Sýkora a Škardová zvítězili v Lužických horách

Na listinu vítězů českých soutěží přibyla v sobotu 17. května dvě nová jména.

Na listinu vítězů českých soutěží přibyla v sobotu 17. května dvě nová jména. Po nečekaném, ale přesvědčivém prvenství v cíli XI. Thermica Rally Lužické hory se do ní zapsali Jan Sýkora a Martina Škardová.

Čtvrtý čas v cíli úvodní rychlostní zkoušky XI. Thermica Rally Lužické hory byl pro příznivce posádky Jan Sýkora – Martina Škardová skvělou zprávou. Ale v tu chvíli ještě nikdo z nich nevěřil tomu, že se právě rodí největší překvapení dosavadního průběhu letošní soutěžácké sezóny. Hned následující rychlostní zkoušku ale dokázala mladá plzeňská dvojice vyhrát a v polovině soutěže přivezla své Mitsubishi Lancer Evo IX do servisní zóny už jako vedoucí posádka absolutního pořadí.

„Ráno jsme se dostali do dobrého tempa, které se nám dařilo udržet. Obával jsem se ataku ze strany Karla Trněného a Pepy Semeráda, ale zároveň jsem si hodně věřil. Na posledních dvou úsecích bylo hodně šotoliny a to je povrch, který mám moc rád,“ říká Honza o svých pocitech před druhou sekcí soutěže. Martina dodává: „Snažili jsme se brát naši pozici s nadhledem, ale neubránili jsme se nervozitě, která stoupala s každou další rychlostní zkouškou.“

Posádce Sýkora – Škardová vyhovoval především bezmála dvanáctikilometrový měřený úsek v okolí Heřmanic. I při jeho druhém průjezdu si na své konto připsala nejrychlejší čas. V tu chvíli jí zbývalo „jen“ potvrdit svou vedoucí pozici na trati závěrečného testu. Ale nejen ve světě rallysportu platí, že poslední krok bývá mnohdy tím nejtěžším. Jan Sýkora se o tom přesvědčil ve chvíli, kdy krátce po startu rychlostní zkoušky cítil, že se jeho vůz v kombinaci dvou levých zatáček přetáčí víc, než by si přál.

„Před poslední zkouškou jsme měli sedmivteřinový náskok. Proto jsme chtěli jet rychle, ale opatrně. To se nám ale až tak úplně nepovedlo a při rychlém náletu do Kunratic jsme vytočili hodiny. Horší bylo, že jsem se pak otáčel tím nejméně vhodným způsobem. Ze zbytku zkoušky se tak stala stíhačka. Nejeli jsme sice úplně přes limit, ale riziko bylo přesto velké,“ popisuje situaci Honza. „Neměli jsme moc času přemýšlet, jestli si udržíme vedení. Ale když jsme viděli obrovský jásot kamarádů, kteří na nás čekali ve stopce, bylo nám to jasné. Do cíle ale zbývalo ještě několik časových kontrol a tak jsem až na rampu nespustila hodinky z očí,“ svěřuje se Martina.

Nečekaný triumf v Lužických horách je prvním velkým vítězstvím dvojice Jan Sýkora – Martina Škardová. Vítězstvím o to cennějším, že jej tato posádka vybojovala takřka na „domácím hřišti“ svého hlavního reklamního partnera, liberecké společnosti Thermica. Radost udělala i zástupcům firem Auta 24, Autocentrum Dojáček, AD Barták a svým dalším partnerům.

Dnes osmadvacetiletý Jan Sýkora a o pět let mladší Martina Škardová spolu do soutěžního vozu usedli poprvé v roce 2003 na amatérské soutěži v Kramolíně. Mitsubishi Lancer Evo V jim tehdy zapůjčil Josef Semerád, shodou okolností jejich nejbližší pronásledovatel ve výsledkové listině letošní Thermica Rally Lužické hory. Zatímco pro Martinu byla tato krátká zkušenost soutěžáckou premiérou, Honza se již předtím několikrát svezl, mimo jiné s BMW kategorie Historic.

Dvě sezóny pak absolvovali s „úzkou“ felicií skupiny A. A aby nezůstalo jen u jedné historické shody, byl to vůz, který kdysi postavil Karel Trněný, další soupeř z Lužických hor. Na prahu roku 2007 na sebe Sýkora se Škardovou upozornili kvalitními výkony v úvodních podnicích českého mezinárodního mistrovství, ale krátce na to se vrátili do seriálu sprintrally. Možnost startovat s produkčním Mitsubishi Lancer zúročili šestým místem v Lužických horách a čtvrtou příčkou v Pačejově.

Před startem letošního šampionátu obnovili Jan Sýkora a Martina Škardová spolupráci s týmem Racing Activities Mládek, kde nalezli jak dobré zázemí, tak i motivaci a novou chuť do závodění. K dispozici dostali špičkový vůz Mitsubishi Lancer Evo IX, kvalitně připravený pod vedením šéfmechanika Aleše Homolky. V tuto chvíli má mladá posádka před sebou další starty v seriálu sprintrally, ale také úkol sladit svůj program se studijními povinnostmi spolujezdkyně. V jednání je rovněž jejich start v jubilejním XXXV. ročníku Rally Bohemia.

Fotografie: Petr Sagner, Radan Eliáš

Komentářů celkem: 15
19. 5. 2008 18:001
0 0
To určitě povzbudí k dalším soutěžím !! Gratulace ! smajlík smajlík
19. 5. 2008 18:032
0 0
Gratuluji k výbornému výkonu. myslím, že tato posádka si vítězství plně zasloužila. A věřím, že v dobrých výkonech budou pokračovat.
19. 5. 2008 18:223
0 0
Gratuluju smajlík
19. 5. 2008 18:294
0 0
Michale, to je paráda psát takové tiskovky, co? To se píše skoro samo smajlík, takže přeju, aby podobných příležitostí bylo ještě moc a moc smajlík
19. 5. 2008 19:015
0 0
Velká gratulace a už se těším na tu Bohemku ;) smajlík
19. 5. 2008 19:236
0 0
Sýkorka je nejlepší!!! smajlík
19. 5. 2008 19:367
0 0
jj, Sykorka si o to prvni misto koledoval uz davno. Jsem rad, ze to vyslo a graguluji obema! smajlík
19. 5. 2008 20:038
0 0
také gratuluji, bojužel letos na Bohemku nemohu, musim s rodinou na dovolenou do Itáliesmajlíksmajlíksmajlík
19. 5. 2008 20:049
0 0
oprava:*bohuželsmajlík
ifi
19. 5. 2008 20:0510
0 0
Velká gratulace oběma !!!smajlíksmajlíksmajlík
19. 5. 2008 20:5911
0 0
Taktéž velká gratulace Honzovy a Martině smajlík smajlík
19. 5. 2008 21:3212
0 0
Gratuluji, parádní výkon !smajlík
19. 5. 2008 21:5713
0 0
Gratulace!!! Kde je, sakra, ten Star. s Kožmínem???
20. 5. 2008 09:0114
0 0
Ty jsi ale provokatérsmajlík
Martina čekají, řekněme, technické změny, které by měly zvýšit jeho kokurenceschopnost. Pak jistě Sýkorce naseká (moc se mi líbí, jak se ta moje zdrobnělina ujala smajlík ). Měl by jet další rallyesprinty, takže já to vidím na takovou hezkou sázku třeba zase na Pačejově (Prachatice asi budu mimo a nemá moc smysl se sázet, když na rallye nejedu).
Jak už jsem někde psal, dle výsledků Maevadovy tipovačky za Lužice ani on sám asi netipoval Sýkorku tak vysoko... O to bude Martinovo vítězství cennější smajlík
20. 5. 2008 09:0315
0 0
Malý šotek se vloudil - nahoře máte článek zařazený do rubriky "Jeseníky", namísto "Lužice". Kupte si glóbus, chlapismajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!