3. 8. 2004 00:00 − 2443× − 0

Úspěšný start Jandíka na Madeiře

Český zástupce v evropském šampionátu Miroslav Jandík dokončil Rali Vinho da Madeira na druhém místě ve skupině N a jedenáctý absolutně

Rali Vinho da Madeira

Pátým dílem mistrovství Evropy v automobilových soutěžích byla Rally madeirského vína na stejnojmenném ostrově ztraceném v Atlantickém oceánu. Pravidelný účastník letošního seriálu Miroslav Jandík ji původně neměl v plánu, protože daleká cesta je časově i finančně velmi náročná. Pořadatelé však vyšli českému týmu maximálně vstříc a tak se kamion se závodním Mitsubishi Lancer Evo 7 vydal s týdenním předstihem po ose do Lisabonu a odtud lodí na Madeiru. Posádka přiletěla do turistického ráje v neděli, o slunění na pláži však nemohla být řeč. Od pondělka totiž probíhaly seznamovací jízdy.


Foto: Zdeněk Weiser

Po čtvrtečním večerním prologu mezi retardéry na přístavní hlavní třídě následovala náročná páteční etapa na deseti měřených úsecích. Zatáčkovité asfalty s velkým převýšením preferují lehké a hbité dvoukolky, o 300 kg těžší vozy sk. N jsou zde ve zjevné nevýhodě. Devětadvacetiletý zlínský jezdec zajížděl časy kolem dvacátého místa v celkové klasifikaci a po první etapě byl v kategorii produkčních vozů pátý. Teprve za ním následoval Polák Solowow, startující poprvé s Fiatem Punto S1600, a úřadující juniorský mistr světa Tirabassi. „Silnice mají krásný hladký povrch, nejsou zde žádné díry a nejezdí se příkopy, takže nehrozí defekty. Rozpálený asfalt na druhou stranu strašně „žere“ pneumatiky. I když jsme používali nejtvrdší směs, po deseti kilometrech byly opotřebované. Na to jsme nebyli připraveni. Neobvyklé byly i povětrnostní podmínky. Na rozdíl od předešlých ročníků sice nepršelo, ale od pobřeží se silnice šplhaly do hor až do výše 1200 m/mořem a na druhé straně ostrova bylo jiné počasí. Projížděli jsme i skrz mraky,“ charakterizoval soutěž Jandík.


Foto: Willy Weyens

V sobotu řada předních jezdců havarovala nebo odstoupila pro technické závady a spolehlivě jedoucí český šampion sk.N si výrazně polepšil. Úplné zemětřesení se odehrálo mezi produkčními vozy, kde na závěrečné vložce odpadli oba soupeři bojující o vítězství Peres (havárie) a Fontes (převodové ústrojí). Když byl ještě po závěrečné kontrole vyloučen Pedro Leal, posunul se český jezdec na druhou příčku ve sk. N a jedenáctou celkově. „S výsledkem jsme samozřejmě spokojeni, nedalo se očekávat, že bychom na této trati dosáhli s našim vozem na body. Měli jsme jen problémy s ostřikováním mezichladiče stlačeného vzduch a se zmíněnými pneumatikami,“ prohlásil před odletem domů Miroslav Jandík.


Foto: Willy Weyens

Na specifických tratích subtropického ostrova dominovaly podle očekávání dvoulitrové Peugeoty 306 Maxi. Favorizovaný lídr evropského šampionátu Luca Pedersoli vyhrál krátkou úvodní diváckou vložku v hlavním městě Funchal, ale druhý den ráno jej předstihl místní jezdec Vitor Sá. Oba spolu soupeřili a každou sekundu, ovšem Ital musel později odstoupit pro poruchu motoru. Pro šestinásobného mistra Madeiry to znamenalo snadnou cestu k vítězství. Druhé místo si zajistil zkušený Belgičan Bruno Thiry, který přicestoval na ostrov již posedmé a má na svém kontě prvenství z roku 1999. Jeho nový Citroën C2 S1600 byl po změnách na brzdách a podvozku poprvé konkurenceschopný. Bronzová příčka stačila Jean-Josephovi s Renaultem Clio S1600 k převzetí vedení v seriálu ME. Soutěž provázela řada havárií, jedna z nich postihla i bývalého mistra Evropy Renato Travagliu.


Foto: Willy Weyens

Šestou soutěží je zlínská Barum Rally, která se jede tradičně poslední prázdninový víkend. Chybět by neměl žádný z kandidátů na titul, své chudé bodové konto si bude chtít vylepšit i domácí Mirek Jandík.

Výsledky Rally Madeira 2004:
1. Sá/Camacho (P – Peugeot 306 Maxi) 3h 11:52.4
2. Thiry/Gilsoul (B – Citroën C2 S1600) +2:15.7
3. Jean Joseph/Boyere (F – Renault Clio S1600) +2:40.3
4. Camacho/Calado (P – Peugeot 306 Maxi) +3:23.8
5. Campos/da Silva (P – Peugeot 206 S1600) +6:30.5
6. Camacho/Gonçalves (P – Peugeot 306 Maxi) +9:08.4
11. Jandík/Chrastecký (CZ – Mitsubishi Lancer Evo 7 sk.N) + 14:24.1

Stav mistrovství Evropy po 5. soutěži:
1. Simon Jean-Joseph (F – Renault Clio S1600) 32 bodů
2. Luca Pedersoli (I – Peugeot 306 Maxi) 28
3. Bruno Thiry (B – Citroën C2 S1600) 14
4. Giandomenico Basso (I – Fiat Punto S1600) 10
Larry Cols (B – Renault Clio S1600) 10
Vitor Sá (P – Peugeot 306 Maxi) 10


Foto: Willy Weyens

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!