19. 10. 2007 20:06 − 3642× − 22

Labská Trotina Rallye ZRUŠENA!

Hlavní pořadatel VirginRacingTeam oficiálně oznámil zrušení závodu Labské Trotina Rallye.

Hlavní pořadatel VirginRacingTeam oficiálně oznámil zrušení závodu Labské Trotina Rallye. Stalo se tak po kompletním odmítnutí cca 150 pořadatelů, kteří se starají o bezpečnost závodu přímo na trati. „Celé RZ, které zajišťovali, myslím nadšení, obyvatelé obcí a měst ve vzdálenosti cca do 15 – 20km od trati, odmítli pro letošní rok jakoukoli účast na závodu. Vzhledem k tomu, že to je velké množství lidí a to ještě nemám konečné informace jak by to vypadalo na nových úsecích závodu, resp. celé nové etapě, nejsme schopni dát tak velké množství proškolených a věci znalých a spolehlivých lidí dohromady. I vzhledem k termínu to považuji za nejisté a proto raději ruším závod nyní, než těsně před jeho startem, kdy bychom najednou zjistili, že nás je málo. Celý dopad by tak byl daleko bolestivější jak pro závodníky, tak i pro nás. (I když my už máme v podstatě téměř vše hotovo, takže všechny věci jako bezpečnostní plány, itineráře, povolení, materiál atd… nám je k ničemu.)“ řekl Libor Pavlata ředitel závodu.

Labská rallye se jela celkem čtyřikrát, z toho byly první dva ročníky na Novopacku a v okolí Hořic, to celé jako Českomoravský pohár, přičemž po úspěšné kandidatuře následovaly dva roky v seriálu MČR ve Sprintrallye. Vzhledem k vyšší úrovni celého seriálu a tím i náročnosti na celkovou úroveň, byl závod přenesen do Orlických hor okolí krásné příhraniční vísky České Petrovice, odkud je nejblíže k městu Žamberk. Všechny čtyři roky se jel divácky velmi populární prolog v Hradci Králové. Tímto „horským přesunem“ se zařadila Labská Trotina Rallye mezi úplně nejtechničtější závody v ČR vůbec. Horské klikaté silničky dostaly navíc nové povrchy, takže krásné hladké asfalty ze zatáčky do zatáčky připomínaly tolik námi žádané zahraniční trati. Svezly se tady nejlepší jezdci české republiky, jako jsou Kopecký, Pech, Peták, Triner, Vojtěch, Flídr a mnoho dalších a talentovaných, které ani nelze všechny vyjmenovat, ačkoli by si to zasloužili.

I pro letošní ročník se chystaly zajímavosti jak v oblasti techniky – Super 2000 tak i jezdecké – Jára Vančík apod. „Je mně to samozřejmě líto, protože rallye mám hrozně rád, sám jsem 5 let závodil, takže si zhruba umím představit pocity z jízdy na technické trati, kterých je u nás, vzhledem k charakteru krajiny takový nedostatek a pokud, tak jsou v chráněných oblastech. Na druhou stranu musím říct, že velká odpovědnost pořadatele rallye mně nedovoluje riskovat nedostatečné zajištění bezpečnosti tratí. Přeci jen jde o životy lidí, dokud se nic nestane – a u nás na Labské zatím nikdy nic naštěstí vážného nebylo – tak je všechno v pohodě. Jenže stačí nějaký vážnější úraz a je všechno jinak. Okamžitě se pak všichni po právu musejí ptát, jak byla zajištěna trať? Další věcí je, že stejně jako nechceme my být omezováni v našem krásném sportu, přijde mně minimálně k zamyšlení, jak velký smysl má, vykonávat nějakou činnost v místě kde lidi, kteří tam bydlí jsou z dosti velké části proti. Každopádně jsme udělali letos co šlo a všechno nadvakrát, bohužel s výsledkem nulovým. V každém případě bych chtěl poděkovat všem, kteří nás podporovali a pomáhali celé ty roky. Divákům, jezdcům, pořadatelům a lidem z FASu, kteří byli vždycky taktéž ochotni pomoct. Samostatný dík samozřejmě patří partnerům závodu v čele s Auto Trotina pana Šimurdy, taktéž člověka, který ve svém volném čase závodí, Honzovi Regnerovi z Barum Rallye, protože nám pomáhal v podstatě se vším, panu Rosickému šéfovi bezpečnostních komisařů za nezištné rady a proškolování lidí na trati a novinářům, kteří se starají o stále ještě nedostatečnou publicitu rallye u nás. Tímto s pořádáním závodů končíme a já doufám, že se ve východních Čechách brzy najde někdo, kdo bude pokračovat, třebas někde, kde to bude jednodušší. Každopádně jsem ochoten pomoci s tratěmi u nichž, myslím, dokážu vycítit jsou li zajímavé či nikoli, ale i s jinými činnostmi,“ uvedl Libor Pavlata.

Komentářů celkem: 22
24. 10. 2007 09:0421
0 0
To dag: Ale jo, mě je jasný že orlickohorské tratě jsou o něčem jiným, co u nás nemá moc konkurence, a že na Hořicku to takových kvalit nedosahuje, ale furt jsou tam ty tratě také, řekl bych, nadprůměrné, takže pokud by to byla možnost pro zachování soutěže, tak proč né tam...třeba například taková Zvičina to je nářez, i když samozřejmě je to jen pár km...
27. 10. 2007 20:1822
0 0
Ve věci opětovně zrušené Labské rallye nám nezbývá nic jiného, než poděkovat všem dosavadním organizátorům, kteří se o její úspěšné pořádání v minulosti zasloužili. Je třeba připomenout, že na organizaci těchto ročníků a to zejména posledních dvou se vždy podíleli i lidé, kteří měli zkušenosti z jiných podniků pořádaných automobilovou federací. Pro tento ročník se pan Pavlata rozhodl, že již načerpal dostatek zkušeností, aby náročný sportovní podnik mohl organizovat sám. Bohužel, ani na druhý, opravný pokus se mu to nepodařilo. Přesto i jemu patří poděkování, především zato, že s myšlenkou pořádání automobilové soutěže na nádherných tratích přišel. Poděkování jistě patří i všem těm 150 pořadatelům, kteří se na pořádání minulých ročníků podíleli a zasloužili se o jejich hladký průběh. Domnívám se, že hlavní a jedinou motivací pro činnost těchto lidí není finanční otázka, a jsem proto přesvědčen, že důvodem jejich odmítnutí není pouze toto hledisko, jak je naznačováno, ale že zde budou jiné, hlubší důvody. Ve světle těchto skutečností se ukazuje, že vinu na zrušení soutěže v prvním termínu zřejmě nebude mít pouze chalupář, na jehož aktivitu se to vše svezlo, ale že podnětem ke zrušení byly i jiné, závažnější důvody. Jsou to spekulace, které může po pravdě vysvětlit pouze pan Pavlata. Myslím si však, že se ale pravdivého vysvětlení nikdy nedočkáme. Přesto ještě jednou děkuji za nádhernou podívanou, kterou v minulých ročnících všichni pořadatelé divákům připravili. Přeji také panu Pavlatovi mnoho úspěchů v jeho „poradenské“ činnosti, kterou nabídl, a věřím, že bude využita tak, jak si jistě zaslouží.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!