Lukáš Antoš - eWRC.cz
24. 9. 2004 00:00 − 2346× − 0

Tovární týmy jsou nabádány k revoluci

Nahradí počínaje rokem 2006 stávající kategorii WRC kategorie pracovně nazvaná Super 2000?

Vozy kategorie WRC by měly být nahrazeny novou kategorií Super 2000 počínaje rokem 2006, ve snaze učinit přítrž poklesu zájmu o MS v automobilových soutěžích.

Je všeobecně vnímáno, že návrh byl podán prezidentem Světové komise Shekharem Mehtou a Gabrielem Cadringherem, prezidentem komise výrobců jako odpověď na žádost Maxe Mosleyho, prezidenta FIA. Tento nápad je již k dispozici všem výrobcům zúčastňujícím se MS i těm, kteří o vstupu do MS teprve uvažují. Pokud s tímto návrhem budou souhlasit, mohl by být odhlasován již na říjnovém schůzi Světové rady.

Nová kategorie se podobá stávající kategorii WRC v tom, že povoluje konverzi z náhonu dvou na čtyři kola, ale motory musí být atmosférické bez použití turbodmychadla a množství komponent bude produkováno jediným dodavatelem za účelem snížení nákladů. Také díky omezené elektronice by se odhadovaná částka za jeden speciál mohla pohybovat kolem 200.000 EUR, což je zhruba třetina nákladů na stavbu speciálů kategorie WRC. Nová třída by byla vypsána paralelně s existující kategorií produkčních vozů.

Hyundai, Mitsubishi a Škoda vystoupili ze seriálu WRC minimálně na určitou dobu a FIA se obává, že Ford bude koncem roku následovat.

Uvidíme, jak se situace bude nadále vyvíjet, ale jakýkoliv konstruktivní návrh na snížení nákladů ze strany FIA je jistě chválihodný. Již první reakce Jose Capita, evropského ředitele Ford motorsport naznačuje opatrné přijetí tohoto návrhu a uvidíme, co na to ostatní týmy. Pokud se podaří udržet Ford či Skodu v MS a nová kategorie přiláká zpět Hyundai, Mitsubishi či někoho z nových zájemců jako Renault či Suzuki, mohlo by MS v automobilových soutěžích získat opět nový náboj.

Otázkou zůstává, jaký finanční dopad by toto rozhodnutí mělo na Citroën právě testující prototyp C4 WRC či Škodu v případě, že ta je již v pokročilé fázi vývoje Fábie Evo2…

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!