6. 3. 2008 10:14 − 3654× − 44

Posádka bratří Kyselů černým koněm sk. H v RC08

Loni sice stihl odjet jediný závod, ale myslím, že nejen mě na něm udivil svou rychlostí.

Loni sice stihl odjet jediný závod, ale myslím, že nejen mě na něm udivil svou rychlostí. Nebyl jsem překvapen, že v Kramolíně dokázal vyhrát svoji třídu. Nejen toto předurčuje rodinnou posádku bratří Kyselů k ataku na nejvyšší příčky v kategorii H v celém Rallye Cupu 2008.


Foto: Medvěd & Pajuse

Jak jsi se dostal k rallye? Jaká byla Tvoje první soutěž „na čumendu“ a jaká za volantem?

Již od útlého dětství jsem byl milovníkem všeho, co vonělo po benzínu. Pamatuji si na první mojí rallye – Rallye Bohemia s mým otcem v roce 1985. V roce 1999, coby 19letý kluk, jsem se poprvé zúčastnil jako jezdec amatérských závodů do vrchu – tenkrát ještě neznámý CWC.cz.

Začal jsem se více zajímat o amatérské soutěže a jednou jsem našel článek v novinách o amatérské Rallye Hořovice, tenkrát pořádaným panem Aloisem Janků. No a v roce 2001 jsem poprvé usedl do úplně sériového Mitshubishi Colt 1.5, který se jen z dálky podobal rallyovému autu. Vzhledem k nedostatku financí jsem po dvou soutěžích v tom samém roce skončil s aktivním závoděním, ale svět rallye jsem samozřejmě sledoval dál.

S jakou technikou vyrazíš na tratě soutěží Rallye Cupu 2008? Proč jsi si vybral právě tento soutěžní vůz?

V roce 2006 jsem dostal možnost výhodně koupit dvě auta VW Golf I GTi v žalostném stavu. Řekl jsem si, proč to opět nezkusit a dávný sen se začal realizovat. Ze dvou se jeden dohromady dát dá, takže po dlouhém čase stráveném v garáži jsem postavil auto, ve kterém jsem se dokonce i stihl svézt na předposlední loňské soutěži Volného poháru. Víceméně tedy za výběr vozu může v mém případě náhoda, ale jsem s autem velmi spokojený. VW Golf I je velmi lehký, oproti řadě II. Dostupnost dílů je široká a hlavně – finančně relativně únosná.


Foto: Medvěd & Pajuse

V jaké třídě budeš startovat? Můžeš vypsat všechny úpravy na vozidle?

Letos bychom měli opět startovat ve třídě H3, to znamená objem do 1600 ccm. Auto je z roku 1978, takže splňujeme i podmínku startovat ve skupině historiků.

Jak jsem již zmínil, auto je VW Golf I 1.6 GTi. Karoserie je znovu svařená a také vyvařená. Rám je montovaný od firmy Heigo. Podvozek je anglický Weitec, ale Rallye Cup bych chtěl jet na Koni. Brzdy vpředu jsou sériové s destičkami Carbone Lorraine, vzadu jsou kotoučové z dvojkového Golfa. Na letošní sezonu plánuji používat destičky Ferodo. Pro rozdělení tlaku předek – zadek jsem namontoval Tilton. Řídím se heslem „co neubrzdíš – neukecáš“. Motor je stařičká 1.6 s mechanickým čtyřbodovým vstřikováním paliva. Má ostrou vačku, lehké písty, svody, vyleštěné kanály, lehký setrvák, keramickou spojku. Výfuk je průměr 54 mm s jedním tlumičem na konci. Hraju si s myšlenkou osadit motor Weberama. Převodovka je sériová. Doufám, že se podaří v letošní sezóně postavit krátkou.

Kdo bude sedět na horkém sedadle spolujezdce? Jaký typ rozpisu budete používat?
Vždy mi navigoval můj starší bratr Jirka. I po dlouhé závodní odmlce jsem tuto volbu nechtěl měnit a naštěstí on souhlasil. Jedeme šestistupňový rozpis – 1 mírná, 6 „kosa“. Zkoušeli jsme i víc typů zatáček, ale vrátili jsme se k původnímu. Tento typ mně vyhovuje nejvíc.


Video od -blesky-

Co očekáváš od Rallye Cupu 2008? Jaké cíle si dáváte v tomto šampionátu?

Zdálo by se, že každý chce hlavně vyhrávat. Můj cíl je hlavně dojet. Dřív jsem viděl pouze 3 místa na bedně, ale nikdy mi to nevyšlo. Touha vyhrát končila často v příkopě. Teď jsme starší, rozumnější a stačí nám, když do cíle dovezeme celé auto včetně nás a my sami budeme spokojení s výkonem auta i nás obou. To, jestli bude bedna už tak podstatné není, nicméně se nebráníme si nějaký pohár odnést :o).

Ve seznamu přihlášených na Erzetku Berounsko nefiguruješ. Co je příčinou?

Bohužel na první závod budu chybět úplně, protože jdu 20. března na operaci s kolenem. Na další závod budeme již v plné síle na startu. Naštěstí pravidla umožňují vymazání nejhoršího výsledku ;o)


Foto: Medvěd & Pajuse

Loni jsem Tě zaregistroval pouze na podzimním dvojzávodě RKHA Kramolín? Jel jsi ještě někde jinde?

Ne ne, auto jsme stavěli od února 2007 až do konce září 2007, kdy se Kramolín jel. Dva dny před závody jsem do auta poprvé sedl a ujel 50 km pomalou jízdou. Nevěděl jsem, jestli z něj něco neupadne, jestli vůbec pojede. Bylo to prostě úplně syrové auto. Naštěstí vše bylo v pořádku.

Největší strach jsem měl z brzd. Nebyli pořádně odzkoušené, nezapečené destičky a hlavně – nikdy jsem se závodními deskami ještě nejel. První RZ v Kramolíně pro mě byla opravdu strašná. Netušil jsem, jak se auto bude chovat, proto jsem pojal tyto závody pouze jako testování. Z tohoto důvodu pro nás bylo milým překvapením zjištění, že jsme vyhráli skupinu HA6, v historikách jsme skončili čtvrtí a celkově pak na 18. místě. To znamená, že součastný přístup je asi lepší.

Loni jsi také startoval s panensky bílým vozem a s minimem reklamy. Změnila se situace? Zkus představit své současné sponzory!

Reklama a za ní sponzoři. To je stálý nedostatek, který se asi nikdy nezmění. V mém okolí není mnoho firem, které by stáli o reklamu v amatérské rallye.

Mezi sponzory patří firma Kysela – kompletní servis elektro včetně hromosvodů. Firma se zabývá hlavně revizemi a následným odstraňováním zjištěných závad na elektroinstalacích a hromosvodech. Můj současný zaměstnavatel – firma TRW Lucas Varity Jablonec – mně dodává kompletní servis brzd – destičky, kotouče, trubky, válce. Brzdy na našem autě jsou jedna z nejlepších věcí.

A protože, jak už jsem podotknul, sponzorů není nikdy dost, v případě zájmu budeme velmi rádi prezentovat na našem autě i další firmy – sponzory!

Více o našem týmu můžete nalézt na našich nových webových stránkách jtkrallyteam.wz.cz :-)


Foto: maevad

Sleduješ rallye i na internetu? Co Ti chybí a co se Ti líbí ve zpravodajství o rallye (třeba na serveru eWRC.cz)?

Dá se říci, že rallye sleduji pouze na internetu, k čemuž využívám hlavně stránky eWRC.cz. Je na nich vše, co potřebuji vědět. Avšak dva návrhy na zlepšení bych přeci jen měl. Prvním z nich je větší informovanost o amatérských rallye, protože si myslím, že na těchto závodech se mnohdy odehrávají větší a dramatičtější souboje, než na velkých akreditovaných soutěžích. Myslím, že si to zaslouží jak jezdci a jejich týmy, tak i pořádatelé za jejich snahu a práci.

Druhým návrhem je více článků s ryze technickými parametry o závodních autech včetně nějakých rad „jak na to“. Když se staví nějaké závodní auto, informací, jak postupovat je jako šafránu, ale těžko se shánějí. Myslím, že by i pro ostatní bylo velmi zajímavé pod tuto pokličku nahlédnout.

Díky za rozhovor.

Komentářů celkem: 44
7. 3. 2008 13:0141
0 0
Rubrika "jak na to" by měla jistě spoustu příznivců... sám mám doma starou ibizu s 1,5 motorem která už dá se říct do normálního provozu nepatří a tak přemýšlím jak se dá auto "překopat" na nějakou amatérskou rally... bohužel stejně jako spousta ostatních tady mám v kapse pár drobných takže třeba nějaká rada ohledně zpevnění podvozku, snížení náklonu karoserie atd by se mi moc hodila...

Jinak bratrům Kyselovým přeji mnoho radosti a úspěchů na RZtách!!!smajlíksmajlíksmajlík

Asi Vám závidím klucismajlík

A co se týče toho pustého tupouna.. nelze třeba někoho takového jednodušše odstranit, zamezit přístup bo něco podobného?? smajlíksmajlík

Rally zdar, amatérům ČEST!!! smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
8. 3. 2008 09:4742
0 0
Já osobně si vždy rád přečtu o lidech z volného poháru už proto, že jinde se o nich nedozvím a proto jsem ewrc a Maevadovi za toto vděčný. Rallye přece netvoří jen Roman, Kopejda a Ášín. Přestože prioritou jsou pro mě návštěvy MMČR a sprintů, na volný pohár vždy ve volných chvílích jedu moc rád a skvěle se při těchto soutěžích odreaguji už proto, že zde nemusím sledovat aroganty typu Mrkvan, Vrátil a spol.
19. 3. 2008 09:5943
0 0
Tomáš Kysela odvolal operaci a na start Erzetky Berounsko s epatrně postaví!
20. 3. 2008 19:4944
0 0
to maeved: to si pis, jsem se tim vsim tak moc namlsal. Take jsem to odvolal kvuli tatkovi, ale to je jina story, ktera sem nepatri. Nicmene se moooc tesim.
smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!