Historie vozů Škoda Fabia WRC – vůz č. 7

Dalším nasazeným vozem Škoda Fabia WRC byl vůz s označením 07 a registrační značkou 3S3 1946.

Dalším nasazeným vozem Škoda Fabia WRC byl vůz s označením 07 a registrační značkou 3S3 1946. Prvním jeho nasazením v roce 2003 byla Australská rally s francouzským jezdcem Didierem Auriolem. V cíli z toho byla 12. pozice hned za svým týmovým kolegou Gardemeistrem a především první dokončená soutěž pro model Škoda Fabia WRC. Stejné umístění dokázal Auriol zopakovat na následující Rally San Remo, tentokrát to znamenalo první světový bod v hodnocení MS značek pro fabii. Posledním startem v premiérové sezóně byla Britská rally, kde Auriol navzdory technickým potížím v první etapě získal pro tým dva body za 11. místo.


Premiéra v Austrálii 2003

V roce 2004 se mladoboleslavský tým soustředil především na testování a vylepšování nového vozu, a tak prvním startem této fabie byla až v červnu náročná Rally Akropolis. Toni Gardemeister se v úvodu soutěže držel na 6. pozici, po problémech s tlumičem a následném výletu mimo trať klesl na místo 12. Na poslední RZ úvodního dne byl však nucen odstoupit, důvodem byl požár motoru. Dalším startem byla pro český tým tolik úspěšná Finská rally, kde Gardemeister s tímto vozem vybojoval jeden světový bod za 8. místo, když ještě o dvě místa výše se umístil jeho kolega Jani Paasonen (karoserie č. 5).


Finsko 2003

Toni Gardemeister si na další světové rally v Německu dokázal ještě o místo polepšit a získat tak cenné dva body do šampionátu jezdců. V průběhu soutěže zajel v jednotlivých erzetách 6× čas v první šestce. Po těchto nadějných výsledcích přišla smůla v Britské rally – po jezdeckém zaváhání na čtrnácté erzetě, kde se fabia dostala na půl hodiny mimo trať a zpět se dostala díky pomoci diváků, dojel Toni Gardemeister na nelichotivé 22. pozici.


Wales 2003

Před následující Rally Sardinia, která ve světovém kalendáři nahradila asfaltové San Remo, došlo u vozu k drobným technickým vylepšením. Jednalo se např. o změny ve výfukovém systému, u hnacích hřídelí kol a poprvé také docházelo ke vstřiku vody do sacího potrubí pro zvýšení výkonu. Toni Gardemeister ale kvůli havárii odstoupil už po patnácti kilometrech soutěže. Druhý den nastoupil mimo pořadí, alespoň z testovacích důvodů.


Sardínie 2004

Tento vůz využil ke svému prvnímu světovému startu za tovární tým Jan Kopecký. Stalo se tak při Katalánské rally. Posádka Kopecký/Schovánek přijela především sbírat zkušenosti, bohužel čtyři kilometry před cílem první etapy najela fabia na kámen a výsledkem byla havárie. V tu dobu se Kopecký držel na 16. místě.


Katalánsko 2004

Sezónu 2005 zahajovalo tradičně Rally Monte Carlo a za volantem této fabie se objevil nováček ve škodováckých barvách, Francouz Alex Bengue. Ten při své premiéře dokázal vyhrát dvě rychlostní zkoušky, nutno však podotknout, že některým jezdcům startujícím za ním byl čas přidělován. Dokázal ale zajet ještě po jednom třetím a pátém čase, aby byl nakonec v cíli klasifikován jako devátý. Stejného výsledku dosáhl na Švédské rally Jani Paasonen, který v této soutěži nahradil zraněného Armina Schwarze (následek havárie v Monte Carlu).


Švédsko 2005

Další soutěží byla Mexická rally, která byla premiérou Škody Fabie WRC Evo II, vůz byl tedy do této evoluce přestavěn. Za volant usedla jednička týmu, Němec Armin Shwarz. Jeho dílčí výsledky v jednotlivých rychlostních zkouškách byly ovšem velkým zklamáním a konečné 9. místo bylo především zásluhou penalizací a odstoupení pěti soupěřů…


Mexiko 2005

Čtvrtým jezdcem této fabie ve čtvrté soutěži v řadě za sebou byl Jan Kopecký, a to na Rally Matador Tatry, která byla součástí MMČR. Po problémech se zasekáváním akcelerátoru bylo výsledkem 2. místo za Václavem Pechem na Focusu. Na Bohemia rally už tento vůz fungoval bez větších problémů a Kopecký si tak mohl na „domácí“ soutěži dojet pro vítězství. Testem před srpnovou Německou rally měla být pro Škodu Motorsport soutěž německého mistrovství, Eifel rally. Alex Bengue zde potvrdil roli favorita a zvítězil.


Rally Matador Tatry 2005

Po třech „národních“ soutěžích se tento vůz vrátil opět na tratě MS, konkrétně na Japonskou rally a Armin Schwarz zde podal další ze svých slabších výkonů. Ačkoliv soutěž dokončil na 10. místě, v šestadvaceti rychlostních zkouškách se jen jednou dokázal probojovat do top 10. Zajímavostí bylo, že část soutěže byl na voze použit přední nárazník s registrační značkou 3S4 5611.


Japonsko 2005

V roce 2006 tento vůz nikde nestartoval a v dubnu 2007 byl spolu s dalšími třemi vozy prodán do holandské stáje Erika Weverse, kde mu byla přidělena holandská „espézetka“ 46-XF-JH. Erik Wevers s tímto vozem startoval v holandském mistrovství. První soutěží byla Rally Hulst, Wevers byl však kvůli zkrácení trati vyloučen. Na následující Paradigit rally odsoupil pro technickou závadu. Cíle se dočkal až ve své třetí soutěži, kterou byla německá Eifel rally a Wevers zde obsadil 5. místo.


Paradigit Rally 2007, Foto: Jan Borger, www.rally-online.nl

Dalším startem byla světová Rally Deutschland, pilot byl však nucen odstoupit už na první RZ kvůli technické závadě. Následovaly dvě soutěže v Holandsku – Amsterdam rally a Hellendoorn rally, na obou skončil Wevers shodně na 2. místě. Koncem roku si tento vůz pronajal irský jezdec Eugene Donnelly, aby s ním mohl startovat v Irské rally, která byla tento rok premiérově zařazena do seriálu MS. Ještě před tímto startem si vůz vyzkoušel na Fastnet Stages rally, kde skončil druhý za norským talentem Andreasem Mikkelsenem.


Irsko 2007

V Irské rally pak odpadl hned v úvodní etapě kvůli mechanické závadě na transmisích. Posledním startem v tomto roce byla třetí soutěž irské Winter Series. Za volantem se však nepředstavil Eugene Donnelly, který si pro tentokrát vyzkoušel sedadlo spolujezdce, ale Derek McGeehan. Ačkoliv neabsolvoval všechny rychlostní zkoušky, díky pravidlům Zimního poháru byl klasifikován na 38. místě.

Eugene Donnelly se za volantem této fabie představil ještě jednou, a to v lednu 2008 na britské Autosport Show. Potom byl údajně tento vůz z holandské stáje Erika Weverse prodán právě do Irska, kde se jeho novým majitelem měl stát Craig Bennett. Fabia má však stále holandskou „espézetku“, takže je možné, že si ho Bennett od Weverse pouze pronajímá. Premiéru si tento irský jezdec odbyl na Eurocables Stages rally, pro poruchu diferenciálu byl však nucen odstoupit hned ve druhé rychlostní zkoušce.


Eurocables Stages rally 2008

Minulý víkend byl tento jezdec přihlášen s fábií na Bishopscourt Stages rally, nepodařilo se mi však vypátrat jestli vůbec odstartoval, ve výsledkové listině totiž chybí a nenalezl jsem ani žádnou jeho fotografii z tohoto závodu.

Více fotek a odkazy na konkrétní časy v jednotlivých závodech najdete na stránkách eWRC-results.com.

Více informací a fotografií o startech vozu Škoda Fabia WRC č. 7.

Starty vozu Škoda Fabia WRC č. 7 mimo MS
2005TatryKopecký2.
2005BohemiaKopecký1.
2005Eifel (D)Bengue1.
prodáno – duben 07
46-XF-JH
2007Rally Hulst (NL)Weversvyloučen
2007Paradigit rally (NL)Weverstech. z.
2007Eifel (D)Wevers5.
2007Amsterdam rally (NL)Wevers2.
2007Hellendoorn rally (NL)Wevers2.
2007Fastnet Stages rally (IR)Donnelly E.2.
2007Alltrack rally (IR)McGeehan38.
2008Autosport Sh. (GB)Donnelly E.?
prodáno – leden 08
2008Eurocables Stages r. (IR)Bennetttech. z.
Komentářů celkem: 28
16. 3. 2008 13:3321
0 0
kdyby byla spolehlivá technika mohla to fabka někma dotáhnoutsmajlík
16. 3. 2008 16:2122
0 0
Je pravda(a to všichni ví),že politika Š motorsportu byla úplně blbá.Auto na to mělo,jen to chtělo kvalitní mechaniky a piloty,kteří by měli šanci si na auto zvyknout.A ne,že je po 1 závodě odpálili. A k německýmu myšlení se vyjadřovat vůbec nebudu. smajlík
16. 3. 2008 20:4423
0 0
Ctěl bych jen upozornit Hada a mecu, že se voda v žádném případě v motoru nerozkládá na kyslík a vodík smajlíksmajlík
17. 3. 2008 22:0524
0 0
už jsem to asi psal ale armin s. nejradeji bych ho napsal ještě menším písmem to byla katastrofa a totální ostuda škoda motorsport
proč nto kopejdovi vždy fungovalo (mimo havárek ) no a výsledek colina
mc-raye rozhodně to nebylo autem a mechaniky ale jezdcem protože armin už bylk za zenitem a na fábia wrc neměl nemá a mít nebudesmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
18. 3. 2008 15:1325
0 0
Malá aktualizace - Craig Benett minulý víkend na Bishopscourt Stages rally opravdu nestartoval. Tak jen pro pořádek smajlík
19. 3. 2008 22:1426
0 0
MPI:beru chybu ale měl jsem za sebou 24hod.službu sory no a co se týká pilotů s vozy š-fabia wrc tak nejlíp jel KOPEJDA+COLIN a ten nakonec dostal penalizaci pro blbost(rozhodnuti vedení) teamová strategie
(ve prospěch ARMINA )kterou Colin nikdy neuznával:smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
19. 3. 2008 22:4127
0 0
wow s timhle tak jezdit do mesta tak se bud zabiju nebo tam sem za 50 sekudsmajlík
19. 3. 2008 23:1328
0 0
PaprikaP:seš dobrej jenže já jsem úplně stejnej cvok hned bych do toho sedl a můj mladej raději ani nemluvím ale to jsme my cvoci do rallysportu
už at je tady příští tyden a Valašská rally kam jedeme dělat pořadatelesmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!