Mexiko proti neukázněným divákům

Organizátoři Rally Mexico se pokusí zamezit dlouhodobým problémům s neukázněnými diváky.

Organizátoři Rally Mexico se pokusí zamezit dlouhodobým problémům s neukázněnými diváky. Ti se v minulých letech neslavně proslavili házením kamenů proti projíždějícím vozům a stavěním kamenných zídek na trati.

Připomeňme si několik incidentů z loňska, začněme Loebem. „Je to opravdu velká ostuda, že nás někdo z diváků, stojících podél trati na druhé rychlostní zkoušce trefil kamenem,“ vyprávěl Seb v servisu. „To je opravdu hloupý počin.“ Odpoledne se do problémů dostal jeho stájový kolega Dani Sordo. „Někdo úmyslně položil kameny do naší jízdní dráhy,“ zlobil se Španěl. „Poškodil jsem díky tomu řízení a rozbil disk.“ Tým Citroen nebyl jediným postiženým a do hromady naskládaných kamenů narazil i například Andreas Aigner, který tak byl po incidentu na druhé rychlostní zkoušce nucen odstavit svůj poškozený vůz. Kámen rozbil i zadní okénko u vozu Štěpána Vojtěcha a na RZ 10 pro změnu fanoušci na trati zavírali jednu z projížděných bran.

Organizátoři tak jsou pod velkým tlakem nejen FIA, ale i jezdců, aby podobným případům zamezili. Rozhodli se proto vyhlásit akci "Zodpovědný divák" a sehnali na ni kolem tisícovky dobrovolníků. Ti by měli být rozmístěni kolem tratí a zamezit těmto excesům, případně poučit diváky o správném chování.

"Program je zaměřen na zahrnutí diváků do MS. V současnosti máme pět skupin – závodníky, organizátory, média, týmy a FIA, ale o diváky se nikdo nestará," píše se v oficiálním vyjádření organizátorů. "Spíše než si na ně stěžovat je třeba začít s nimi pracovat, vysvětlit jim práva a povinnosti a co se jak smí dělat. Plánovali jsme několik stovek dobrovolníků, během pár dní se jich přihlásilo dva tisíce. Nakonec jsme to omezili na tisíc, abychom je udrželi pod naší kontrolou."

Bude zajímavé sledovat, zda se program osvědčí. Pokud ano, mohl by se stát inspirací pro další podniky nejen MS.

Komentářů celkem: 41
22. 2. 2008 15:48
0 0
Pro satyr.Docela čumím.Do Pavla bych tohle nikdy neřekl.Bejval to docela pohodovej kluk.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!