Miroslav Vebr - eWRC.cz
18. 3. 2008 19:52 − 3685× − 31

Jaromír Tomaštík míří do MS

Několik novinek chystá vsetínský automobilový závodník Jaromír Tomaštík do letošní sezony.

Několik novinek chystá vsetínský automobilový závodník Jaromír Tomaštík do letošní sezony. Vedle znovu obhájení národní priority si chce společně s týmem splnit i klukovský sen. Jako první valašský jezdec v historii automobilových soutěží se postaví na start závodu mistrovství světa.

Posledním závodem loňského roku byl pro Jaromíra Tomaštíka a jeho partu Pražský rallysprint. Přes zimní přestávku tým zapracoval na zázemí týmu. Obě závodní Subaru důkladně zrepasoval, nově se vytváří i dílenské prostředí.

„Před novou sezonou jsme dali všichni hlavy dohromady a podstatně přeorganizovali tým. Ten se objeví v pozměněné podobě, co se týká jak image, tak samotného fungování. Ostříháme i počet našich startů oproti minulým dvěma rokům. Například v roce 2006 jsme absolvovali dohromady přes třicet závodů a i vloni to bylo podobné. Proto jsme se rozhodli pro variantu méně startů a nahradit kvantitu kvalitou,“ poodhalil plány Jaromír Tomaštík.

V letošní sezoně bude Subaru Impreza ze vsetínské dílny vozit posádku Jaromír Tomaštík – Jaroslav Vrečka hlavně po tratích domácího mezinárodního mistrovství. Na konci roku chce tým startovat na Würth sprintrally, kde jako domácí posádka nesmí chybět. Tečku za sezonou pak udělá opět Pražský rallysprint, kde se jede pro zábavu.

„Vzhledem k tomu, že se nám po dlouhých dvaceti letech podařilo do Vsetína přinést národní prioritu, tak jsme si stanovili ještě vyšší cíl. V loňském roce se národní priorita nepodařila obhájit, proto v letošní sezoně udělám všechno proto abychom prioritu opět získal,“ prozradil cíl do letošní sezony Tomaštík.


Foto: F. Dušek

Ty největší změny vsetínský jezdec ovšem začíná odhalovat. „Příští rok bude podle mne asi rokem velkých změn. Subaru připravilo nové auto a stejně tak tomu je i u Mitsubishi. My v této chvíli ani nevíme s jakým autem a jaké značky se v roce 2009 objevíme. Proto bereme letošní rok, jako vrchol těch aut, které používáme dnes.

Podařilo se nám navázat spolupráci s jedním belgickým týmem, který startuje v závodech mistrovství světa a má již vybudované silné zázemí. Díky tomu, že tento tým přechází na nová Subaru, tak se nám podařilo odkoupit zbylé zásoby speciálních dílů, ke kterým se v Evropě dá jen těžko dostat a tím nám umožnili splnit si ten správný závodnický sen,“ uvedl Jaromír Tomaštík.

Sám jezdec cítí, že po jedenácti sezonách v domácím mistrovství je potřeba posunout si laťku o kousek výš. Každý kluk, jenž alespoň jednou usedne do závodního auta, sní o tom okusit eufórii a atmosféru při závodech nejsledovanějších. Proto vsetínský tým koketuje s myšlenkou startovat na soutěžích mistrovství světa. Letos se tedy dočkáme startovní listiny, kde vedle Loeba, Sorda, Latvaly nebo Solberga budeme moct najít i valašskou posádku Jaromír Tomaštík – Jaroslav Vrečka.

„Dohodli jsme se s našimi obchodními partnery a FASem o posvěcení myšlenek týkajících se startů v mistrovství světa. V létě bychom chtěli startovat v Německu. Díky tomu, že na podzim se jedou týden po sobě dva světové závody ve Španělsku a na Korzice, tak spolu s dalším týmem, který provozuje rovněž vozy Subaru uvažujeme, že se vydáme i tímto směrem. Pokud splníme podmínky pořadatelů, nemělo by nic bránit našim startům na těchto třech podnicích mistrovství světa. Vše je ještě více jak půl roku daleko, ale takové věci se musí připravovat s hodně velkým předstihem,“ prozradil největší novinku týmu Jaromír Tomaštík.


Foto: F. Dušek

O finanční náročnosti hovoří i skutečnost týkajících se nových předpisů FIA. Jednu perličku představil valašský jezdec. „My si na závody mistrovství světa nepovezeme vlastní pneumatiky. Nový předpis FIA hovoří o tom, že si dovezeme pouze holé disky a auto na běžných gumách. Před závodem si zakoupíme od dodavatele, kterým je v letošním roce značka Pirelli, všechny pneumatiky. Ty si následně obujeme. Po soutěži nepoužité pneumatiky vrátíme a za ně nám dodavatel vrátí peníze. Ale bez náhrady vrátíme i pneumatiky použité. I ty s naším zásahem, kdy si například dořežeme vzorek.

Mimochodem testovat tyto pneumatiky lze až těsně před závodem v místě konání soutěže. Jde o to, že výrobce si hájí určité druhy pneumatik, které se jinde nedají koupit,“ uvedl Tomaštík. Celý tým udělá pro splnění klukovských snů maximum. V České republice není mnoho posádek, které okusily starty v mistrovství světa. Valašskou posádku pak těší že, těch několik je sdílných a rádi se podělí o informace.

A kde se Jaromír Tomaštík společně s Jaroslavem Vrečkou představí letos poprvé? Ideální příležitost pro domácí příznivce automobilových soutěží – Valašská rally. „Naším prvním závodem bude Valašská rally startující ve Valašském Meziříčí. Já osobně se na tento závod hodně těším. Po prvním dnu loňského ročníku jsem byl na tom velmi dobře, ale na první rychlostce druhého dne jsme dostali defekt a ve vzteku jsme pak šest minut měnili kolo. Tím jsme se propadli hodně hluboko ve výsledcích. Byl to z tohoto pohledu smolný závod.

Já mám Valašskou rally velice moc rád. Domácí kulisa je tady vždy perfektní. Spolu s Würthem a s ne zcela domácí Rally Český Krumlov jsou to pro mne tři nejoblíbenější závody,“ pozval fanoušky rally na březnovou soutěž Jaromír Tomaštík.

Komentářů celkem: 31
kib
19. 3. 2008 10:02
0 0
a Gargulák?
19. 3. 2008 10:14
0 0
Tak jinak, poznáte rozdíl mezi Valachem a valachem?smajlík
19. 3. 2008 10:21
0 0
Roman Kresta, Michal Gargulák, Staňa Chovanec, Jirka Sedlář a další ... byli odkojeni valašskem. Tím nechci snižovat zásluhy Tomaštíka, protože dostat se do světa je opravdu bomba smajlík
19. 3. 2008 10:44
0 0
Žabomyší válkasmajlík
19. 3. 2008 11:58
0 0
Já to znám zas tak, že co je na východ od Otrokovic je Valašsko, co je na jih je Slovácko a na sever je Haná... smajlík (tak mi to popisoval můj děda)
19. 3. 2008 13:59
0 0
Wladimeer má asi pravdu.Tuhle variantu s Otrokovicemi znám taky.A jinak bordel v tom má samozvanný král Valašska Bolek,neboť nejsou pořádné hranice.smajlík
sloní kýta
19. 3. 2008 15:05
0 0
neeeee, pravdu mám já, hranice valašska prochází mezi druhým a třetím....viz výše. Víte vy vůbec kolik nás to stálo piv, než jsme na to přišli?!smajlík
19. 3. 2008 16:23
0 0
Já taky slyšel jen o té variantě s Otrokovicema.

Valašské království je dáno!!
http://valasske-kralovstvi.cz/images/mapy/20050610-mapavkbat.jpg
19. 3. 2008 20:57
0 0
Mirek-607: Tak jsem si projizdel wikipedii a tam je psany ze i Zliňáci se považují za Valachy! Takze Trnava je tim padem jasnasmajlík Jeste ze su Hanáksmajlíksmajlík
sloní kýta
19. 3. 2008 21:43
0 0
sloní kýta
19. 3. 2008 22:30
0 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!