23. 7. 2004 00:00 − 3625× − 0

Barum Rally Zlín: Shakedown, TS – 8,9,10

Ve čtvrtek 26. srpna se uskuteční při Barum rally Zlín testovací rychlostní zkouška ve světě známá pod názvem shakedown.

Shakedown Oldřichovice – Karlovice (2,2 km)

Ve čtvrtek 26. srpna se uskuteční při Barum rally Zlín testovací rychlostní zkouška ve světě známá pod názvem shakedown. Jedná se o uzavřený úsek, který charakterizuje povrch rychlostních zkoušek dané rally a v samotném závodě se nejede. Při letošní barumce je jako testovací rychlostní zkouška vybrán asfaltový úsek Karlovice – Oldřichovice v délce 2,2 km.

Servisní zóna a parkoviště soutěžních vozů je umístěno u obchodního centra Carrefour ve Zlíně – Malenovicích (na hlavním silničním tahu Otrokovice – Zlín), kde mohou příznivci soutěžního sportu sledovat umění mechaniků a vidět jednotlivé soutěžní hvězdy z bezprostřední blízkosti.


Časový harmonogram:
13:00 – 14:30 prioritní jezdci
14:30 – 17:00 ostatní jezdci


TISKOVÁ INFORMACE č.8
Vozy WRC a třídy A8 pojedou na zlínské rally ve druhé skupině

Mezinárodní automobilová federace FIA rozhodla, že vozy specifikace WRC a třídy A8 nemohou od roku 2004 bodovat v regionálních šampionátech FIA. Dlouho se hovořilo o zákazu startu těchto vozů, ale nakonec mohou startovat v těchto podnicích, ale nemohou v nich bodovat. Z devíti pořadatelů mistrovství Evropy se vozy World Rally Car objeví pouze při Barum rally Zlín v České republice. Mezinárodní mistrovství České republiky klasifikuje vozy třídy A8, a tak zlínští pořadatelé připustí automobily třídy A8 na start, nicméně pojedou v samostatné klasifikaci pouze v rámci Mezinárodního mistrovství České republiky a bez nároku na evropské body.

Budou startovat jako druhá skupina, v první skupině se představí účastníci mistrovství Evropy. Za posledním jezdcem mistrovství Evropy a touto skupinou bude pauza patnáct minut. Nicméně neznamená to, že se nebude nic dít. Dvanáct, deset, osm minut před prvním vozem třídy A8 pojedou předjezdci s označení 000, 00 a 0. Diváci na rychlostních zkouškách se mohou snadno zorientovat a zaujmout včas bezpečné místo ke sledování průjezdu soutěžních automobilů. Samozřejmě, že předjezdci pojedou i před startovním polem evropského šampionátu. Počítáme s tím, že budeme mít dvě skupiny předjezdců,“ upřesnil Miloslav Regner, ředitel rally.

Barum rally Zlín v loňském roce vyhráli úřadující mistři České republiky Václav Pech, Petr Uhel na voze Ford Focus RS WRC. Letos však vítězství neobhájí, neboť celkovým vítězem čtyřiatřicátého ročníku zlínské rally bude vyhlášena a v historických análech se objeví posádka v hodnocení mistrovství Evropy. Ta získá velký putovní pohár, poháry za vítězství ve třídě a finanční prémii v hodnotě padesáti tisíc korun. Vítěze letošní barumky poznáme v neděli 29. srpna krátce před patnáctou hodinou na cílové rampě před zlínskou radnicí.

Roman ORDELT
Agentura ZLIN PRESS production


TISKOVÁ INFORMACE č.9
Na trati barumky se objeví opět historická vozidla

V rámci 34. ročníku Barum rally Zlín uspořádá Zlínský veterán car club při Rally auto klubu v AČR II. ročník Zlínské classic tour, která proběhne v sobotu 28. srpna ve Zlíně a okolí. Příznivci a obdivovatelé automobilových veteránů budou mít možnost sledovat opět nablýskané miláčky přímo v akci, neboť soutěžní trasa je vedena na jedné z rychlostních zkoušek. „Trasa jízdy pravidelnosti povede po uzavřené rychlostní zkoušce Ostrata – Slušovice a pojede hned za startovním polem rally, čímž se docílí jedinečného zážitku a atmosféry, kterou prožívají jezdci rally. Ostatní trasa soutěže povede po silnicích II. a III. třídy okolím Zlína a nepřesáhne 60 km,“ uvedl Antonín Smažinka, vedoucí trati pravidelnosti. Soutěž je určena pro kategorii auto vyrobené v letech 1946 – 1970 a pro pozvané mladší ročníky s minimálně dvoučlennou posádkou. Zápolení bude probíhat podle itineráře za běžného silničního provozu. Podmínky pro hodnocení jsou dodržení trasy, dosažený časový rozdíl jízdy pravidelnosti, vyhodnocení testových otázek a orientační jízda. Účastník musí při přejímce předložit řidičský průkaz pro danou skupinu motorových vozidel a platné doklady od vozidla. V čem spočívá jízda pravidelnosti? Ve vyhodnocení rozdílů časů, potřebných k projetí daného úseku trati.

Automobilové skvosty z minulých let mohou diváci obdivovat během sobotního dne v samotném centru města Zlína. Na náměstí Míru před radnicí proběhne technická přejímka a rovněž start a cíl závodu. Další informace včetně propozic závodu a přihlášky najdete na oficiální internetové adrese: www.Barum.Rally.cz. Uzávěrka přihlášek je 10. srpna.

Časový program II. ročník Zlínská jízda pravidelnosti – sobota 28. srpna:
07:00 – 08:30 prezentace a technická přejímka – náměstí Míru před zlínskou radnicí
08:30 – 09:00 rozprava 09:30 start soutěže na náměstí Míru ve Zlíně
10:30 vložená jízda pravidelnosti (Ostrata – Slušovice)
11:30 – 14:00 výstava historických vozidel ve Slušovicích
14:00 – 15:30 orientační jízda
15:30 – 16:00 cíl soutěže na náměstí Míru před zlínskou radnicí
16:30 vyhlášení výsledků soutěže a předání cen

Roman ORDELT
Agentura ZLIN PRESS production

TISKOVÁ INFORMACE č.10
V roli pozorovatele FIA přijede do Zlína pan Maccario z Monaka!

Pořadatelé Barum rally Zlín již znají jména činovníků, kteří budou přísným dohledem pozorovat a řídit sportovní průběh letošního ročníku. V roli pozorovatele FIA letošního ročníku barumky se představí pan Claude Maccario z Monaka. Patří do čtveřice pozorovatelů soutěží evropského šampionátu, v minulých letech do Zlína zavítali Wulf Biebinger z Německa, Jan Sandstroem ze Švédska a Erkki Vuopala z Finska. Do Zlína přijíždí vyslanec z Monackého knížectví ve funkci pozorovatele FIA již podruhé, neboť poprvé se objevil v Batově městě v roce 2000. Na jeho hodnocení bude záležet další osud zlínských organizátorů v čele s ředitelem rally Miloslavem Regnerem. „Pan Maccario se do Zlína velmi těší. Poprvé byl u nás před čtyřmi lety a je velmi zvědav, jaký posun Barum rally Zlín za tu dobu udělala. Vzpomíná na ředitelství rally v prostorách zlínské univerzity a těší se na nové prostředí zlínské radnice,“ uvedla Marta Regnerová, vedoucí sekretariátu zlínské rally. Hlavním sportovní komisařem byl nominován Rui Cunha z Portugalska. Není to poprvé, co se představitel státu z Pyrenejského poloostrova ve Zlíně objeví: „Před devíti lety byl u nás jeho krajan pan Nuno Vilarinho coby pozorovatel,“ upřesnila Regnerová. Dalšími sportovními komisaři jsou Olafur Gudmundsson z Islandu a ing. Radek Novák z České republiky, člen Světové rady a generální sekretář Federace automobilového sportu ČR. Potřetí se ve Zlíně představí technický delegát FIA, který bude mít dohled nad technickými záležitostmi rally. „Každým dnem očekáváme jeho nominaci ze sídla Mezinárodní automobilové federace FIA. Jeho jméno prozatím ještě neznáme,“ řekl Regnerová.

Funkci pozorovatele ASN vykoná Pavel Babka, stálým bezpečnostním delegátrem ASN je ing. František Rosický. Ve funkci hlavního technického komisaře bude působit Karel Nauš, hlavním časoměřičem je Vlastimil Lobiš. Ve funkci činovníků pro styk se soutěžícími se objeví Jana Hefnerová a Jan Mochan z České republiky.

Hlavní činovníci rally

Pozorovatel FIA: Claude Maccario (Monako)
Sportovní komisaři: Rui Cunha (FIA) – president
  Olafur Gudmundsson (FIA)
  ing. Radek Novák (ASN)
Pozorovatel ASN: Pavel Babka
Bezpečnostní delegát ASN: ing. František Rosický
Hlavní technický komisař: Karel Nauš
Hlavní časoměřič: Vlastimil Lobiš
Činovníci pro styk se soutěžícími: Jana Hefnerová
  Jan Mochan
Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!