Simon Evans obhájil australský titul

Po deseti vyhraných etapách z deseti byl již jen krůček od titulu letos nedostižný Simon Evans se svou produkční Toyotou Corolla Sportivo.

NGK Rallye Melbourne – komentář

6. podnik australského mistrovství (ARC), 10. – 11. listopadu, šotolina, Melbourne


Závěr australského šampionátu se jako tradičně odehrál v okolí Melbourne. Po deseti vyhraných etapách z deseti byl již jen krůček od titulu letos nedostižný Simon Evans se svou produkční Toyotou Corolla Sportivo. Jeho týmový kolega Neal Bates letos zkouší novinku Toyotu Corollu Super 2000 a při neúčasti Deana Heridge, který si odskočil závodit do Číny, měl již před startem jistý zisk absolutního stříbra. Pro další testovací kilometry znamenající spoustu nových cenných dat si na poslední letošní soutěž přijel Pirtek Ford se svými Fiestami Super 2000.


Foto: www.rally.com.au

Za jejich volanty znovu usedli Michael Guest a Darren Windus. A prvního jmenovaného hned na předstartovním shakedownu postihly vážné technické problémy. U Fiesty se odporoučely hned dvě nové spojky a mechanici tak měli ještě před prvními započítávanými kilometry spoustu práce. Aby byl vůz stoprocentně přichystán a nezastihl jej tento problém v ostré soutěži, musel Guest vynechat úvodní slavnostní ceremoniál. Toho se naopak zúčastnili přední soukromníci Spencer Lowndes (Mitsubishi Lancer EVO IX), Brendan Reeves (Subaru Impreza Sti N12) a Stewart Reid (Toyota Corolla Sportivo).

1. etapa

Zatímco shakedown se stal pro tým Fordu pohromou, úvod první etapy znamenal obrat o 180 stupňů. Windus zajel s Fiestou první nejrychlejší čas na lesním úseku a ujal se vedení v soutěži! Rally pro Ford sice dobře začala, ale její další pokračování bohužel znamenalo návrat k obligátním problémům. Windus ztratil vedoucí příčku ve prospěch dominantního Evanse a do servisu po třetím testu přijel s odstupem 24,2 sekundy. Tuto ztrátu přičítal částečně i své až přespříliš opatrné jízdě, neboť po předešlých zkušenostech radši na vůz příliš netlačil.


Foto: www.rally.com.au

Obezřetný přístup k citlivé technice mu ale stejně k ničemu nebyl. Na čtvrté zkoušce jeho pouť soutěží ukončil porouchaný motor. Závada se ukázala fatálnější, než se původně čekalo, a pro zklamaného jezdce letošní sezóna předčasně skončila. Závěr roku byl dokonalým obrazem toho, co si během něho pilot musel vytrpět. Nedařilo se ani Guestovi. Ve druhém testu prolétl jedním rychlým místem až moc ve vnitřní stopě.


Foto: www.rally.com.au

Nic zlého by na tom nebylo, neležet tam kámen, který prořízl obě pravé pneumatiky. Další časovou ztrátu nabral jezdec v RZ 3 pomalým defektem jedné z gum a do servisu přijel na ráfku. V další části dne, kterou mimochodem postihl výrazný obrat počasí k horšímu, se karta obrátila, Guest si dokonce připsal jeden nejlepší čas a do cíle etapy nakonec dorazil na páté příčce.


Foto: www.rally.com.au

Již zmiňovaná čtvrtá zkouška se nestala osudnou jen Windusovi, ale také dalším dvěma jezdcům. Do té doby čtvrtý Reeves poslal 4 kilometry před cílem svou Imprezu přes střechu a tím pro něho kvůli vážnému poškození vozu skončila kromě první etapy i celá soutěž. Kvůli zavěšení zde musel jízdu vzdát i soukromý pilot Toyoty Stewart Reid. To posunulo na výslednou čtvrtou příčku jiného soukromníka Bretta Kiplinga se stařičkým Lancerem EVO V.


Foto: www.rally.com.au

Na třetí pozici do sobotního cíle dorazil Bates. Moc spokojený ale nebyl, neboť jej trápilo zadní zavěšení Toyoty, čímž ztrácel cenné sekundy, které mu pak chyběly v boji s Lowndesem. Pilotu Mitsubishi se problémy jakéhokoliv rázy vyhýbaly a výsledkem tak nakonec byl zasloužený zisk stříbra. Z vítězství se pojedenácté radoval Evans. Ostatně kdo by na této pozici čekal někoho jiného. Zisk bodů manželské dvojici zajistil obhajobu loňského titulu.

Výsledky 1. etapy
1. Simon Evans/Sue Evans (AUS) Toyota Corolla Sportivo 1:18.13,6
2. Spencer Lowndes/Chris Randell (AUS) Mitsubishi Lancer Evo IX +1.01,6
3. Neal Bates/Coral Taylor (AUS) Toyota Corolla S2000 +1.56,7
4. Brett Kipling/Fred Gocentas (AUS) Mitsubishi Lancer Evo V +4.50,2
5. Michael Guest/David Green (AUS) Ford Fiesta S2000 Rally +5.34,9
6. David Hills/David Callagan (AUS) Mitsubishi Lancer Evo VII +5.50,6

2. etapa

Druhý den odstartoval obdobně jako ten předešlý. Na první příčce se znovu objevil Ford Fiesta Super 2000. Guest po vyhrané úvodní zkoušce přidal dílčí triumf i na té druhé a upevnil si před druhým Lowndesem svou pozici na 9,3 sekundy. Hned ve třetím testu se přes něho jako rychlovlak přehnal již korunovaný mistr Evans. Pilot Fordu toho na zaprášených lesních úsecích moc neviděl a stěžoval si na přespřílišné množství rozvířeného prachu. Ve čtvrtém testu jej pro změnu limitoval charakter tratě, který svými rovinkami více vyhovoval produkčním vozům s vyšší maximálkou. Po páté zkoušce Guest na druhé příčce zaostával o 8,4 sekundy.


Foto: www.rally.com.au

Dalšího dílčího úspěchu a stáhnutí odstupu se pilot Fiesty dočkal na předposlední zkoušce. To už ale bylo trochu pozdě, neboť měl stále manko 10,4 sekundy, které na krátké divácké speciálce za normálních okolností dokáže smazat snad jedině pilot s nadpřirozenými schopnostmi. A spoléhat na chybu od Evanse, jezdce, který letos vládnul všem etapám soutěžního roku, by bylo také trochu nerealistické.


Foto: www.rally.com.au

I stříbrná pozice je ale pro Ford velmi povzbudivá a jistě celému týmu vlila před obdobím příprav na začátek následující sezóny novou krev do žil. Za zmínku stojí v souvislosti s vozem Fiesta Super 2000 aktivity směřující k mezinárodní homologaci pro následující rok. To by mohlo přiblížit alespoň jeden z těchto exemplářů našemu kontinentu. Obzvláště pak, když Pirtek pro příští sezónu hodlá postavit pro své jezdce dva zcela nové vozy.


Foto: www.rally.com.au

S novým vozem, a to s Corollou Super 2000 bude od začátku příštího roku soutěžit i Simon Evans. Bates s tímto exemplářem v poslední etapě roku příliš nezářil a znovu nestačil na soukromého Lowndese, jenž zde se svým Lancerem zažil nejlepší soutěž sezóny. Tou další soutěží zajímavého australského šampionátu bude na začátku března Coates Rally Queensland, která odstartuje nový ročník 2008. Po ní bude následovat zbylých pět soutěží, jako tomu bylo v letošním roce.

Výsledky 2. etapy
1. Simon Evans/Sue Evans (AUS) Toyota Corolla Sportivo 57.58,1.
2. Michael Guest/David Green (AUS) Ford Fiesta S2000 Rally +11,0
3. Spencer Lowndes/Chris Randell (AUS) Mitsubishi Lancer Evo IX +26,5
4. Neal Bates/Coral Taylor (AUS) Toyota Corolla S2000 +1.16,3
5. Justin Dowell/Matt Lee (AUS) Mitsubishi Lancer Evo IX +2.37,9
6. Stewart Reid/John Allen (AUS) Toyota Corolla Sportivo +4.00,1

Konečný stav ARC:1. S. Evans 524,5, 2. Bates 368, 3. Herridge 264, 4. Guest 228, Lowndes 228, 6. Reeves 182

Komentářů celkem: 4
20. 11. 2007 19:281
0 0
Evans je drak jak svina... Na jeho prujezdy vzdy radost prohledet.smajlík
20. 11. 2007 20:082
0 0
krasna rally, krasne rz, krasne auta, krasne souboje - mno co dodat smajlík
21. 11. 2007 10:263
0 0
fiesta go ČR prazak at to s 1600 vymeni za to S 2000smajlík
21. 11. 2007 17:404
0 0
depuis: no temu už nepomuže ani svěcená voda, natož nějaká S2000, ale zase by byla jedna navíc
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!