17. 12. 2007 16:07 − 3941× − 43

Kdo s čím v roce 2008 v českých soutěžích?

Pojďme se podívat co nového na nás čeká na českých soutěžích rally v roce 2008.

První soutěž roku rakouská Jänner rally už pomalu klepe na dveře. Pojďme si zrekapitulovat na co se v příštím roce můžeme těšit na českých soutěžích. Jak již je podle předběžných kalendářů zřejmé, tak se opět vrátíme ke dvoustupňovému mistrovství. Mezi jezdci i fanoušky rally se toto rozhodnutí setkalo s kladným ohlasem, méně však už plánovaný počet soutěží. Výsledek by se dal jednoduše přirovnat k úsloví, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Jedině tak se totiž dá komentovat stav, kdy v roce 2007 byly tři šampionáty a 19 soutěží, a v roce 2008 budou sice jen dva šampionáty, ale 18 soutěží. Počet soutěží v jednotlivých mistrovstvích tedy opět vzroste a to určitě kýženou finanční úsporu pro soutěžící nepřinese. Opak je pravdou, a sami jezdci na to poukazují.

Značně kontraproduktivní se tak může jevit i pravidlo o třech škrtaných výsledcích v devítidílném MMČR. Jet kompletní mistrák bude finančně náročnější a v případě, že si budou soutěžáci vybírat jen některé podniky, opět utrpí atraktivita soutěží. Kdo bude vhodně taktizovat, tak může nasbírat body na méně obsazených soutěžích. Až teprve na konci příští sezóny si budeme moci s určitostí říci, zdali to bylo ku prospěchu věci, či nikoliv.

Určitě většinu fanoušků rallysportu zajímá jaká nová technika se objeví na rychlostních zkouškách. Sestavil jsem proto takový předběžný seznam, kdo s čím pojede vycházející jednak z oficiálních informací, ale také z více či méně ověřených spekulací. Jak v rallysprintech, tak v MMČR si řekneme o technice, kterou chystají ti, kteří skončili v absolutní klasifikaci do první desítky a dále i ti, kteří chystají něčím zajímavou novou techniku.

Tak začněme tedy od úplné špičky. Dle informací z ověřených zdrojů se lze domnívat, že na rychlostní zkoušky se v roce 2008 opět vrátí zkušený Roman Kresta, a měl by na šesti soutěžích bojovat o titul. Jeho hlavním soupeřem by měl být úřadující mistr Václav Pech. Oba dva by měli shodně využívat špičkově připravené a nově postavené Lancery EVO 9 z dílen Charouz Racing Systému.

Smečka pronásledující tyto dva střelce bude ale příští rok velmi široká a vyzbrojená velmi kvalitní technikou. Nově na se budou chtít na produkční turbem vyzbrojené PVčka vytáhnout borci s lehkými a ječícími speciály S2000. Josef Peták představí Peugeot 207 S2000, stejně tak by tomu mělo být v případě Romana Odložilíka. U Romana ale zatím není zřejmé, který šampionát bude chtít obsadit. Za volant další S2000, tentokrát značky Fiat, by měl v MMČR usednout Jaromír Tarabus.

Vicemistr z mezinárodního mistrovství a diváky velmi oblíbený Karel Trojan již v Praze představil zbrusu novou EVO 9, kterou však pokřtila díra v bloku motoru. Nového myšáka bude mít k dispozici i další vicemistr Josef Semerád. Stejné vozidlo by měl v roce 2008 využívat opět i Jan Votava, Václav Arazim, Vladimír Barvík, Jirka Volf, Lumír Firla, Peter Gavlák a nestor českých soutěží Milan Liška. Mezi tyto tradiční jezdce produkčních vozů se připojí novopečený majitel vlastnoručně postavené EVO 9 Pavel Valoušek, který by také mohl bojovat mezi nejužší špičkou, pokud ovšem udrží nervy na uzdě.

Z jezdců, kteří osedlají osvědčené „myšáky“ si dovolím upozornit ještě na Petra Hozáka, kterému letos k lepšímu výsledku často chybělo i trochu toho soutěžáckého štěstí, a určitě také na Honzu Sýkoru, který po skvělých výsledcích s A5 Felicií také okusí produkční Mitsubishi poslední evoluce, a následně pak nové Subaru Impreza. V příštím roce bude oficiálně představena také nová evoluce Lanceru, tentokrát označená číslicí 10. Dá se očekávat, že první vozy s X na zádi přijdou do dílen v Žebráku někdy po polovině příštího roku, ale jejich ostré nasazení se nedá momentálně odhadnout.

I jezdci preferující značku s hvězdami ve znaku, tedy Subaru, ale připravují nové stroje. Největší ambice bude určitě mít jezdec Subaru rally teamu ČR a motoristický novinář Vojtěch Štajf, kterému by k lepším výsledkům měla pomoci hlavně větší spolehlivost nového vozu, a také přeci jen technická vylepšení, které Subaru Impreza STI N12b přináší. Stejné auto v tomto roce bude pilotovat i Jiří Vacek, a od Kuzaje z Polska přivezl krásný exemplář i Dan Běhálek. Letošní Štajfovu Imprezu STI N12 bude prohánět Josef Vyštejn, a v příbramské dílně se k životu probouzí další Impreza pro miláčka diváků Emila Trinera. Zde bude ovšem více než kde jinde záležet na tom, zda-li se podaří sehnat dostatek financí. Já věřím, že se to povede. V průběhu roku 2008 je možné očekávat nasazení nového Subaru Impreza STI N14 v českém šampionátu od některého z českých soutěžáků.

Trochu stagnace nastala mezi dvoukolkami, ale i zde se objeví nová auta. Antonín Tlusťák by se měl ukázat s Citroenem C2 S1600 a stejný vůz by měl údajně představit i Radek Nešpor. Na Petákovo mistrovské Clio S1600 se už těší Jan Dohnal. Zahálet by opět nemusely Fábie Kit Car, kdy se s jednou z nich snad opět objeví Jan Kopecký. Ve stádiu úvah je start soutěžáka jezdícího vždy na doraz Petra Křížka se Suzuki Ignis S1600. Ležet ladem snad nezůstanou ani pěkné Fiaty S1600 z plzeňského Rota.

Zajímavou novinkou by mohly být automobily kategorie R2 a R3. Citroen C2 R2 by měl osedlat Antonín Matys, Renault Clio R3 snad ukáže Jan Vaňáč. Otázkou je, kdo usedne do krásné Hondy Civic R3 Petra Pospíšila a zda-li toto autíčko vůbec uvidíme v ČR. Mluví se návratu „létajícího Valacha“ Jardy Vančíka. Jestli to bude s Felicií Kit Car, nebo s Citroenem C2 R2 ukáže čas. Takovou „polo-R2“ Fábii snad přivede k poslušnosti duo bratří Bryndů z Hluboše.

Představili jsme si jen tu menší část jezdců a techniky ve startovním poli. V té druhé jsou jezdci, kteří se umístili níže v absolutní klasifikaci, na příští rok nechystají novou techniku a nebo tom nevíme. To ale nic nesnižuje jejich výkon a nasazení, které předvádějí na rychlostních zkouškách. Přes stávající propad popularity rally vidíme, že příští rok určitě přinese jisté oživení ve startovních listinách. Zda-li to bude stačit a zda-li to opět přiláká zájem diváků a médií to si řekneme až za rok touto dobou. Pokud někdo z vás bude chtít výčet nové techniky doplnit či upravit, má k tomu možnost v diskusi pod článkem.

Komentářů celkem: 43
19. 12. 2007 17:1241
0 0
Vana,Vana,Vanasmajlík
19. 12. 2007 20:2842
0 0
Přesně tak Radime Pusto,ale on bude stejně taktizovat a čekat...................až někdo odpadne atd......smajlík
19. 12. 2007 20:3343
0 0
Slovi: No nevím, to na Bohemce jel Kresta taky asi hyenu, když ji jel Pech. smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!