Vydřené body z Krumlova pro Trinera

Rally Český Krumlov je již dlouhá léta jednou z nejoblíbenějších soutěží legendy českých tratí Emila Trinera.

Rally Český Krumlov je již dlouhá léta jednou z nejoblíbenějších soutěží legendy českých tratí Emila Trinera. Také letos se jezdec, který si v Krumlově a okolí v minulosti připsal nejeden úspěch do májových jižních Čech velmi těšil.

Emil Triner s Katkou Achsovou odstartovali do soutěže s číslem 10 a v úvodní rychlostní zkoušce si připsali dvanáctý čas. To však bylo vše, co dokázali na soutěži absolvovat s plně funkčním vozem. Již v následujícím testu přišel vůz o třetí rychlostní stupeň a bez něj se tak těžká soutěž jako je ta krumlovská jede jen velmi obtížně.

Emil ale i navzdory potížím prokázal soutěžácké srdce. Těžko soudit, kolik jezdců by po této závadě hned v úvodu soutěže odstoupilo a kolik by pokračovalo dál. Příbramská posádka zvolila druhou možnost a do servisu po úvodní sekci dojížděla jako čtrnáctá v průběžném hodnocení soutěže.

„Nemáme trojku a bohužel nemáme ani náhradní převodovku. Zatím to jedu 2 – 4 – 2, ale zda a jak dlouho to vydrží, nevím,“ říkal v servisní zóně Emil Triner. „Pojedu dál a uvidíme. Na dobrý výsledek to už ale asi nebude,“ dodával vědom si znatelného handicapu.

Další průběh pátečního programu soutěže znamenal pro bílé Subaru 16., 17. a 15. čas a patnáctá příčka patřila posádce také po úvodním soutěžním dni. „Nejede se nám příliš dobře. Stále musím myslet na to, že ten rychlostní stupeň nemáme a s takovým pocitem se špatně soustředí na jízdu,“ komentoval úvodní den Emil. „Nechci to vzdát, pojedu dál, takže se budeme trápit ještě zítra celý den.“


Foto: Marek Felt – eWRC.cz

Do úvodního sobotního servisu vjížděli Emil s Katkou jako třináctá posádka průběžného hodnocení, když ráno zajížděli časy v polovině druhé desítky startovního pole a soupeřili s nejrychlejšími dvojkolkami. „Klouže to a vzhledem k tomu co se stalo, nemám takovou jistotu, kdybych potřeboval auto vytáhnout v případě nějakého smyku. Je to styl, který mě nemůže moc bavit. Musím si najíždět jinak zatáčky… Ale jsme rádi, že alespoň jedeme,“ hlásil Emil Triner po sobotní dopolední sekci rychlostních testů.

Krumlovská mise i celé trápení se nakonec vyplatilo. V cíli si tak posádka mohla oddechnout a těšit se z bodů za pěknou devátou příčku. „V poslední zkoušce jsem už dostával opravdu strach. Auto neuvěřitelně trpělo, dolévali jsme i olej do motoru a byla by to vrcholná smůla, kdyby se po tom všem zastavilo pár kilometrů před cílem. S umístěním jsme velmi spokojeni,“ byla první Emilova slova po dojezdu do cíle poslední rychlostní zkoušky.

S odstupem času pak Emil své hodnocení více rozvinul: „Jak už jsem říkal v průběhu závodů, jak jsem se na Krumlov moc těšil, tak jsme se jim protrápili. Je to velká škoda, protože soutěž je to moc krásná a my jsme si ji nemohli užít naplno. Na druhou stranu jsme nechtěli vzdát. Letos je v mistráku těžká konkurence a každý bod může hrát na konci sezóny velkou roli.“

„Chtěli jsme jet také pro diváky a velmi nás mrzelo, že jsme jim nemohli ukázat tolik, kolik bychom chtěli. Někdy to ale skutečně nešlo. Museli jsme jet skoro okruhovou a čistou stopu, tak, ať úseky projedeme plynule na čtyřku a netrápíme motor zbytečným přetáčením dvojky. To bylo poznat třeba i na Malontech ve známé levé proti kopci. Je nám líto, ač neradi, museli jsme vás v některých případech zklamat,“ vzkazuje Emil s omluvou všem fanouškům čekajícím na jeho průjezdy.


Foto: Petr Sagner – eWRC.cz

Společně s Emilem vše na jihočeských tratích prožívala také něžnější polovina posádky Katka Achsová. „Krumlov je má určitě neoblíbenější soutěž. Byla jsem tady po čtvrté a vlastně po čtvrté byla pro mě trochu zakletá. V minulosti s Mariánem Šínem jsme zde moc štěstí neměli, loni už s Emilem také ne a bohužel nás neminuly problémy ani letos. Bylo by dobré, kdybychom příští rok už smůlu prolomili,“ přeje si Katka. Jak vnímala Emilův souboj nejen s tratí, ale také s vozem? „Rozhodně to byl pro Emila boj a já jsem ho obdivovala. Hlavně to, jak si v těch rychlostech dokázal uvědomovat, že tam tu trojku skutečně nemá dávat. Nakonec jsme si ale dojeli pro nějaké body, takže je to dobré.“

V přestávce mezi jihočeskou a následující jihomoravskou soutěží podstoupí Impreza opravu převodovky a revizi motoru, který si na krumlovské soutěži užil své. Revize čeká také na turbo. S diváky se Emil a Katka budou těšit znovu na viděnou o posledním květnovém víkendu v Hustopečích.

Komentářů celkem: 10
9. 5. 2008 10:021
0 0
Emile nevadíísmajlík, jsi prostě borec. Kdokoliv jinej by to zabalil, ale ty si bojovníksmajlík. Ať se daří v Hustopečích smajlíksmajlík
9. 5. 2008 10:102
0 0
Herdek, co všichni blázní s tím číslem na okně a popisem pouze jedzce?? Každý pilot vždycky říká, jak je spolujezdec hrozně důležitý, ale každý se přidá k FIA demagogii... Nebo musí? Něco nevím? (mate mě Kresta a Pech, kteří mají na okně pořádný nápis celé posádky, jak se sluší) . Teším se, až si FIA vymyslí, že dámské posádky musí být nahé... smajlík
9. 5. 2008 10:243
0 0
Kde jsi prosímtě viděl Krestu s nápisem posádky?? Ten má na okně také jen jezdce. Jinak čísla od letoška musí pokud vím, a tam už ti pak moc místa nezbude. Pech má jen jednu cifru (a krátké jména), takže tam to jakž takž nacpeš.
9. 5. 2008 10:564
0 0
No jo, máš pravdu... Kam jsem to teda čuměl?
9. 5. 2008 11:235
0 0
Emile seš bůh !! Né vážně, předvedený výkon hodně dobrý. Jinej by to asi fakt zabalil, když to nejede musí to být hrozný. smajlík smajlík
9. 5. 2008 13:486
0 0
K těm jménům - hodně mě to štve , protože v autě sedíme oba a tak by tam měla být obě jména. Bohužel nemáme a nikdy nebudeme mít jednociferné číslo , takže se , i přes krátká jména,musíme podřídit. Ale opravdu neradi. Jinak čemu se divíte když pánové ve FIA řeší jak vypadá Loeb. Přitom vypadá úplně normálně a hlavně není v modelingu. Ať se podívají na sebe. Jeden chodí v obleku a zřejmě dobře reprezentuje , ale doma klátí holky v obleku viz. koncentrák.
K Emilovi: Je to prostě profík se vším všudy. Na Krumlově jsem si koupil DVD , na kterém je mapa jeho kariéry. Doporučuji to všem , stojí to za to.
9. 5. 2008 16:377
0 0
Obdivuju Emila , hlavně jeho přístup k fanouškům. Při vší smůle kterou měl na Krumlově má ještě náladu se podepisovat a nechat se fotit s fanoušky, jiní jezdci se většinou schovají ve svých karavanech aby měli klid. Emil je prostě PROFESIONÁL každým coulem. Jsem moc rád že se o něm opět začíná psát .
9. 5. 2008 18:388
0 0
Ta zmiňovaná zatáčka v Malontech mě trošku mrzí, ale i tak jel Emil pěkně!
9. 5. 2008 19:149
0 0
Od 2. RZ bez trojky a 9.místo absolutně ?!?! S velkou pokorou se vám klaním Mistře. smajlík
10. 5. 2008 19:5610
0 0
Tenhle výkon by si zasloužil hvězdu eWRC.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!