Vyškov: Málem ztracené vítězství ve třídě A7

Letošní sezona začala pro všechny sprinterské posádky teprve po polovině dubna v okolí města Vyškov.

Letošní sezona začala pro všechny sprinterské posádky teprve po polovině dubna v okolí města Vyškov. Již první podnik sezony naznačil, že série jednodenních soutěžích bude pro diváky i posádky velmi atraktivní. Na stratu se sešlo přes 120 posádek startujících s pestrou paletou odlišných vozů od Škody Fabie WRC až po Dacii Logan. Mezi hlavní favority s takzvanými „áčky“ patří již druhým rokem Karel Pohner s Honzou Husákem sedlající i v této sezoně Hondu Civic Type-R ve třídě A7. Po loňském vítězství ve své třídě v MČR v rally nemohla na startu tato posádka, jejíž tým má nový název Alert Rally Team, chybět.

„Od poslední soutěže 2007 ve Vsetíně, jsme se svoji černou Hondou neujeli ani kilometr a vrhli se do sezony 2008. První letošní testování jsme provedli na RZ1 ve Vyškově a postupně začali závodit. Vše bylo bezvadné a kromě vedení ve své třídě "A7" jsme po RZ6 byli na 5. místě v pořadí skupiny "A" (z 38 posádek),“ říká Karel Pohner ke skvělému začátku. Za vše mluví začlenění se mezi vozy S1600 a N4.

Do cíle zbývala jen poslední sekce a královéhradecká posádka Pohner-Husák měla k triumfu ve třídě „A7“ opravdu jen krůček. Před poslední dvojicí zkoušek však prohrál Alert Rally Team pneumatikovou loterii a musel se až do konce bát o skvěle rozjeté vítězství. „Velmi hloupě jsme vyhodnotili začínající průtrž mračen a nechali na autě slicky. Byli jsme asi jediní v celém startovním poli a poslední dvě erzety jsme už bojovali jen o přežití. Na vodě a blátě jsme i na rovných úsecích jezdili dveřmi napřed a auto bylo naprosto neovladatelné. Paradoxně kusy bláta a příkopy pro nás byli jedinou oporou.

Nejhorší byly asi rychlé rovné pasáže na asfaltu, kde jsme se vznášeli na vodním filmu a čekali už jen na oporu krajnice. Samozřejmě, že jsme ztráceli desítky vteřin a začali se propadat pořadím. Naštěstí jsme měli z prvních 6 RZ vytvořený dostatečný náskok na nejbližší a výborně jedoucí posádku Halala – Štěpán a ve své třídě jsme tedy i přes tento handicap v posledních dvou RZ získali pohár za 1. místo s rezervou dvaceti vteřin. Ve skupině "A" jsme se nakonec propadli až na 8. pozici,“ komentuje královehradecký jezdec.

A jaké, že jsou plány do dalších závodů? „Na autě bychom potřebovali repasovat několik dílů, ale vzhledem k rozpočtu si to zatím nemůžeme dovolit, a tak budeme doufat, že auto ještě pár soutěží vydrží. Hondu jsme obuli do Matadorů, které jsme koupili ve výprodeji (už měli jenom jednu směs), ale po aktuální zkušenosti si jistě koupíme alespoň dvě gumy na mokro!“ Soutěžní dvojici Pohner – Husák můžete přijít podpořit na květnovou Thermica Rallye Lužické Hory.

Výsledky – BÖTTCHER Rally Vyškov 2008:
Absolutně – 27. místo
Ve skupině A – 8. místo
Ve třídě A7 – 1. místo

Komentářů celkem: 2
22. 4. 2008 09:35
0 0
jen tak dál kucííísmajlíksmajlíksmajlík
22. 4. 2008 17:08
0 0
odvážlivcismajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!