Redakce - eWRC.cz
16. 4. 2008 21:42 − 2860× − 23

Novináři eWRC vyměnili fotoaparáty za volant a rozpis

XVII. Böttcher rally Vyškov bude premiérovou soutěží v rally pro motoristické novináře Marka Felta a Petra Eliáše

XVII. Böttcher rally Vyškov bude premiérovou soutěží v rally pro motoristické novináře Marka Felta a Petra Eliáše, známé svou prací pro internetové stránky o rally eWRC. Posádka XTG Rally Teamu se postaví na start vyškovské soutěže se Škodou Felicia ve skupině A5 z dílen hlubošského Montcar rally týmu a rozšíří již tak velmi pěkně obsazenou skupinu vozů s jednou poháněnou nápravou s objemem do 1400 ccm.

Co vlastně vedlo dva kamarády novináře, které jsme zvyklí vídat u rychlostní zkoušky s fotoaparátem či kamerou v ruce, k tomu, že usednou sami do soutěžního auta? Fotograf Marek Felt, tedy ten, který bude při rally Vyškov v ruce držet volant k tomu říká: „Rally jsem sledoval už od dětství a v mém rodišti v Příbrami k tomu byly ty správné podmínky. Jsme skoro sousedi s Emilem Trinerem a i můj táta v minulosti jezdíval soutěže se Škodou 100. Na soutěže jsme tak dřív vyráželi společně a následně jsem začal rally hlavně fotografovat, což mi zůstalo doteď i při mém zaměstnání ve společnosti Mediasport, která se v rally hodně angažuje.

Když jste ale v prostředí soutěžáků skoro víc než doma, tak ve vás začne brzy hlodat myšlenka si to zkusit taky. Už jednou v minulosti jsem se postavil na start jedné amatérské soutěže s rodinným Fiatem Ritmo, tedy spíše měl se postavit. Auto jsem znepojízdnil už při seznamovačkách, kdy jsem zkoušel, jestli se dá podržet jeden horizont. Nedal! Později jsem začal spolupracovat s bratry Bryndovými z Hluboše a právě tady vznikla myšlenka se posadit do opravdového soutěžního auta a zkusit si skutečnou rally“.


Marek Felt s Petrem Eliášem (Foto Rally.sk)

Vedle Marka Felta bude na sedadle spolujezdce sedět další motoristický novinář, kterého znáte z eWRC díky jeho video sestřihům a článkům z oblasti rallysportu, Petr Eliáš, čtenářům možná známější jako Mravenecz. „Moje cesta k rally začala na stejném místě jako ta Márova, tedy v porodnici příbramské nemocnice. Asi je v Příbrami a okolí opravdu dost silné záření z uranových dolů, které způsobuje závislost na rally. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit takovou koncentraci bláznů posedlých rallysportem na tak malém území. V rodině ale nikdo, kromě mě, nutkavou touhu jezdit rychle v autě cestou necestou neměl, a tak jsem se k rally prokousal sám, ani vlastně nevím jak.

Jednou z mých prvních soutěží, které jsem spolu s kamarády jako studentík na vejšce navštívil, byla právě rally ve Vyškově. Tehdy mě ve Vyškově dostal souboj továrních Octávií Kit Car. Tak je to docela fajn, že právě tady pojedu prvně s Markem opravdovou soutěž. V závodním autě už jsem měl tu možnost párkrát sedět. Při různých testech jsem seděl v kde čem, od historika po WRC, s Milanem Blahoutem jsem kdysi kroužil v Praze po Strahově a rozháněl diváky, a ještě později absolvoval celý Pražský rallysprint na sedadle spolujezdce vedle kamaráda Pepy Semeráda, ale tohle bude trochu jiné“, komentuje své začátky v rally Petr Eliáš.


Marek Felt si staví soutěžní vůz

Stání u mlíka a s fotoaparátem v ruce a následné „chytré“ rozbory toho, kdo zase jel jakou plíseň, je přeci jen něco trochu jiného než zažít skutečný start v soutěži na vlastní kůži. „Kamarádi z redakce eWRC si z nás na Apríla trochu vystřelili, kdy patřičně upravili skutečnost našeho startu, a místo Felicie A5 nás ve zprávě posadili do WRC s cílem bojovat o bednu. Nám se ten fórek líbil a docela dost našich přátel se na něj i chytlo, tak to třeba někdy zrealizujeme,“ směje se marek Felt.

„Nespadli jsme ale z višně a náš cíl ve Vyškově je jediný. Přivézt auto i sebe v celku do cíle soutěže bez ohledu na celkový výsledek a soutěž si pořádně vychutnat. Na Karla Trněného či Pepu Semeráda pro tentokrát opravdu útočit nehodláme,“ přisazuje si Petr Eliáš.


Petr Eliáš připravuje rozhovor s Josefem Semerádem

Žádný učený z nebe nespadl, a tak se i Marek s Petrem museli začít pořádně připravovat a učit se. Zážitky z rally školy a ze školení jezdců necháme pro tentokrát stranou. Co čítala příprava na samotnou soutěž? „Psychicky se na to připravuju už dlouho a vyzvídám u mých kamarádů z rally. Není to ale úplně jednoduché a občas každý radí něco jiného. Minulý týden jsme měli s autem takový malý test, spíš seznámení. Bryndové mi vysvětlili, kudy se do auta nastupuje, kde je řadící páka a plyn… brzda je prý nepřítel rychlosti. Odjel jsem asi čtyři kola na testovací dráze v Milovicích a kromě jednoho bažanta jsem nikoho jiného snad neohrozil, tak uvidíme ve Vyškově,“ s úsměvem popisuje Marek Felt.


Takhle to má Marek nejraději…

„Psychickou přípravou procházím také už dost dlouho, ale má to na mě zřejmě opačný vliv a jsem víc a víc nervóznější, čím se soutěž blíží. Nevím, jestli bylo úplně moudré v rámci studia shlédnout všechna DVD Rally Crashů od JNK Studia… Shlédl jsem též několik onboardů Colina McRae, Jana Kopeckého a Pepy Semeráda, ale u Marka mi zatím bude stačit, aby se k jejich výkonům pouze přiblížil. Jinak příprava na soutěž je i finančně velmi náročná a k několika měkkým tužkám jsem musel přikoupit i gumu a propisovací tužku.

Vzhledem k nejistým vyhlídkám na další soutěže jsem si prozatím jen zapůjčil kombinézu od Jirky Petráška, a věřím, že se do ní vejdu. Co se týče diktování rozpisu jsem prošel intenzivním brainstormingem u Bohouše Ceplechy, Edy Perskiho a nakonec i Filipa Schovánka, který mě navíc vybavil svým sešitem pro spolujezdce, tak můžeme s Márou směle vyrazit,“ přibližuje svoji důkladnou přípravu Petr Eliáš.


Soutěžní vůz posádky Felt – Eliáš

Jak již bylo uvedeno, tak posádka Felt – Eliáš odstartuje pod hlavičkou XTG Rally teamu. „Díky Zdeňku Pekárkovi ze společnosti XTG Group jsme dostali šanci ke startu na Rally Vyškov a pojedeme v rámci propagační kampaně na novou knížku fotografií z prostředí rally, kterou fanoušci rally dobře znají pod názvem Bouřlivé dny. Právě v těchto dnech se připravuje vydání nové knížky z roku 2007 a kromě fotografií Petrů Luska a Sagnera zde můžete vidět i moje fotografie. Škoda Felicia A5, se kterou ve Vyškově pojedeme, dostane před soutěží nový design, který by měl být upoutávkou na právě na novou knížku,“ doplňuje Marek Felt.

„Slibujeme všem našim fanouškům, i když si vlastně nejsem jistý, jestli nějaké vůbec máme, že po soutěži napíšeme obsáhlý článek o naší účasti a o našich zážitcích během soutěže. Držte nám palce, a když pojedeme kolem vás pomalu, tak to nemusí hned znamenat technickou závadu, chceme hlavně dojet. Soutěž ve Vyškově byla vždy kompaktní, k novinářům i divákům dost přátelská a dalo se toho dost vidět. Přijďte se do Vyškova určitě podívat, bude stát za to,“ zve závěrem spolujezdec Petr Eliáš.

Komentářů celkem: 23
17. 4. 2008 21:33
0 0
Také se připojuji a budu držet palce, ať vše klapne, nikde nic neupadne a hlavně ať Mára odveze Petra i Felinu do cíle pokud možno bez šrámů. Hodně štěstí!
18. 4. 2008 11:29
0 0
Tak hodně štěstí a hlavně si to pořádně užijte smajlík
20. 4. 2008 17:01
0 0
Jelo vám to pěkně kluci smajlík škoda jen ze nebyla bedna snad příšte,jste jedničkysmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!