6. 2. 2008 08:39 − 2397× − 3

Valašská rally se vrací do velkého šampionátu!

Druhým podnikem seriálu Mediasport Mezinárodní Mistrovství České republiky v rally 2008 bude XXVII. ročník Valašské rally 2008.

Druhým podnikem seriálu Mediasport Mezinárodní Mistrovství České republiky v rally 2008 bude XXVII. ročník Valašské rally 2008 s centrem ve Valašském Meziříčí. Populární valaška se uskuteční v termínu 28. – 29. března 2008 po dvouleté odmlce jako dvoudenní „velký“ mistrovský závod, který je rovněž započítáván do Mistrovství České republiky juniorů v rally a Dámského poháru v rally 2008. Jak se stalo již tradicí, Valašská rally se opětovně uskuteční jako Memoriál Jiřího Sedláře.

Nejvýznamnější automobilová rally na Valašsku a Vsetínsku odstartuje v pátek 28. března v 16:50 hodin z valašskomeziříčského náměstí. Již první den si přijdou na své milovníci rychlých kol a dramatických okamžiků včetně nádherných soubojů o drahocenné vteřiny na rychlostních zkouškách.

Neměnná je i v letošním roce spolupráce s partnerským městem Valašské Meziříčí a to z důvodů, že ze strany zastupitelů a rady města jsou Valašské rally vytvářeny takové podmínky, které zajistí centrum rally přímo v centru města včetně dostupnosti servisního areálu bez jakékoliv dojezdové vzdálenosti pro diváky. Místo startu – valašskomeziříčské náměstí – je obklopeno celou řadou významných historických budov, které připomínají průběh historie města.

Ředitelství Valašské rally bude mít své zázemí v prostorách Městského úřadu ve Valašském Meziříčí, zde se nachází i tiskové středisko s potřebným servisem pro práci novinářů a médií. Město Valašské Meziříčí si významně cení popularity Valašské rally a tím i spojení s městem, kdy jsou vytvářeny podmínky nebývalé propagace a reklamy město jako hostitele rally. Významnou podporu organizátor získal od Zlínského kraje, na jehož území se rally z velké části uskutečňuje.

Samotná rally včetně jednotlivých seznamovacích jízd, administrativních a technických přejímek se uskuteční v průběhu necelých 4 dnů, což ocení nejen soutěžní teamy, ale rovněž jednotlivé posádky včetně návštěvníků rally. Seznamovací jízdy jsou naplánovány na středu 26. a na čtvrtek 27. března a jsou povoleny pouze tři průjezdy jednou rychlostní zkouškou za přísného dodržování podmínek silničního provozu. Organizátor AutoMotoKlub Rallye Sport – Vsetín (občanské sdružení) bude jednotlivé seznamovací jízdy organizovat a bude kontrolovat podmínky dodržování pokynů k seznamovacím jízdám. V době konání seznamovacích jízd nebude veřejnost dopravními omezeními dotčena a rovněž budou v provozu všechny autobusové linky podle jízdního řádu.

V těchto dnech probíhají intenzivní jednání organizátora rally s mnoha obcemi a městy kudy vede trať Valašské rally 2008, ohledně upřesnění průjezdu a zajištění dopravní obslužnosti obyvatelstva, průjezdy autobusových linek, neboť se jedná u I. etapy o páteční podvečer – návrat studující mládeže do místa bydliště, doprava občanů z pracovního procesu a mnoho dalších aspektů, které je nutné tzv. doladit.

Valašská rally získala po dobu své existence poměrně silné a velmi významné postavení mezi automobilovými podniky v České republice. Nezanedbatelný podíl na popularitě sehrávají sdělovací prostředky a média. Kolem tratí rychlostních zkoušek se shromažďují tisíce a tisíce motoristických nadšenců a příznivců, kteří patří svým způsobem k dění rally a vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru.

Trať letošního ročníku Valašské rally 2008 měří celkem 501,60 km a obsahuje 13 rychlostních testů v celkové délce 177,71 km. Rally se skládá ze dvou etap (pátek a sobota) a ze čtyř sekcí. Nejdelší rychlostní zkouška bude měřit 15,75 km a tuto budou posádky absolvovat jako jedinou se třemi průjezdy, zatímco nejkratší měří 11,08 km. Trať Valašské rally kromě Zlínského kraje zavede soutěžní posádky do Moravskoslezského kraje a rovněž Olomouckého kraje se částečně u dvou rychlostních zkoušek dotkne. Vybrané rychlostní zkoušky prověří schopnost posádek na trati a jejich automobilovou techniku.

Vzhledem k termínu uskutečnění rally musí posádky počítat s nástrahami nastávajícího jarního počasí, zejména v lesních úsecích a se zbytky posypu v zatáčkách na komunikacích po zimním období. Nově je připravováno i servisní parkoviště z důvodů předpokládaného počtu přihlášených posádek. Tradičně zůstává administrativní a technická přejímka v Autocentru Lukáš s.r.o., Valašské Meziříčí – Bynina, kde bude uzavřené parkoviště mezi jednotlivými etapami a v závěru rally. Přejímky proběhnou v pátek 28. března od 7:30 do 15 hodin.

Není bez zajímavostí, že Valašská rally vzhledem k termínu pořádání má v páteční etapě zařazenu jednu noční sekci, když konkrétně tři rychlostní zkoušky proběhnou za tmy. Noční průběh rally zvyšuje svým způsobem adrenalin a pro diváka pohled na rozžhavené brzdící kotouče znamená značné divácké nadšení.

Součástí předstartovní horečky bude i doprovodný program rally, který proběhne přímo v místě startu rally na náměstí ve Valašském Meziříčí a je připravován ve spolupráci se Střediskem volného času Domeček Valašské Meziříčí. Vystoupí mimo jiné hudební skupina, dětský dechový orchestr, romská taneční skupina a jako lahůdka je připraveno vystoupení skupiny bubeníků! V místě startu a cíle budou rovněž vystavena současná i historická vozidla různých kategorií.

Komentářů celkem: 3
6. 2. 2008 10:571
0 0
Ano, nejvíce ze všeho se těším, jak na Valašsku shlédnu romskou taneční skupinu. smajlík Doba si to zřejmě žádá... Jinak se ovšem nemohu dočkat, doufám v jarní počasí podle loňského mustru.
6. 2. 2008 12:222
0 0
no ja se nejvic tesim, jak shlednu nocni erzety a dam si pivo v rychlem smajlík
7. 2. 2008 16:433
0 0
No jestli bude jako loni tak to bude v noci spíš na svařák či něco drsnějšího smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!