Štěpán Vojtěch před startem Irské rallye

Po dvou tréninkových dnech v místě konání Irské rallye se OMV BIXXOL Rally Team CZ přesouvá do severoirské metropole Belfastu.

Po dvou tréninkových dnech v místě konání Irské rallye se OMV BIXXOL Rally Team CZ přesouvá do severoirské metropole Belfastu. Tam se jede divácká supererzeta, kterou bude dnes ostrovní soutěž v podvečer zahájena.

Z prozatímních poznatků Štěpána Vojtěcha je patrné, že soutěž nabídne velmi rychlou podívanou. „Irská rallye je hodně specifická tím, že asfalty jsou extrémně uskákané a většinou prorostlé trávou. Takže je k vidění vlastně většinou jenom asfaltová kolej. Je to velmi rychlé. Přirovnal bych to k nejrychlejším a nejhlubším místům třeba na Malontech, s tím, že je všude strašně vytahaného bláta. Momentů, kdy se to opře do gumy, je strašně málo. Jsem na to hodně zvědavý,“ popisuje podmínky v Irsku Štěpán.

„Zažili jsme závody, kde není prostor pro chybu, tady v Irsku to ale platí hned dvojnásob. V momentě, kdy člověk opomene v rozpisu nějaký nepříjemný horizont, který auto rozhodí, není žádný prostor s tím v té vysoké rychlosti bojovat,“ dodává. Slova o náročnosti závodu potvrzuje i Martin Prokop, který se závodu účastní stejně jako Štěpán Vojtěch s produkčním mitsubishi. „Ta soutěž je o poznání náročnější, ale i pro nás více nezvyklá než jsem očekával.“


Foto: Event Concept/Marek Felt

O tom, kdo by mohl zvítězit v absolutním pořadí a přiblížit se tak celkovému triumfu, se oba čeští piloti ve svých prognózách vyjadřují obezřetně. Štěpán Vojtěch více věří Finovi, prozatímnímu lídrovi průběžného pořadí, Marcusi Gronholmovi. „Mohl by snad mít teoreticky výhodu první den, kdy je na programu dlouhá úvodní etapa. Tím, že se na trať vydá jako první v pořadí, tak podmínky pro něj by měly být nejbližší těm, které mu nahlásí před startem špióni. Je to velká loterie, při které se velmi těžce volí taktika. Bude to hlavně o chybách, kdo jich udělá nejméně, vzejde tady z toho klání jako vítěz,“ uzavírá. Druhý z českých jezdců je v soudech taktéž opatrný, triumf ale přeje spíše francouzskému šampionovi: „Netroufám si odhadnout, ale více fandím Citroenu Sebastiena Loeba,“ prozradil svého favorita Martin Prokop.


Foto: Event Concept/Marek Felt

Irská rallye odstartuje dnešní superspeciálkou „Stormont“. Ta se jede v podvečerních hodinách na necelé dva kilometry dlouhém okruhu v severoirském Belfastu. Závodníky zavede mimo jiné i do přímé blízkosti budovy místního parlamentu. S přesunem na světové soutěži, který zde posádky právě v souvislosti s touto superspeciálkou na teamy čeká, nemá Štěpán Vojtěch ty nejlepší vzpomínky z květnové anabáze v Argentině. „Tím, že se posádky budou přesunovat letecky a auta pojedou po zemi, tak to bude asi podobná obstrukce. Je to vždy velké riziko, které pořadatel musí pečlivě zvážit. Na druhou stranu je to ale trend, kdy se rallye snaží přibližovat více divákům. Každopádně je to pro všechny stejné,“ přemítá Štěpán.

Komentářů celkem: 10
15. 11. 2007 17:19
0 0
15. 11. 2007 17:20
0 0
proc asi Prokop preje CITRONU zesmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
15. 11. 2007 17:22
0 0
od konkurence: Z Irska přišla šokující zpráva: Mitsubishi Lancer Evo 9 Martina Prokopa z dílen jihlavského Jipocar Racing neprošel technickou přejímkou! Martin Prokop, který chtěl v Irské rally získávat zkušenosti s produkčním vozem, tedy do podniku neodstartuje.
15. 11. 2007 17:23
0 0
tak jsem byl pomalej smajlík
15. 11. 2007 18:09
0 0
2 mikal: nevadí, příště smajlík
15. 11. 2007 19:01
0 0
Škoda no....Ale rally to bude určitě dobrá
15. 11. 2007 19:33
0 0
Nevadi,stejne fandi Sebovi...smajlíkne sranda.Je to velka skoda..
15. 11. 2007 20:09
0 0
Kurňa, ještě to nezačalo a už mám -3 body v tipovačce. smajlíksmajlík Martina by mohl jet alespoň špiona Štěpánovi.
15. 11. 2007 20:56
0 0
odstoupení není snad to samý jako nepřijetí do závodu (alespoň doufám, protože jinak mám taky -3 :CRAZYsmajlík
15. 11. 2007 21:00
0 0
Nebo mel mel narychlo pujcit Citroen Xsaru smajlík
Myslim,ze Stohl ji letos az tak moc nevyuziva smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!