12. 7. 2008 16:40 − 3346× − 60

Jan Kopecký obsadil v Rally Russia šesté místo

Posádka Jan Kopecký – Petr Starý skončila v Rally Russia na šestém místě.

Posádky bojující o body do světového seriálu Intercontinental Rally Challenge zavítaly do Ruska, kde na šotolinových cestách změřily své síly ve čtvrté soutěži zařazené do série IRC. Na startu nechyběla ani česká posádka Jan Kopecký – Petr Starý startující s vozem Peugeot 207 S2000 v barvách týmu Motorsport Kopecký.

Na piloty a jejich navigátory čekaly v každé ze tří etap čtyři rychlostní zkoušky s rozdílnou charakteristikou tratí. Od „tradičních rychlých finských“ testů až po rozbité erzety s povalujícími se balvany na trati a hlubokými kolejemi.

Jan Kopecký vstoupil do Rally Russia výborně, neboť po úvodní etapě mu patřila bronzová pozice. Navíc ve druhé etapě se dokázal hned v úvodním testu posunout na skvělou stříbrnou pozici. Bohužel v následující rychlostní zkoušce ležící balvan za horizontem prorazil pneumatiku soutěžního vozu a posádka Jan Kopecký-Petr Starý si připsala čtyřminutovou ztrátu, která znamenala konec nadějí na umístění mezi nejlepšími. Z průběžné jedenácté příčky, kam Jan Kopecký po ztrátě zaviněné defektem klesl, se ve druhé polovině soutěže i díky vítězství v předposlední erzetě dokázal posunout až na konečné šesté místo.

„Rally Russia byla další šotolinovou soutěží v seriálu Intercontinental Rally Challenge. Po zisku stříbrné pozice v Portugalsku jsem měl představu, že bychom se i v Rusku mohli pokusit vybojovat umístění na stupních vítězů. V neděli před soutěží jsme měli ve Finsku nedaleko hranic s Ruskem šotolinový test společně s Juhou Hänninenem. Po tomto testu jsem považoval můj cíl v podobě snahy o zisk pódiového umístění za reálný. Bohužel kvůli defektu v šesté erzetě a následné ztrátě čtyř minut jsme ztratili nejenom průběžnou stříbrnou příčku, ale i šanci na umístění mezi nejlepšími třemi,“ řekl jezdec Jan Kopecký.

„Jsem samozřejmě rád, že se náš vůz po těžko uvěřitelné kolizi v Belgii vůbec na start v Rusku postavil. Všichni pracovali s maximálním úsilím, aby se vůz stihl pro Rally Russia připravit. Patří jim velké poděkování, neboť odvedli špičkovou práci.

Již během testu ve Finsku se mi potvrdil názor, že se Jan posunul mezi špičkové šotolinové piloty. Aby se zařadil mezi tu absolutní šotolinovou špičku, tak pochopitelně potřebuje na nezpevněném povrchu odjet ještě pár soutěží.

Ačkoliv jsme podmínky v Rusku neznali a Jan tu v loňském roce nestartoval, od počátku soutěže se pohyboval mezi nejlepšími. Dosahované časy byly výborné a jsem přesvědčen, že nebýt smolného defektu v šesté rychlostní zkoušce, vraceli bychom se z Ruska s umístěním na stupních vítězů. Pochopitelně defekty postihly i naše soupeře, ale Jan vzhledem k tomuto průrazu pneumatiky ztratil čtyři minuty a to je skutečně mnoho. Zmíněný moment jsme několikrát studovali na videozáznamu z vozu. Jsem maximálně přesvědčený, že tento defekt v žádném případě pilot nezavinil, ale ani mu nemohl předejít, neboť vyhrabaný kámen ležel za horizontem přímo v jezdecké stopě.

I když se může zdát čtyřminutová ztráta obrovská, je třeba si uvědomit, že ztráta kvůli defektu dramaticky narůstá, pokud je pilot nucen zastavit na trati a vyměnit kolo. Je třeba zpomalit vůz, nalézt bezpečné místo pro výměnu kola, uvolnit se ze závodní sedačky a bezpečně vyheverovat vůz, aby případně nespadl. Na šotolinové soutěži však oproti asfaltovým soutěžím jsou šrouby i závity zaprášené a je třeba vše nejprve očistit, jinak nejde kolo sundat. Kvůli odletujícím kamenům není lehké nalézt bezpečné místo pro výměnu. V některých úsecích Rally Russia byly erzety široké právě pro jeden soutěžní vůz, a proto jediné místo pro výměnu kola bylo mnohdy pouze v lese mimo trať.

Rally Russia byla extrémně náročnou soutěží pro posádky i závodní vozy. Proto jsem rád, že se nám podařilo tuto soutěž dokončit. Všichni členové týmu Motorsport Kopecký včetně Jana s Petrem odvedli vynikající výkon a zaslouží si uznání a poděkování, stejně jako partneři týmu, kteří nás podporují,“ dodal Josef Kopecký.

Onboard video posádky Jan Kopecký – Petr Starý z Rally Russia 2008

Komentářů celkem: 60
13. 7. 2008 10:0041
0 0
to Ho!: chryby narazi na komentare pod clankem Uspech se neodpousti
13. 7. 2008 10:1842
0 0
Chryby, jsem rád, že tím svým posledním příspěvkem nemyslíš mě smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
13. 7. 2008 10:2543
0 0
karburátore! kdyby všichni dali do svých příspěvků alespoň půlku z tvýho přehledu, odstupu a selskýho rozumu... víš jak by se pozvedla úroveň zdejších debat? smajlík
13. 7. 2008 11:0244
0 0
..no podle mne,kdyby se tu obcas nemlely kokotiny a obcas se to nepohadalo tak by debaty byly hodne sterilni,nudne a asi bych je ani necet.... tak je to alespon sranda...smajlík emoce k rally patri...
13. 7. 2008 11:0645
0 0
...necim bych si do vas rypnul a spustil lavinu,ale zrovna ted mne nic pohorsujiciho nenapada....smajlík
13. 7. 2008 12:1546
0 0
pekne honzo smajlík
13. 7. 2008 12:4347
0 0
Mam dotaz na znale: Pise si posadka pri seznamouackach u takto dlouhych rz mista vhodna pro vymenu pneu nebo to hleda az v pripade defektu pri soutezi?
13. 7. 2008 12:5648
0 0
Ho! - že by konečně někdo, kdo nikomu neprovádí rektální alpinismus??? smajlíksmajlík

chryby a spol - hlavně že VY jste takoví fundovaní odporníci, tak si jděte dělat své rektální výstupy ke Kopeckým na web, šeptání do ouška, jaký je borec, to Jeníček potřebuje nejvíc!!!! To je vidět podle výsledků, chudák, samá sabotáž.... smajlíksmajlíksmajlík
13. 7. 2008 13:4449
0 0
kvůli takovým chytrákům jako jsi ty, djmotko, nezveřejní tým kopeckých podrobnosti ke crashi v belgii, stejně tak třeba FAS nezveřejní fotky šlehačova punta z třebíče... v neposlední řadě, kvůli takovým, jako jsi ty, odmítá např. pan trněný (a další) dávat interview... doufám, že si tohle uvědomuješ ;) normálního fanouška rally by tyhle věci jistě zajímaly, ale já se těm zodpovědným lidem nedivím, že si od tohodle fóra nechávají patřičný odstup.... proč by měli číst na svoji adresu tolik špíny a svinstva? který na ně hází pár nevychovanejch puberťáků....taky bych radši mlčel a věnoval se rozumnějším věcem.... no, nechci si kazit neděli, tak si zas dám od těchto diskuzí na chvíli pokoj.... všem, co fandí českým jezdcům přeji hezký zbytek víkendu
13. 7. 2008 14:0850
0 0
Jsem vděčný za každy start české posádky ve světě.Hodně štěsti v dalších soutěžích.smajlík
13. 7. 2008 15:0551
0 0
chryby: A tebe jako PR bavi? Vzdycky tj jen hromada kecu, kterejma se chlacholej sponzori. Citrroen na asfaltu pise "pokusime se vyhrat", kdyz je na 80-90% jasny, ze Loeb zbytku nalozi, Ford v podstate to samy jen s tim rozdilem, ze to nema "jisty", Subaru zas auto pracuje porad lip a lip, pricemz vysledek furt nikde, Skodovka mela potencial a Kopeckej ma zase porad smulu (a v jeho zpravach nebejvaj zminky o smule ostatnich). Ikdyz to muze bejt pravda, vsechno co se opakuje, zni blbe.
Ale nekdo tyhle okecavacky psat musi, cist to nemusime nikdo, stejne tak na to muzem nadavat :D
13. 7. 2008 16:1352
0 0
..docela s tebou Kenny souhlasim,vetsinou ohrane povrchni blaboly,hlavne svet,ale zrovna Kopecti se,podle mne,docela snazi a zrovna je bych nehanil.U nas je myslim vrchol vseho Skodovka,na to,ze fanousci za nimi cestovali i po celem svete,tak se od nich dozvis uplne prd.. Nekde v rohu SM mali clanek jak Sains testoval Fabku,u toho pripsany PR blabol,ktery se opakoval vsude a u toho jedna fotka... Kopacaci jsou v klidu...OSOBNE DIKY PANOVE ZA TY ONBOARDY!!
13. 7. 2008 16:3553
0 0
chryby, chryby, neříkej KDYBY, když nevíš... ale pobavil jsi mne, opravdu, já a puberťák... dobrý, to mám jako alibi.. zajímavé je, jak zdatný jsi mistr fikce a překrucovánní, jak dokážeš z hovna uplést bič, chlapče, Tebe je tady škoda, normálně běž na Hrad, i když pak bych se bál o osud České republiky, měli bychom sice skvělé, opravdu excelentní PR, jak se nám vede výborně, jak prosperujeme atd, ale v reálu by jsme chcípali hlady, takže mi, laskavě, nepodsouvej něco, co jsem mikdy sám nenapsal.... smajlíksmajlík
13. 7. 2008 18:1254
0 0
Docela mě mrzí, že se občas ocitám na jedné lodi s lidma, se kterýma jindy upřímně nesouhlasím, ale nazavřela by se nám některým rychleji huba, kdyby se včas a správně podala správná informace (fotka)?

Pro redakci: Nešlo by pro některé méně chápavé, ale jinak velmi citlivé alergiky odlišovat tiskové informace od původních článků nějak výrazněji?
13. 7. 2008 19:3155
0 0
3K: Ale o tom je vlastni nazor, ze s jednou osobou jednou souhlasis a jindy ne ;) Tiskovy informace tu jsou oddeleny, jenze se to nedela tak dusledne, nektery tymy je maj mezi hlavnima zpravama. A pravda je, ze od Kopeckejch (agnuse) se aspon obcas aspon neco dozvim. Akorat skoda denicku, kvuli tomu me odchod Filipa mrzi asi nejvic, myslim, ze prave ruskej by moh bejt dost zajimavej :D
14. 7. 2008 02:1556
0 0
to danb: já taky, jsem rád, když kdekoli ve svetě máme možnost zafandit. Není nic smutnějšího, než na soutěži ve světě nemít příležitost vyvěsit naší vlaku.Honza
14. 7. 2008 09:0057
0 0
karburátore, tož vitaj mezi debilama.... smajlíksmajlíksmajlík
14. 7. 2008 20:0058
0 0
Nevím proč tady nějací magoři (hlavně jeden) řeší zprávu která je jenom pro média a hlavně pro ty co to nesledovali (a nesledují). Asi čekají že Agnus "tiskový mluvčí" bude psát něco jako: "No píchli jsme takže výsledek je nahovno".
Ve zprávě nevidím nic špatného protože ji beru jen tak na doplnění. Teď sem se díval na ten onboard, nebyl to šutr jak Hlava který ležel v cestě D. Auriolovi, ale stejně,na povrchu který je jen o trochu hrubší než finská rally velké šutry neleží na každém metru tak nevím co se tu řeší.
Lidi co se tu v průběhu snažili zjistit od konkurenčních vebu nějaké info tak našli že se jim jedna matka zasekla (asi zadřela) a nemohli to povolit. Nevím jestli to nakonec urvali ale Kopecký sám říkal že jedou na 3 matkách.
PS: Nejsem žádný Kopeckého ultra-fan, ze začátku sem si ho v MS ani nevšímal protože sem si ho spojoval s tím Němcům zaprodaným továrním WRC ŠKODA rally Teamem který v době Fabie zcurvil co se dalo od měnění jezdců po jednom nic-moc závodě až po výměnu Collinovi převodovky.
14. 7. 2008 20:0259
0 0
Radši zjistěte co bude s tím Kopeckého startem na Barum Rally.
15. 7. 2008 08:2260
0 0
Jsem rád,že nejsem sám v názorech ,že Kopečtí vše okecávají.
Že Agnus píše v superlativech o Kopeckým,toho jsem si všiml,ale že je tiskovýn mluvčím kopeckých to je snad přehnané.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!