23. 8. 2004 00:00 − 2305× − 0

Duval nejlepší, Ford druhý a čtvrtý

Nejlepšího výsledku své dosavadní kariéry dosáhla na Německé rallye posádky týmu BP-Ford Francois Duval a Stephane Prévot

Tisková zpráva – 3. etapa

Nejlepšího výsledku své dosavadní kariéry dosáhla na Německé rallye posádky týmu BP-Ford Francois Duval a Stephane Prévot, když skončila na druhé příčce absolutního pořadí. S dalším Focusem RS WRC si dojeli týmoví kolegové Markko Märtin a Michael Park pro čtvrté místo a posunuli se tak na druhou pozici průběžného hodnocení šampionátu jezdců. Stejnou pozici si Ford upevnil i v šampionátu značek.

Duval s Prévotem na zrádných silnicích v okolí Trieru excelovali, zejména během prvních dvou dní. Celkem vyhráli sedm rychlostních zkoušek. Přívalové deště zahrnovaly asfalt tratí rychlostních zkoušek hlínou a šotolinou, čímž se stával jejich povrch ještě mnohem náročnější. Během posledního dne se ke všem rozmarům počasí přidala i mlha. Pro Francoise to ale byly podmínky podobné těm, které dobře zná z belgického šampionátu.


Foto: Petr Lusk eWRC.CZ

Soutěž dokončil se ztrátou pouhých 29,1 sekundy za Sebastienem Loebem, přičemž ho jenom problémy s hydraulikou řazení během prvního dne stály téměř minutu drahocenného času. Märtin přidal do celkové bilance další dva nejrychlejší časy a tím se stal Ford, s devíti vyhranými rychlostním zkouškami, nejúspěšnějším týmem celé soutěže.

Finálová etapa zavedla jezdce na rychlé tratě v Sársku. Byl to velký kontrast k úzkým cestám mezi vinicemi z pátku a betonovým rychlostním zkouškám ve vojenském prostoru Baumholder ze soboty. Počasí bylo méně deštivé a povrch více suchý, což poněkud usnadňovalo volbu správných pneumatik Michelin, které spolehlivě fungovaly během celé soutěže.

Duval byl během všech tří dnů povzbuzován mnoha svými fanoušky z nedaleké Belgie. Na druhé místo se propracoval v sobotu večer a do posledního dne nastoupil s náskokem 5,7 sekundy před Carlosem Sainzem. Postupně odstup od španělského jezdce zvyšoval, až na konečnou hodnotu 40,4 sekundy. V součtu dnešních časů byl o 25,6 sekundy rychlejší než vítěz Sebastien Loeb.

„Byla to má vůbec nejlepší jízda,“ říká Duval, který je šestý v šampionátu jezdců. „Celý víkend jsem si opravdu užíval, protože počasí a tratě byly hodně podobné těm, které znám z belgických soutěží. Byly to obtížné podmínky a hodně jsem se opět naučil a také jsem se o dost zlepšil. Dneska jsem jel opravdu tvrdě a věřím tomu, že nebýt mých pátečních problémů, mohl jsem vyhrát. Užili jsme si tu všeho, blátem a deštěm počínaje a jasnou oblohou konče. Byla to velká výzva a druhé místo je pro mě i pro tým super výsledek.“

Märtin s Parkem měli od soupeřů před sebou i za sebou velký odstup. Bez šance na postup v pořadí si udržoval svou čtvrtou pozici a snažil se neudělat zbytečnou chybu.


Foto: Petr Sagner eWRC.CZ

"Dnešek byl OK, ale tratě byly opět zrádné a naší snahou bylo přežít,“ říká Märtin. „Hodně zatáček bylo samé bláto a pod stromy bylo mokro. Jel jsem jenom tak, abych za sebou udržel Cedrica. Nebyl důvod riskovat. Posun na druhé místo v šampionátu je dobrý, ale Sebastienův velký náskok přede mnou už tak dobrý není.“

Šéf týmu BP-Ford Malcolm Wilson byl výsledky týmu potěšen. "Francois byl fantastický. Se Stephanem byli o tomto víkendu nejrychlejší a zajel zatím naprosto nejlépe. Byl jediným, kdo mohl útočit na Sebastiena a věřím, že jeho první vítězství už není daleko. Markko podal solidní výkon a dostal se na druhé místo v šampionátu, o což jsme se velmi snažili. Ani jeden šampionát ještě neskončil a my budeme v našich výkonech pokračovat i příští měsíc v Japonsku.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!