Jana Kopeckého zastavil porouchaný motor

Pouť Jana Kopeckého mexickými rychlostními testy skončila po osmi kilometrech úvodní rychlostní zkoušky.

Jan Kopecký, pilot týmu Motorsport Kopecký, odstartoval poprvé v kariéře v zámořské soutěži. Premiérový byl také start s vozem specifikace S2000 a rovněž i první start s novým spolujezdcem Petrem Starým.

Pouť Jana Kopeckého mexickými rychlostními testy skončila po osmi kilometrech úvodní rychlostní zkoušky, neboť motor vypůjčeného vozu Fiat Grande Punto S2000 vypověděl službu. Porucha motoru nejenom nedovolila posádce pokračovat v první etapě Corona Rally México, ale ani v následujících etapách. Po analýze motoru v servisní zóně bylo zjištěno, že závadu nelze odstranit v daných podmínkách. Náhradní agregát nelze v průběhu soutěže využít, a proto úvodní erzetou skončila smolně pro posádku Jan Kopecký – Petr Starý exotická Corona Rally México.

„Na start v Mexiku jsem se nesmírně těšil. Nejenom kvůli faktu, že soutěž v Mexiku je mým letošním prvním startem, ale především proto, že jsem očekával náročnou soutěž v exotickém prostředí. A skutečnost mě rozhodně nezklamala. Prostředí je pro Evropana výjimečné. Rychlostní testy jsou velmi těžké, především však pro soutěžní automobily.

Poprvé jsem startoval nejenom v Mexiku, ale i s vozem S2000 a také s navigátorem Petrem Starým. S Petrem jsme absolvovali oficiální seznamovací jízdy v Monte Carlu i ve Švédsku, ale až start v Mexiku měl dokonale prověřit naši souhru v soutěžním voze.

Se zapůjčeným vozem Fiat Grande Punto S2000 jsme měli možnost testovat před soutěží a neviděl jsem zásadní problém při přechodu na vůz specifikace S2000. Pochopitelně je znát především menší akcelerace vozu z pomalejších pasáží oproti vozům WRC, proto je třeba částečně změnit styl jízdy.

Byl jsem velmi zvědav na porovnání naší výkonnosti oproti produkčním vozům a také světové špičce na speciálech specifikace WRC. Bohužel nás porouchaný motor zastavil již na osmém kilometru úvodní erzety a nemáme tak k dispozici žádné srovnání. Naše zklamání je pochopitelné. Velké poděkování patří našim partnerům, kteří nám start v Mexiku umožnili. Především firmám Federal Mogul a Fila,“ řekl zklamaný pilot Jan Kopecký.

„Vzhledem k obchodním zájmům společností Federal Mogul a Fila v regionu jsme se rozhodli startovat v Corona Rally México. Pro naši účast byla zvolena možnost pronájmu vozu Fiat Grande Punto S2000. Ve čtvrtek jsem byl s výkonem naší posádky během oficiálního shakedownu spokojen, neboť Jan si velmi rychle zvykl na ovládání vozu specifikace S2000 a dobře se přizpůsobil místním náročným podmínkám, i když se jednalo o jeho letošní premiérový start.

Proto jsme s očekáváními vstupovali do úvodní etapy mexické soutěže, bohužel motor zapůjčeného speciálu vypověděl službu již na osmém kilometru úvodní erzety. Následná analýza rozsahu poškození motoru v servisní zóně nejenom potvrdila předpoklad, že na poruše nenese jakoukoliv vinu pilot, ale i fakt, že motor nelze bohužel v servisní zóně opravit.

Rozčarování z odstoupení bylo samozřejmě znát nejenom na posádce, ale i na všech členech týmu, který nám pronajal soutěžní speciál pro rallye v Mexiku. Do naší posádky vkládali velké naděje v očekávání kvalitního výsledku ve světové soutěži.

Vedení i mechanici tohoto týmu udělali při přípravě vozu na soutěž maximum a na technické závadě nenesou žádnou odpovědnost,“ dodal vedoucí týmu Josef Kopecký.

Komentářů celkem: 48
2. 3. 2008 03:0741
0 0
To Romcek: A jeste bych dodal....na teto stejne rally....tovarni tym Suzuki WRC....jejich auta dojeli do prvniho servisu a lehly jim motory......to je tovarna....je dle tebe Suzuki taky nekvalitni tym ???.... Znova upozornuju....uvedom si, ze nez napises spinu, over si fakta....to plati pro vsechny....
2. 3. 2008 06:4542
0 0
Hoši co makají v JM dělají vše na 100%. smajlík Je to smutné,že tomu někteří pánové nevěří. Nebo nechtějí věřit?smajlík
2. 3. 2008 11:1443
0 0
Nestačím se divit, jek se tu dokážete do sebe pustit...smajlík
Co se týče výměny mitfáry: kamarádství je jedna věc, byznys druhá...tak to prostě v životě a i v rally chodí...to je holt život a netřeba na to nadávat, tak to prostě je...Přeji oběma hodně štěstí.
Co se auta týče, tak do motoru nikdo nevidí...nevěřím, že auto nebylo připravené, je to holt smůla, chápu, že sponzoři, jezdec, zkrátka všichni jsou z toho zklamaní...ale je nesmysl to brát, jako selhání kohokoliv.
A poslední věc, která je můj osobní názor - škoda, že si Honza nenechal Fabii, když vidím, kde se pohybuje mladej Wilson, tak mne hodně mrzí, že ještě Honza s Filipem nepokračovali letos ve WRC... smajlík Myslím, že letos mohli i se starou Fábkou udělat pěkné výsledky...ale to je také život, holt nikdo dopředu neví, coby kdyby...
Rally zdar.smajlík
2. 3. 2008 11:2944
0 0
Rally je pro lidi jako jsem já a myslim si i pro většinu z Vás tady ten nejhezčí sport kterej existuje.Všichni to žereme od útlého věku a sledujeme každou soutěž tak pozorně, jak jen to jde.V dnešní době je rally trošku v přechodu a tím pádem i CRT musí uvažovat o tom, jakým směrem se vydá do budoucna, aby mohli reprezentovat českou rally v zahraničí i u nás jak nejlépe to půjde.Neberu tady nikomu doměnku, že se zachovali vůči Filipovi jak se zachovali, ale je to jen mezi nima a nikdo tady stejně neví stoprocentní pravdu, jak to vlastně bylo!!!Každej ať si udělá ve své hlavě názor, jak je mu hodno, ale prosimVás chlapy!!! Nejsme přeci malý kluci!!! Nestrouhejte hned mrkvičku když se to jednou nepodaří!!!Vždyť si vzpomeňte na minulej rok, jak honze jezdil s autem o několik evolucí pozadu oproti konkurenci skvěle!! Radši sem napiště, něco pozitivního a ty sračky si nechte do hospody.Kritiku bych stejně nechal někdy na srpen, (teda pro ty, co ji neustále píšou) kdy bude vidět, jak mu to jede.Zamyslete se někdy nad tím, co sem napíšete, než odkliknete "odeslat komentář" !!Na závěr jeden příklad. Třeba Valda vloni rosekal evo IX na Krumlově a zbytek sezony jezdil akorát na kole, to byly perly od některých z Vás tady !!!! A teď??? 2 Místo na Jenneru a všichni, "Valda supeeer" Valda na hrad že?? To samí bude s Kopejdou, to se vsadim!!
2. 3. 2008 11:3845
0 0
To moderator:nevím o co ti jde,Honzovi porad fandim je to super jezdec ktery ma na to aby vyhraval,napsal jsem jen svuj nazor,Honza s Filipem spolu jezdily dlouho a ta zmena byla nečekaná,napsal jsem "kdoví jak to vsechno bylo'' a to znamená že nevím jak to bylo a proto nebudu dělat ze sebe všeznalka(tvuj připad)!!jak k Honzovi tak i k Filipovi cítím úctu a nikoho si nedobírám!!!tak se uklidni a nekaz mi radost z rally!!DEKUJU!!!
2. 3. 2008 12:1746
0 0
Jo když už jsme u toho Valdy, nevíte někdo, kdy se konečně rozjedou ty jeho www stránky ???
2. 3. 2008 14:4947
0 0
to PEAT : Měli frčet už dávno, taky očekávám.
ZED
2. 3. 2008 19:4848
0 0
No hlavně že si Honza užil toho skvělého zázemí v tom mexiku smajlík Ale ten Filip mě taky pořád hodně mrzí a pořád to nechápu....smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!