Daniel Porazil - eWRC.cz
24. 7. 2004 00:00 − 2883× − 0

John Haugland hodnotí RALLY BOHEMIA

Rozhovor – Trojnásobný vítěz RALLY BOHEMIA sympatický a u nás stále velmi populární Nor Johny Haugland přivezl letos znovu do Mladé Boleslavi na RALLY BOHEMIA zajímavé norské posádky.

Trojnásobný vítěz RALLY BOHEMIA sympatický a u nás stále velmi populární Nor Johny Haugland přivezl letos znovu do Mladé Boleslavi na RALLY BOHEMIA zajímavé norské posádky. Opět tak působil jako vedoucí Norské juniorské reprezentace, která do Mladé Boleslavi jezdí od roku 2002. Johny stál také v pozadí startu Ollyho Marshalla a Thomase Schieho, kromě toho je to také výborný společník, který neodmítne žádnou žádost o rozhovor.

Jak se Vám letošní Bohemka líbila?
Letošní RALLY BOHEMIA se líbila nejen mně, ale i všem norským posádkám. Tradičně tu funguje velmi dobrá organizace, jsou zde krásné a těžké rychlostní zkoušky, přátelská atmosféra, příjemní lidé. Naši jezdci získali na RALLY BOHEMIA mnoho zkušeností k nezaplacení.

Komu jste dával největší šance Krestovi, Pechovi nebo Kopeckému?
Největším favoritem pro mě byl Kresta.

Thomas Schie se oproti loňsku obrovsky zrychlil. Jak vidíte jeho další kariéru?
Byl rychlejší proto, že využil zkušeností z loňského roku. V roce 2003 jel na Bohemii svoji první soutěž na asfaltu a letos to bylo teprve podruhé! A jeho další kariéra? V příštím roce chce jezdit s Fabií WRC.


foto: Petr Lusk

Jak probíhaly boje v Juniorském poháru na letošní Bohemii?
Pro naše juniory je RALLY BOHEMIA událost, je to pro ně špičková soutěž. Vzhledem k tomu, že doma jezdí jen na šotolině a sněhu, mají získané zkušenosti z jedné z nejlepších asfaltových soutěží vůbec velkou hodnotu.

Vítězný Sveinung Biltvedt je prý obrovský talent…
Ano, je to velký talent a já osobně ho považuji za budoucího Pettera Solberga. Je mu 19 let. V šestnácti letech začal jezdit ve Švédsku ve třídě juniorů se starou Asconou. (Ve Švédsku je to možné za podmínky, že spolujezdec má řidičský průkaz, pozn. red.). Během dvou sezón tam vyhrál, co se dalo a od plnoletosti jezdí se stejnými výsledky doma v Norsku. Letos získal titul Castrol Junior Talent 2004. Ve své první šotolinové soutěži dojel 9 absolutně a vyhrál třídu juniorů. Letos na Bohemii první etapu jezdil s Petterem Rolfsenem shodné časy, ale na poslední vložce zaútočil a vyhrál ji o 30 vteřin! Jezdí velice takticky, je velmi chytrý a nejede rychleji, než potřebuje. Spolupracuji s ním půl roku a vidím, jak neustále roste a zdokonaluje se. Před posledním podnikem Juniorského poháru je mezi čtyřmi jezdci, kteří ho mohou vyhrát. Kdo vyhraje, dostane příležitost testovat vůz kategorie Super 1600 v Anglii. Jméno Sveinung Biltvedt si určitě zapamatujte.


foto: Víťá Bezděkovský

Mezi jezdci s Almerami se objevil také Alexander Foss jezdec, který má zkušenosti z MS.
Alexander Foss jezdil v roce 2002 JWRC (Juniorské mistrovství světa) s vozem Ford Puma, ovšem bez větších úspěchů. Tady vyhrál první rychlostní zkoušku, a pak skončil na střeše. Nijak zvlášť mně to neimponovalo…

Skvěle se prezentoval až do svého odpadnutí Axel Skotvedt s Hondou Civic Type – R. Představíte nám ho trochu?
Axel Skotvedt byl od začátku velmi rychlý. Byli jsme všichni velmi překvapeni, protože doma v Norsku takhle rychle nejezdí. Pak měl ale problémy s převodovkou a skončil také mimo trať.


foto: Dan Porazil

Co říkáte na rozhodnutí FIA, která ruší vozy WRC pro Mistrovství Evropy a Evropské poháry?
Pro mě je to správné rozhodnutí. Vozy WRC jsou velice drahé a mohou si je dovolit jen ti bohatí nebo ti, kteří mají silného sponzora. Doufám, že kategorie Super 1600 dostane lepší předpisy, aby byla levnější a společně s vozy N4 tak učiní Mistrovství Evropy ještě zajímavější.

Jaká je budoucnost Norského juniorského poháru?
S vozy Nissan Almera pojedou naši junioři ještě příští rok. Pak bude následovat obměna vozového parku a nový značkový pohár. V Norsku je pro mladé začínající jezdce určen také Peugeot Super Cup. Auta to nejsou špatná, všichni si je mohou dovolit a nadělají spoustu dobré reklamy.

Sledoval jste výkony Ollyho Marshalla? Jaký je to vlastně jezdec?
Ollyho Marshalla jsem měl dvakrát v Zimní rallyškole. Je to nejen můj zákazník, ale i přítel. Je velmi mladý a jezdí necelé tři roky. Musí se ještě hodně učit. V současnosti to není žádný špičkový jezdec, ale s dalšími zkušenostmi se bude stále zlepšovat.


foto: Dan Porazil

Uvidíme Vás tu opět za rok?
Moc bych si to přál. Rád bych přivezl znovu mladé talentované jezdce, aby se tu opět něco naučili.

Děkuji za rozhovor.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!