Brisk Radouňská rallye – představení RZ

Minulý víkend za krásného počasí se uskutečnil 2. podnik letošního Volného poháru ČR Rallye Posázaví.

Čas neúprosně běží a za necelé 2 týdny se v okolí Okrouhlé Radouně (okres Jindřichův Hradec) uskuteční 3. závod Volného Poháru 2008. Na posádky čeká celkem 106 km rychlostních rozložených do 11 rychlostních zkoušek. Příjemným zpestřením pro vítěze jednotlivých tříd je finanční prémie 3000 Kč.

Pořadatelé dokončují přípravy a z drtivé většiny je již vše nachystáno. Počet pořadatelů, kteří budou spolupracovat na celkovém průběhu rallye, dosáhne úctyhodného počtu 350 lidí. Výsledky jednotlivých sekcí budou zveřejňovány na internetových stránkách.

Rallye odstartuje v pátek 20. června noční etapou se 2 rozdílnými rychlostními zkouškami. Slavnostní start bude umístěn na náměstí v Nové Včelnici. První úsek RZ bude měřit 9 km a část byla součástí Pacovské rallye v roce 2003. V rychlostní zkoušce se nalézá několik technicky zajímavých průjezdů obcemi. Spojení mezi nimi tvoří úseky se zatáčkami tzv. „na srdce“ druhá polovina pak zavede posádky na 1 km kvalitní šotolinové tratě s rychlými táhlými zatáčkami. Vjezd na šotolinu bude divácky velice atraktivním místem – pojede se přes „možná“ skákací horizont do mírné zatáčky a do lesa. Po výjezdu ze šotoliny bude následovat technicky náročný a divácky zajímavý průjezd obcí. Poté se již posádky dostanou do cíle této RZ.

Druhý noční úsek bude charakterizován střídajícím se rytmem jízdy. První část vede obcí, posléze trať posádky zavede na lesní asfaltové cesty zpestřené přírodním retarderem. Následuje rychlý sjezd do obce a pak opět technický průjezd obcí. Následuje těžká zatáčka za poměrně dlouhým horizontem do které není do poslední chvíle vidět. Dalším divácky velice atraktivním místem bude pravá úzká vracečka a pak příjezd do další obce před níž následuje horizont „na srdce“ do mírné pravé zatáčky. Trať vede mezi obcemi sérií náročných a nečitelných zatáček z nichž některé docela nepříjemně „nakopávají“. Následuje sjezd do poslední obce opět s náročným technickým průjezdem. Poté posádky míří do cíle rychlostní zkoušky s celkovou délkou 16 km.

Druhý den jsou na programu 3 úseky rychlostních zkoušek, které se pojedou 3x.

První RZ sobotní etapy je nejkratším ale zajímavým úsekem. Poté co po sérii zatáček soutěžní posádky vystoupají na vrchol místních „hor“ následuje šotolinový přírodní retarder tzv. „okolo prasat“ (až posádky uvidí o co jde, tak pochopí). Trať RZ pokračuje sjezdem okořeněným náročnými zatáčkami, po výjezdu z lesa se posádky dostanou do místa se sérií 4 zatáček po kterých následuje rovina do cíle RZ a pokud dopadnou dobře jednání s Policií ČR, tak zde budou měřeny maximální dosahované rychlosti těsně před cílem RZ (samozřejmě bez následných finančních i bodových postihů).

Druhým ze série sobotních úseků bude zčásti stejný s první noční RZ, ale již nebude obsahovat šotolinovou část. Tato část bude nahrazena příjezdem do pravoúhlé opačně klopené zatáčky s pozůstatky zimního posypu. Následovat bude příjezd do obce a její průjezd. Necelé 2 km za obcí bude po sérii levých a pravých zatáček umístěn cíl RZ.

Třetí a asi jezdecky i divácky nejoblíbenějším úsekem se nejspíše stane okruhová RZ. Pojede se v téměř stejné podobě jako loni. Po startu tak bude následovat průjezd zatáčkami podél lesa z nichž jedna docela obstojně vyhazuje pak následuje rychlejší pasáž, která celou trať přivádí do náročného úseku levé mírné zatáčky na kterou navazuje pravý vracák. Při loňském ročníku zde měla řada posádek nemalé problémy a tak očekáváme, že toto bude divácky nejnavštěvovanější místo. Po tomto úseku se trať dostává na úzkou cestu, která je zakončena mírnou zatáčkou přes horizont, dále následuje sjezd do obce na který navazuje poměrně nečitelné pravoúhlé odbočení na které navazuje průjezd obcí s několika „srdečními“ zatáčkami. Trať dále stoupá do místa startu okruhu před nímž posádky čeká horizont a po něm dlouhé více než pravoúhlé odbočení. Trať celého okruhu posádky absolvují celkem 2x a v polovině dalšího budou opouštět trať a to v jiném místě než je místo startu. Prostor startu bude dostatečně pořadatelsky zajištěn a startér okruhu bude informován, zda může na trať pustit další posádku, takže nedojde k odstartování nového auta do RZ před již rozjetou posádku z předchozího kola. Tímto způsobem byl okruh realizován již při loňském ročníku a vše proběhlo hladce.

Mezi jednotlivými sobotními sekcemi je naplánován servis v délce 40 minut a pak následné seskupení startovního pole. Cílová rampa rallye bude umístěna na náměstí v Nové Včelnici a po dojezdu všech posádek a vyvěšení výsledků bude následovat vyhlášení po kterém bude pokračovat volná zábava s hudebním doprovodem všech hudebních žánrů. Posádky a jejich týmy pak budou moci zážitky z rychlostních zkoušek rozebírat až do brzkých ranních hodin.

Posádkám, které ještě neposlali přihlášku bychom chtěli připomenout, že datum uzávěrky se blíží (neděle 15.6.). Přihlášeným posádkám bychom chtěli poděkovat a vzkázat, že se vynasnažíme udělat maximum pro jejich spokojenost. Divákům pak přejeme pěknou podívanou se spoustou krásných zážitků.

Více info na: www.radounmotorsport.cz

Komentářů celkem: 8
9. 6. 2008 17:28
0 0
budou to určitě pěkný závody. Mazda nepřijede, páč spolujezdec vede sestru k oltáři. tak ať se zadařísmajlík
9. 6. 2008 17:50
0 0
klemic:to mě štveš že nepojedeš.tak doufám že přijedeš jako divák a podkáme se.
9. 6. 2008 21:43
0 0
Taky se těšíte jako já?smajlík
10. 6. 2008 20:13
0 0
Loni sem se sám zůčastnil a byť přes technický problemy nedokončil tak to bylo maximálně super. Počasí nádhera, erzety nádhera a organizace na špičkový úrovni. Letos jedu aspon na kukačku, pač technika je stále v přestavbě nedodělaná smajlík
11. 6. 2008 06:11
0 0
Klema a já se tesil na tveho bobikasmajlík
11. 6. 2008 12:59
0 0
a jak se těšil já na domácí prostředí, babička s maminkou navaříno....místní fanklub. Musím si počkat na 2. srpna, na Vysočinu, která se pojede přímo v Kamenici nad Lipou. Akorát mě zaráží málo přihlášených na Radouň, že by nedůvěra v nový podnik??? Škoda, budou to pěkný závody...
12. 6. 2008 21:50
0 0
Alesi, skoda cekal sem ze te uvidim v plnej parade !!! smajlík neva pockam si na Kamenickou rally, zdarec
13. 6. 2008 13:36
0 0
Super. Jsem z Tábora takže 100% jedusmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!