Marcela Svačinu čeká vrchol sezóny

Již o následujícím víkendu čeká Marcela Svačinu vrchol letošní sezóny, kterým pro něj bude domácí Rallysprint Kopná.

Již o následujícím víkendu čeká Marcela Svačinu vrchol letošní sezóny, kterým pro něj bude domácí Rallysprint Kopná. Letos startoval Marcel na sprintových podnicích v rámci K4 Poháru, kde nebyla nutnost dovažování jeho Felicie Kit Car. Kopná však v pohárových podnicích nefiguruje a proto bude Marcel nucen, instalovat do vozu sedmdesátikilogramové závaží.

Při Rallye Krkonoše se Marcel se spolujezdcem Tomášem Kunovským soustředili na co nejlepší výsledek v rámci K4 Poháru, což se nakonec podařilo v podobě 2.místa v hodnocení K4 Poháru a prvního ve třídě. Toto umístění současně znamenalo pro posádku doposud nejlepší výsledek sezóny. Jeho zisk se však zcela bez porodních bolestí neobešel. „Už když mechanici dorazili na technickou přejímku, všimli si, že z levého předního tlumiče začal nejspíše při převozu unikat olej. To mě tak krátkou dobu před začátkem soutěže docela rozladilo, protože náhradní tlumič jsme neměli. Nakonec jsem se rozhodl i za tohoto stavu do soutěže nastoupit, ale nevěděl jsem, jak se tato závada projeví na chování vozu, takže jsem zvolil raději opatrnější tempo,“ komentuje průběh svého doposud posledního vystoupení na soutěžních tratích Marcel a pokračuje, „Hned první test byl doslova letiště, kdy se jela téměř polovina jeho délky na šestku, z čeho jsem příliš radost neměl a nadšený jsem nebyl ani z dosaženého času. Další vložky už ale byly techničtější a nakonec se nám opatrnější jízda docela vyplatila, protože jsme se tím vyvarovali vážnějších chyb a dojeli 7. absolutně, což za daných podmínek nebylo vůbec špatné,“ hodnotí Marcel Rally Krkonoše.


Foto: Irena Študantová

Na Kopnou probíhala v týmové dílně velmi pečlivá příprava vozu. Došlo i na repasi tlumičů a optimalizaci řídící jednotky. Vše bylo podřízeno kvalitní přípravě a eliminování handicapu v podobě dovážení vozu při zařazení do třídy A6. „Tato třída bude na Kopné velice nabitá a bude velmi těžké se prosadit,“ uvádí k nadcházející soutěži Marcel. „Rád bych ale zajel slušný výsledek, protože se jede nedaleko mého bydliště a kolem trati bude spousta kamarádů a známých. Ve spojení se skvělými fandy rallye nejen z okolí Zlína tak očekáváme perfektní atmosféru a na to se moc těším.“

Při Rallyesprintu Kopná bude Marcela navigovat zkušený spolujezdec Marek Omelka. Marek je příznivcům rallye známý zejména jako dlouholetý navigátor kroměřížského Honzy Štěpánka. S tratěmi v okolí Podkopné Lhoty má velké zkušenosti, vždyť svou premiéru si na nich jako předjezdec odbyl již před 10 lety a v loňském ročníku si společně s Honzou Štěpánkem a vozem Subaru Impreza N11 dojeli pro 5. místo absolutně a bronz mezi produkčními vozy. I když Markova kariéra je spjata převážně s vozy Subaru a Ford, nejsou pro něj „hraboši“ úplnou neznámou. Naposledy si vyzkoušel vůz s předním náhonem předloni na Krumlově, kdy společně s Emilem Trinerem usedl do kitové Fabie. „S Markem jsme na sebe zvyklí, protože jsme už pár amatérských soutěží společně odjeli. V autě nám to klape. Kopná je ale pro mě vlastně novou soutěží, i když už jsem zde měl možnost se jednou svézt v roli předjezdce s áčkovou Felicií a tratě se mi moc líbily. Například RZ Podhoran je opravdu velice náročná a krásná. Je to ale už asi šest let, takže tuto zkušenost moc neuplatním. Věřím ale, že Markovy znalosti pro mě budou velmi cennou pomocí,“ říká Marcel.


Foto: Martin Stanislav – eWRC.cz

„S Marcelem jsme dlouholetí kamarádi,“ doplňuje Marek Omelka, „společně jsme si vyzkoušeli spolupráci v autě na několika amatérských soutěžích a víme co od sebe můžeme očekávat. Na mistrovském podniku ale startujeme společně poprvé. Neklademe si žádné velké cíle a nemáme přehnaná očekávání, nicméně myslím si, že charakter tratí by nám společně mohl vyhovovat a na nějaký dílčí dobrý výsledek bychom dosáhnout mohli. Konkurence ve třídě i celkově se letos schází velmi silná a ve startovce je mnoho rychlých a zkušených kluků. Dobrý výsledek bude viset vysoko, ale nejedeme se rozhodně jen vozit. Budeme bojovat a uvidíme v sobotu odpoledne, jak se nám to podaří,“ uzavírá Marek.

Škodu Felicia Kit Car s posádkou Marcel Svačina – Marek Omelka pošle startér na trať se startovním číslem 56. Marcel s Markem si tímto dovolují srdečně pozvat všechny příznivce rally na vrchol sprintové sezóny do okolí Podkopné Lhoty.

Komentářů celkem: 3
18. 7. 2008 12:251
0 0
Tak jedem chlapi. Ať to vodsejpá smajlík
19. 7. 2008 05:492
0 0
GO Marcel GO!!!
21. 7. 2008 14:203
0 0
Hezké auto
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!