30. 7. 2004 00:00 − 2351× − 0

Zeptali jste se Jana Kopeckého

Rozhovor – čerstvý vítěz 31. Rally Bohemia (MMČR) odpovídá na dotazy čtenářů internetového serveru www.eWRC.CZ.


Foto: Vít Bezděkovský eWRC.CZ

Jan Kopecký dostal pro Rally Bohemia důvěru továrního týmu Škoda Motorsport a v továrních barvách startoval s vozem Škoda Fabia WRC. Po třídenních bojích s Romanem Krestou a Václavem Pechem mohl vystoupit spolu se svým spolujezdcem Filipem Schovánkem na nejvyšší stupínek v cíli 31.ročníku Rally Bohemia. Vítězství na „domácí“ soutěži pro tovární tým je bezesporu největším dosavadním úspěchem v soutěžácké kariéře kosteleckého mladíka.

„23“
Ahoj Honzo, gratuluji ti k vítězství na Bohemce.
1. Poznal jsi na poslední vložce Rally Bohemia, že má Roman problémy, nebo jsi o tom až do cíle RZty nevěděl?
2. Měl jsi při testech před RB velkou možnost ovlivnit nastavení Fábie WRC, nebo ti vůz nastavili a řekli: "Jeď takto je to nejlepší?" Jak hodnotili inženýři ŠM tvoje změny na voze a poznatky z testování?
3. Budeš mít vítězný vůz k dispozici i v dalších podnicích MMČR?

Ahoj 23, děkuji moc za gratulace!
1. Asi v polovině poslední RZ jsem si všimnul, že má někdo nějaké problémy. Ale ze začátku jsem nevěděl, jestli je to defekt nebo ne, protože po trati se válely kusy nárazníku a až dále byly vidět kusy pneumatiky… Přiznám se, že jsme nevěděli, jestli to byl Vašek nebo Roman. Až v cíli nám bylo jasné, že defekt pneumatiky měl Roman!
2. Auto jsem si nastavoval podle svého jezdeckého stylu. Vycházel jsem z nastavení Armina, ale výsledek testování byl jiný. Inženýři byli s testováním spokojeni. Především pan Dietmar Metrich, který celý test absolvoval jako můj spolujezdec. Právě s ním jsem konzultoval všechny změny v nastavení vozu.
3. Ano, měli bychom jet se stejným vozem v barvách Škoda Matador teamu.

„esc39“
Ahoj, jak moc dobře umíš německy? Potřebuješ při komunikaci s Muehlmeierem nebo Schwarzem tlumočnici?

Ahoj esc39, německy neumím, veškerá komunikace mezi mnou, panem Muehlmeierem, panem Schwarzem a ostatními techniky je v jazyce anglickém. Tlumočnici nepotřebuji!

„John“
Čau Jendo, velmi ti fandím. Mohl bys mi napsat kdy bude Škodovka testovat v Bělé pod Bezdězem. Dík moc!

Ahoj Johne, děkuji moc za fandění! O plánovaných testech Škody Motorsport v Bělé pod Bezdězem bohužel nevím nic konkrétního. Musíš nasadit nějakého člověka s „horkým telefonem“!

„romanpistek“
Čau Honzo, taky se připojuju ke gratulantům a já se chci zeptat jestli plánujete start na Deutchland rallye i když asi ne s Fábinkou? Čau

Ahoj romanpisteku, taky moc děkuji za gratulace! Deutschland rallye bohužel nepojedeme s žádným vozem.

„Tomasek“
Ahoj Honzo, gratuluji k vítězství na Bohemce a chci se zeptat, zda tě nebude Škodovka podporovat i v dalších podnicích MMČR jako jednoho ze tří adeptů na český titul.

Ahoj Tomasku, děkuji za gratulace! Spolupráce se Škodou a.s. a Škodou Motorsport bude nadále pokračovat, pojedeme v barvách Škoda Matador teamu.

„Hašan“
Ahoj Honzo, chci se zeptat zda byli na Vaší Fabii aplikované nějaké změny. Myslím, tím motor, podvozek, výfukové potrubí atd.? Dík za odpověď.

Ahoj Hašane, změny aplikovány byly. Nejpodstatnější změny byly v softwarovém vybavení jak motoru, tak diferenciálů. Výfukové potrubí mělo pouze ohnutou koncovku k zemi. Podvozek byl s podobným nastavením jako v minulých soutěžích.

„rally-fan“
Ahoj Honzo! Plánujete letos nějaký start ve světě?
Kdyby byla letos před sezónou volba programu jen na tobě, jezdil by jsi Evropu se S1600? Díky! Ať se daří!

Ahoj rally-fan! Konkrétní závod MS v plánu nemáme, ale chtěli bychom na jednom alespoň odstartovat. ME v kategorii S1600 by byla velice lákavá nabídka! Díky za podporu!

„Sandy“
Ahoj Honzo, předně velká gratulace tobě a Filipovi ke šťastnému, ale zaslouženému vítězství v Bohemce. Vyhrát 11 ze 16 vložek je opravdu skvělý výkon!
Viděl jsem tě v sobotním servisu, jak se bavíš s Muehlmeierem, který se nejdříve dlouze koukal na diagnostiky Fabie a potom si tě zavolal a ukazoval ti rukama nejspíš způsob přidávání plynu za současného brždění… O co přesně šlo? Měníš si mapy diferáků v průběhu etap nebo dokonce vložek? Podle jakých parametru je volíš?
Všiml jsem si, ze SPZ tvé „tovární“ a „netovární“ Fabie bylo stejné. Co to znamená? Že si jel se svým autem, které bylo předěláno nebo že si prostě jel s „loňskou“ Fabii? Díky, Sandy

Ahoj Sandy, děkujeme mockrát za Tvé gratulace! Už přesně nevím, co jsme v daný moment s panem Muehlmeierem řešili, protože takovýchto debat jsme měli spousty.
Mapy diferenciálů si měním pouze když dojde ke změně počasí nebo když nejsem s chováním vozu spokojený. V průběhu RZ se prakticky mapa nemění, to by muselo začat opravdu hodně pršet. Parametrů na nastavení diferenciálů je spousta. Záleží na rallye, kde se koná, na její charakteristice, počasí, povrchu RZ, atd….
Ano, jeli jsme se stejným vozem, s kterým jsme absolvovali všechny dosavadní soutěže. Vůz byl pouze přestavěn do poslední specifikace Fabie WRC.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!