Petr Frýba - eWRC.cz
9. 10. 2007 18:04 − 2858× − 0

NC Olympia ozdobí fotografie rychlých aut

Výstavu motoristických fotografií Petra Frýby zahájí autogramiáda Václava Pecha

Unikátní výstava 80 snímků uznávaného českého motoristického fotografa Petra Frýby bude v říjnu k vidění v pasáži Nákupního centra Olympia v Plzni Černicích. Fotografie vznikly z různých disciplín motoristického sportu v letech 2001 – 2007 a přinesly autorovi mj. prestižní ocenění Zlaté oko 2006 za nejlepší motoristický snímek roku. „Plzeň je významným centrem českého motoristického sportu. Většina jezdců a stájí domácích soutěží má k Plzni nějaký vztah,“ vysvětluje Petr Frýba důvody, proč se své nejlepší fotografie rozhodl vystavovat právě v tomto městě. „A hlavně – i já sám jsem Plzeňan,“ dodává fotograf.

Zajímavé bude především zahájení výstavy. Ve středu 10. října od 17 hodin se v Olympii představí řada hvězd českého motorismu. V rámci velké show se uskuteční autogramiáda, na které se představí mistrovská posádka ČR v rallye Václav Pech jun. a Petr Uhel, o titul v Rallysprintech bojující Viktor Szabó, okruhový specialista Petr Fulín a český reprezentant v Mistrovství Evropy závodech do vrchu – legendární Vladimír Liška.

Lahůdkou pro návštěvníky pak bude soutěž o velice atraktivní ceny – vítěz se sveze s Václavem Pechem při Setkání mistrů v Sosnové, druhý v pořadí s Petrem Fulínem na okruhu v Mostě. Dalších deset výherců získá některou z vystavených fotografií Petra Frýby.

Výstava fotografií z motoristického sportu potrvá v Olympii od 10. do 31. října, zahajovací show se uskuteční ve středu 10. října od 17 hodin.

PETR FRÝBA začínal jako grafik v grafickém studiu. Zlom nastal v roce 2001, kdy při Rally Šumava vyfotil slavný kotrmelec Tomáše Hrdinky a celý fotoseriál otiskl časopis Svět motorů. Od té chvíle následovala trnitá, ale úspěšná cesta k profesionální fotografii. Mezi českými fotografy byl průkopníkem digitální fotografie v motoristickém sportu.

Se jménem Petra Frýby se můžete setkat v různých motoristických disciplínách. Kromě české a světové rally se pohybuje také na českých a evropských okruzích a závodech do vrchu. V letošním roce se stal oficiálním fotografem Švédské a Norské rally v mistrovství světa a je například dlouholetým fotografem Škoda Octavia Cupu na okruzích a Škoda Fabia Rallye Cupu. Jeho fotografie pravidelně využívají přední české týmy a otiskují renomované časopisy jako Motorsport magazín, Rally, Svět motorů, Formule nebo deník MF Dnes.

Za svůj největší úspěch považuje první místo v soutěži Zlaté oko 2006 (nejlepší fotografie z motoristického sportu od českého fotografa) a třetí místo ve stejné soutěži v roce 2005. K jeho zálibám kromě motorismu patří sport, především volejbal. A samozřejmě rodina, kterou tvoří vedle manželky ještě dcery Karolína a Leontýna.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!