4. 6. 2008 23:31 − 2887× − 2

Preview Eurostroj Rally Tišnov 2008

Kalendář posádkám vskutku příliš oddechu neumožňuje a po Hustopečích je nyní na programu třetí sprint.

Letošní sezóna českých soutěží je již rozjetá skutečně naplno a okamžitě po odjetí podniku dvoudenního mistrovství na jezdce čeká další ze soutěží jednodenních. Kalendář posádkám vskutku příliš oddechu neumožňuje a ti, co ještě o víkendu soutěžili kolem Hustopečí a zároveň mají zájem o starty ve sprintech, aby již pomalu seděli v tréninkovém voze a projížděli tišnovskou trať. Ta letos nabídne celkem tři rozdílné úseky, z nichž každý se pojede třikrát, což dohromady nabídne 85 kilometrů ostrého závodění. A jak již ukázaly předešlé dvě soutěže šampionátu, dá se očekávat dramatický boj atraktivní a poměrně široké špičky, ze které má velkou možnost ukořistit pro sebe nejvyšší post skoro desítka posádek. Kvantitativní hodnotu jezdeckého pole dokazuje i počet startujících, kterých se dá očekávat přes sto, tedy zhruba dvojnásobek toho, kolik se jich prezentovalo v Hustopečích.


Bude Škoda Octavia WRC Igora Drotára k vidění dále než jen v první RZ?

Dva piloti v předešlých sprintech představili dnes již v národních šampionátech jen občasně se vyskytující techniku WRC. Ani jednomu z nich se bohužel vůbec nedařilo a prolomit smůlu aut nejvyšší kategorie rallysportu přijede na Moravu už jen jeden. Do Škody Octavia WRC usedne slovenský host Igor Drotár, jehož jízdu si zatím diváci moc nevychutnali. Ani v jednom ze svých letošních českých startů se s vozem nedostal dále než do cíle první rychlostní zkoušky. Tentokrát již snad technika nebude protestovat a Drotárovi se podaří zapojit do bojů s početnou skupinou produkčních vozů a dvou speciálů Super 2000.


Dojede Josef Peták po dvou nezdarech tentokrát až do cíle?

S těmi se podobně jako ve Vyškově objeví Josef Peták a Roman Odložilík, kteří mají právě po zmíněné úvodní sprinterské soutěži na co navazovat. Zatímco druhý jmenovaný dlouhou dobu soutěži vévodil, ten první se před něho v samotném závěru dokázal dostat a ukořistit vítězství pro sebe. A snad každý by si jistě přál, aby spolu oba Peugeoty 207 Super 2000 i na tišnovsku svedly atraktivní souboje o vteřinky. Vedle osamoceného speciálu WRC budou oběma vozům stále ještě nové kategorie Super 2000 velkými soupeři zejména produkční auta. Na obou sprintech se pral o vítězství Josef Semerád (Mitsubishi Lancer EVO IX), ale ani jednou se mu vystoupat na nejvyšší příčku nepodařilo. Tentokrát tedy bude mít třetí možnost, kterou se bude bezesporu naplno snažit využít.


Skočí si Jan Sýkora na Moravu pro další vítězství?

V Lužických horách předvedl naprosto perfektní výkon Jan Sýkora (Mitsubishi Lancer EVO IX), když tam dokázal ukořistit svůj premiérový triumf. Co víc by mělo být důkazem toho, že i tentokrát je s tímto Západočechem třeba počítat do bojů o nejvyšší pozice. Stejně tak je třeba počítat i s dalším pilotem ze západní části republiky. V okolí Hrádku nad Nisou oslavil skvělým způsobem letošní první start Petr Hozák, když své Mitsubishi v nových bojových barvách dovedl do cíle na pěkné třetí příčce. O celkový triumf ve skupině N v loňském mistrovství sprintů s Hozákem bojoval Viktor Szabó. Ten letošní sezónu započal nejhorším možným způsobem, když zapůjčené Mitsubishi na Šumavě zbořil. Nyní by se však měl konečně zapojit do bojů ve sprintech, kde je s ním třeba počítat v horních patrech výsledků. Absentovat pak bude jiný Plzeňák Zdeněk Vlček a na startu se bohužel neobjeví ani třetí muž z Hustopečí Jan Jelínek (oba Mitsubishi Lancer EVO IX).


Vyhne se Lubomír Minařík všem defektům a ukořistí kýžený triumf?

Za umístěním na bedně bude mít namířeno Karel Trojan (Mitsubishi Lancer EVO IX), který letos nevynechal jedinou z českých soutěží. Podobná statistika pak zdobí Milana Pantálka (Mitsubishi Lancer EVO VIII) nebo Slávu Ducháčka, jenž se oba také na startu Tišnova objeví. Zlepšit si zatím nepěknou bilanci z předešlých letošních soutěží bude chtít Lumír Firla (Mitsubishi Lancer EVO VII). Debut v Mitsubishi si pak na aktuálním sprintu odbude junior Martin Bujáček, u nějž bude zajímavé sledovat, jak se popasuje se zkušenými borci. S konkurenčními produkčními auty od Subaru se představí Radek Řehák nebo Robert Achs.

Ve skupině A dostane šanci na reparát Lubomír Minařík (Škoda Fabia Kit Car), který předváděl v Lužických horách až do defektu v předposlední zkoušce zcela dominantní jízdu. Kvůli zmíněnému problému s obutím nakonec o jasné vítězství přišel a z triumfu se radoval Jan Dohnal, který nebude se svým modrožlutým Renaultem Clio Super 1600 chybět ani na třetím sprintu roku. A možná i na Moravě sehraje atraktivní duel o vteřiny s Antonínem Novákem a jeho Citroënem Saxo Super 1600. Zmíněná trojice to ale tentokrát nebude mít ani trochu jednoduché, neboť se s nimi přijede poměřit vedoucí muž „áček“ z velkého mistráku Jan Šlehofer (Fiat Punto Super 1600).

Na startu by se v plné síle měly představit i oba kladenské Peugeoty 206 Super 1600 s Jiřím Vlčkem a Milanem Kneifelem za volanty. V rámci třídy A5 by pak na startu neměl chybět ani jeden z trojice Jiří Hladík – Tomáš Grega – Lumír Galia, jenž se svými Feliciemi ovládli přední pozice v Lužicích. K nim se samozřejmě přidá spousta dalších pilotů s oblíbenými vozy značky Škoda.


Budou cesty Petra Hozáka po skvělém začátku roku směřovat ještě výše?

Ve třídě N3 se dá očekávat souboj několika značek. S Renaultem na trať vyrazí vedle lužického vítěze Jaroslava Roubíčka i Jiří Ševeček nebo Otakar Hanáček, Hondu bude reprezentovat stříbrný z předchozí soutěže Petr Pelech a s Peugeoty dvou rozdílných generací budou soutěžit Jan Šilha a Roman Štefan. S tradičním Opelem Astra se objeví Roman Stromšík a s Nissanem Mojmír Mader. O třídu níže se vedle nejpočetnějších Hond, se kterými nastoupí například Robert Mikulka, Ladislav Henzl nebo Marek Vítovec, objeví i dvě rychlá Suzuki Aleše Kaválka a Václava Kopáčka juniora. Na startu se objeví i atraktivní vozy rakouských jezdců, kteří na Moravu přijedou bojovat o body do Austrian Challenge. Ostatně s velmi atraktivní Toyotou Celica GT Four se představí i náš Ludvík Otto.

Komentářů celkem: 2
6. 6. 2008 09:39
0 0
Viky Szabó se bohužel na Tišnovsku neobjeví. Ale není všem dnům konec... smajlík
Peugeot206WRC
6. 6. 2008 12:40
0 0
nooo uz jak to zacne nemuzu se dockat...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!