Michalík se skvěle uvedl do „velkého“ mistrovství

V těžké konkurenci seriálu MMČR a obtížných podmínkách se ale mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy v enduru neztratil,

Roman Michalík si vybral těžké sousto, když se rozhodl svůj druhý závod v kokpitu vozu Mitsubishi Lancer EVO IX strávit právě na Cetelem Valašské Rally. Ani v těžké konkurenci seriálu MMČR a obtížných podmínkách se ale mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy v enduru neztratil.

Do Cetelem Valašské Rally odstartovalo nebývalých 37 posádek v momentálně nejvyšší třídě N4 a Roman Michalík byl nejméně zkušeným z celého pole. Přesto nechtěl dát svou kůži lacino a k dobrému výkonu jej motivovaly i domácí prostředí a spousta fanoušků, kteří známému valašskému sportovci přišli vyjádřit svou podporu. Už na úvodní vložce ale Michalíkovo opětovné osahávání techniky (naposledy závodil před více než čtyřmi měsíci ve Vsetíně) málem skončilo předčasně. „V prudkém levém odbočení bylo vytaháno více nečistot, než jsme čekali, a při přidání plynu ve výjezdu nás to vyneslo až do příkopy. Chvíli jsme jí jeli, pak nám i zhasnul motor, ale po dalším ‚přemlouvání‘ jsme nakonec lancera z příkopy dostali. Zbytek vložky jsme dojeli opatrně, naštěstí po ohledání za cílem jsme zjistili, že i přes rány do podvozku, které auto dostalo, je až na pár kosmetických šrámů netknuté,“ popsal nejožehavější chvíli závodu jezdec.

Další podobná událost se posádce Michalík–Hausknotz až do konce první etapy vyhnula a i díky dobrému výkonu při nočních průjezdech obávané RZ Bystřička se posunovala pořadím vpřed. V pátek tak odevzdávala vůz do uzavřeného parkoviště na 32. místě absolutního pořadí. „Jsme určitě spokojeni, pomalu si zvykáme na auto a jdeme dopředu. Jízda v noci je pro mě hodně složitá, z motorek na podobné podmínky nejsem zvyklý. Ale máme to za sebou a zítra budeme zkoušet jet i nadále v klidu a hlavně dorazit až do cíle,“ připomněl hlavní záměr Michalík.


Foto: M. Hudák

Zdolání rychlostních zkoušek druhé etapy muselo předcházet těžké rozhodnutí o volbě vhodného obutí. Tým se nakonec rozhodl pro jistotu v podobě mokrých pneu, které se ukázalo být ideální. Žádný podstatný časový výdělek z ní však nakonec neplynul. „Úvodní rychlostní zkouška byla bohužel zrušena a tři kilometry před koncem druhé jsme dostali defekt. Na třetí jsme ještě vykroužili jedny hodiny, takže co jsme na pneumatikách vydělali, jsme při různých událostech ztratili,“ zalitoval pilot. Přesto před velkou porcí pěti závěrečných rychlostních zkoušek, které musely posádky absolvovat bez servisu, byla nálada v týmu pozitivní.

Poslední sekce již proběhla bez výrazných časových ztrát a Michalík předváděl, že pomalu dostává čtyřkolku do ruky. V oddělené klasifikaci druhého dne jen těsně zaostal za Antonínem Tlusťákem či Karlem Trněným a v konečném pořadí mu po dvou etapách připadlo dvacáté místo absolutně. „Jsem velmi spokojen, s podobným výsledkem jsme nepočítali. Moc jsem si tuto rallye užil, ale bylo to opravdu velmi těžké a jsem rád, že jsme v pořádku dorazili do cíle,“ zářil valašskomeziříčský jezdec. Ten má v nejbližší budoucnosti v plánu především účast na „evropském dakaru“ a dalších dálkových soutěžích s motocyklem, a tak rallye jde prozatím stranou. „Myslím, že Roman nejen mě svým výkonem pozitivně překvapil. Budu rád, když sežene finanční prostředky na více startů v budoucnu. Doufám, že jej budeme vídat na tratích rallye pravidelněji, určitě bude zajímavým oživením startovního pole,“ poznamenal Michalíkův spolujezdec Viktor Hausknotz.

Komentářů celkem: 4
1. 4. 2008 08:461
0 0
Palič předvedl na vracáku v Palačově nejlepší průjezd dveřma napřed.
1. 4. 2008 09:102
0 0
smajlík
2. 4. 2008 15:013
0 0
My jsme byli u toho jeho vyletu na RZ1 ... tahl to skarpou aspon 100 metru a nejmin jednu velkou ranu tam lancerovi zasadil, az ho to vyhodilo do strane. Zazrak, ze to auto vcelku bez problemu prezilo!
Palicovi i Vickymu preju, at jejich spoluprace pokracuje dal, opravdu byli prijemnym ozivenim! smajlík
5. 4. 2008 19:434
0 0
Roman i Vicky sou v pohodě kluci a taky jezdí dobře já jim taky přeju hodně štěstí v letošní sezoňe....smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!