naprosto bez problémů.

Předpokládám, že odjíždíte opět s cílem rozšířit bodovou sbírku?

Určitě chceme nějaké body urvat, tak abychom se posunuli v hodnocení PWRC vzhůru. Tím, že většina jezdců absolvovala více závodů než my, jsme se trochu propadli. Chtěli bychom se tak probojovat zpět na vyšší příčky.

Komentářů celkem: 3
28. 8. 2007 10:12
0 0
Rád bych jej viděl zpátky v ČR! Porovnání Vojtěch - Pech - Kresta by mohlo být zajímavé...
28. 8. 2007 10:32
0 0
No myslím, že Brouk by jim u nás nestačil. Vašek jezdí super, jak na oko, tak časy, ale na Romana zatím nemá.
28. 8. 2007 15:32
0 0
Trénink s vozidlem pravostanného řízení? To není moc dobrý ne? To musí bejt pěkně na h****
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!