17. 2. 2008 21:24 − 3490× − 3

Martin Jánský letos opět s Fábií i Lancerem

Martin Jánský shání prostředky na většinu startů v rámci Rallye Cupu 2008.

Martin Jánský shání prostředky na většinu startů v rámci Rallye Cupu 2008. Poprosil jsem ho o zodpovězení několika mých otázek, a tak si od lobování u potencionálních sponzorů mohl alespoň na chvilku odpočinout.


Foto: Michal Vališ

Jak jsi se dostal k rally? Co Tě uhranulo na automobilových soutěžích?

Rallye a podobné soutěže byly odjakživa fascinací snad všech malých kluků. Protože jsem Klatovák, tak jsem se od malinka těšil na Rallye Šumava. Mohl jsem se jít podívat do depa mezi závodní auta a cítit závan spáleného benzínu z nakoňovaných motorů a pozorovat, jak se na Čínovském okruhu jezdci snaží podat co nejlepší výkon. Postupem času jsem se začal motat okolo aut sám, až jsem dospěl k závěru, že i já musím sedět za volantem závodního auta.

Kterou soutěž jsi absolvoval jako první? Jaký se Ti povedlo udělat výsledek?

Soutěží bylo dost, ale jedny z nejoblíbenějších soutěží, které jsem začal jezdit na začátku na místě spolujezdce, byly ty, co pořádal a pořádá do dnes Dan Krob a všichni lidičky kolem něj. Za to jim ode mne patří velký dík. A nejlepší výsledek není ani tak nejlepší, ale snad nejcennější pro mne vůbec. Na úplně prvním závodu jsme dojeli jako třetí ve třídě a to za podmínek, za které by se nestyděli ostřílení závoďáci.
Jinak nějaké to umístění a pohár za dobu, co jezdíme se u mě doma najde, a to včetně poháru za první místo z Historic Vltava Rallye 2005! Tam jsme jeli pravidelnost jako jediní ve třídě :), proto jsme ho dostali :).


Foto: Honza Froněk

A jaké je Tvé nejlepší dosavadní umístění? Z jaké soutěže jsi měl nejlepší pocit?

Jinak jako samostatnému jezdci se mi podařilo vyhrát v roce 2006 volný pohár ve slalomu na Koráb, ale z toho nemám až tak velkou radost jako z výše zmíněných úspěchů. A nejlepší pocit mám určitě z perfektně odvedené práce mých mechaniků a spolujezdce při Historic Vltava rallye 2006, kde jsme dojeli pátí v pravidelnosti, ale tato soutěž, až na to, že se jí účastnilo posádek jako šafránu, byla prostě perfektní. Krásně jsme se svezli, bylo výborné počasí a nálada, bez větších problémů jsme dojeli až do cíle a byli jsme navýsost spokojení.

S jakou technikou vyrazíš na tratě soutěží Rallye Cupu 2008? V jaké třídě budeš bojovat o co nejlepší umístění?

Letošní sezonu zahájíme jako obvykle již třetím rokem se Škodou Fabia 1,9 tdi (D9) ze stáje Milana Lišky. Na konec sezony bychom si rádi zase půjčili Mitsubishi Lancer a jeli si pro radost s tímto produkčním autem.


Foto: www.fotkyzrally.com

Co očekáváš od Rallye Cupu 2008? Hodláš jet všechny závody? Jaké si dáváš cíle v tomto šampionátu?

To je širokosáhlá otázka. Očekávám perfektní pořadatelské zázemí, zajímavé tratě, kde se naučíme zase něco nového a možná i nějaký ten bodík. Pokud to půjde, tak bychom se rádi zúčastnili většiny ze soutěží Rallye Cupu 2008, ale protože plánujeme ještě několik jiných závodů, tak dnes toto nedokáži rozumně zodpovědět. A hlavně zda na všechno budou peníze.
No a cíle???? Náš největší cíl je dojet do cíle :), nepoškodit auto a nás. Naučit se ovládat auto na různých površích a jak jsem již zmínil, možná nasbírat nějaký ten bodík, možná také ten pohár by nebyl k zahození :).

Pomáhají Ti ve Tvém závodění sponzoři? Jací to jsou? Zkus je představit.

Bez sponzorů by to asi nešlo, i když jich máme poskrovnu, tak pomáhají, jak to jen jde. Mezi mé největší partnery bych chtěl vyzdvihnout mojí manželku, která je sponzorem mého volného času a podporou mých časově náročných aktivit – no prostě bez ní by to nešlo.
A ti ostatní jsou taky moc důležití. Jsou to hlavně lidé z automobilové branže, například pan Liška a jeho firmy M. Liška s.r.o., která se zabývá prodejem vozidel Subaru a Toyota, Fox Cargo, dále pak K.R.S Mobile s.r.o., od kterého máme zázemí ve formě obytného auta, Car Pro Chocenice – paní Ouhrabková a pan Mašek (prodejci nových a ojetých vozidel), Dan Opl Yamaha Plzeň no a to bych mohl jmenovat do nekonečna, lepší bude když se podíváte na naše internetové stránky, ty Vám napoví víc.


Foto: www.fotkyzrally.com

Sleduješ rally i na internetu? Co Ti chybí a co se Ti líbí ve zpravodajství o rally (třeba na serveru eWRC.cz)?

Když je trochu volno, tak se podívám, ale od té doby, co jezdím závody se raději ve chvílích volna věnuji své rodině a ostatním koníčkům. Myslím si, že některé servery informují o rallye dost fundovaně a na ty se poté rád podívám, ale je jich, na to jaký jsme rallye národ, dost málo. Spíš se kouknu na videa ze závodů, abych pochytil něco z jezdeckého stylu naší elity, než louskat někdy dlouhé a nepřehledné články.

Máš své internetové stránky? Co se na nich mohu dočíst pěkného? :)

Naše internetové stránky jsou docela čerstvé, ale myslím si, že na nich nabízíme, alespoň o našem týmu, kompletní informace a možná i něco navíc, ale to raději ať posoudí ti, co se na naše stránky podívají. Můžou nám napsat do diskuze co se jim líbí, co by od nás očekávali a hlavně jsme pro rallye fandy spustili zajímavou soutěž, kde se může každý, kterému je více jak 18 let, seberealizovat. No prostě koukněte na http://www.jamamotorsport.wbs.cz a uvidíte sami.

S pozdravem a rallye zdar Martin Jánský, JaMa Motorsport.

Děkuji za rozhovor.

Komentářů celkem: 3
18. 2. 2008 09:401
0 0
hezký článek... jen ostranit ty hrubky smajlík - pochopím je v příspěvcích, ale v článcích by se vyskytovat neměly... opravená slova jsem označil jsem uvozovkami

1/ Rallye a podobné soutěže "byly" odjakživa fascinací snad "všech" malých kluků.

2/ Pokud to půjde, tak bychom se rádi "zúčastnili" většiny ze soutěží Rallye Cupu 2008...
18. 2. 2008 09:472
0 0
Moje chyba. Omlouvám se a prosím adminy o nápravu. Díky.
18. 2. 2008 11:293
0 0
zadny uceny z nebe nespadl smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!