Premiérové vítězství Jakuba Urbana

Královéhradecký jezdec Jakub Urban oslavil začátkem července osmnácté narozeniny a z poháru mládeže mezi sprintery.

Královéhradecký jezdec Jakub Urban oslavil začátkem července osmnácté narozeniny a stal se dalším jezdcem poháru mládeže, který přestoupil z poháru mezi sprintery. Svůj debut ve sprintovém mistrovství absolvoval na Impromat Rallyprint Kopná.

V pátek proběhly přejímky a vše se chystalo na sobotní náročný závod. Panovala dobrá nálada. Ve třídě N1 byla převzata čtyři vozidla.

Při startu měl problémy Aleš Čevela s elektrikou své Toyoty Yaris a odstoupil. Jakub začal velmi opatrně, když si zvykal na novou převodovku svého Pola i nového spolujezdce Jirku Švece. Vše fungovalo bezchybně, na vedoucího třídy Ušelu ztráceli po první sekci jen 7,4 vteřiny. Co k tomu říká jezdec? „První sekci jsme začali opatrně, zvykal jsem si na řazení a taky na brzdy. Myslím, že to bylo vidět i na dosažených časech.“ Ve druhé sekci už Jakub lehce zatáhl a dostal se do čela třídy. V závěru soutěže mu však ubyl hlavní soupeř, když musel Radim Ušela v sedmé rychlostní zkoušce odstoupit. Jakub si tak mohl jet v poklidu pro první vítězství ve třídě.

Cestu za premiérovým vítězstvím mezi „velkými kluky“ si však posádka notně zkomplikovala v poslední rychlostní zkoušce. Co se přihodilo necháme nejprve popsat spolujezdce Jirku Švece: „Celou soutěž jsme bez jakýchkoliv krizí zdárně směřovali k cíli. K tomu na náměstí ve Slušovicích i k tomu našemu, kterým bylo dovézt auto na rampu bez jakékoliv újmy. Bohužel jsme v poslední deváté erzetě ve známém vracáku v Trnavě trefili vnitřní obrubník a zaparkovali v poloze "netopýr" koly nahoru. Mám tak za sebou první "boudu" a pevně doufám, že na dlouhou dobu i poslední… I přes tuto nepříjemnou událost se nám nakonec podařilo soutěž dokončit.“

Jak vypadala bouda z pohledu jezdce, to říká Jakub Urban: „Poslední RZ už jsem nás viděl v cíli a nějak jsem se nesoustředil, do zatáčky jsem nasadil pozdě a málo a když jsem viděl, že nám to nevychází, zatáhl jsem za ručku, jenže na kostkách se to urvalo víc než jsem čekal a levým předním kolem jsme škrtli o obrubník a bylo to… nejradši bych se v tu chvíli neviděl…“

Jaké je tedy celkové hodnocení rallysprintu Kopná, na to se ptáme opět Jirky Švece: „Soutěž a její technická trať se nám líbila, navíc jsme při premiérovém společném startu dosáhli i premiérového vítězství. To pro nás však mělo vzhledem ke zmíněné chybě a škodám na voze dost hořkou příchuť. Velký dík bych rád na tomto místě vyjádřil všem divákům, kteří nás obrátili zpět na kola a navíc nám do vozu hodili i rozpis a především jízdní výkaz, které vypadly rozbitým oknem ven. Jen díky nim jsme tak mohli přejet cílovou rampu. Ještě jednou díky moc všem!!!“

Škody na voze jsou poměrně velké, přesto celý tým pracuje naplno tak, aby Jakub a Jirka mohli sbírat další úspěchy už při Cebia Rally Pelhřimov 1.-.2. srpna 2008.

Posádku Královéhradeckého rally klubu podporují firmy FILTR ZEOS s.r.o., MONTS s.r.o., KOVOLAK PROFI s.r.o., Autoopravna ZÁKOUTSKÝ a VITAMÍN – velkoobchod elektro, kterým tímto za podporu děkujeme.

Foto: Irena Študantová

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!