Vlastimil Resl - eWRC.cz
20. 8. 2008 16:35 − 2629× − 0

Jan Jakubec: Třída N2 je ve sprintech skvělá

Loňský šampión třídy N2 národního šampionátu Jan Jakubec se letos soustředil na starty v MMČR.

Loňský šampión třídy N2 národního šampionátu Jan Jakubec se letos soustředil na starty v MMČR. O uplynulém víkendu si však odskočil do seriálu jednodenních podniků a postavil se na start Rally Prachatice. Po velmi krásných soubojích v početně obsazené třídě N2 vybojovali spolu se spolujezdcem Jiřím Strossem pěkné druhé místo.

„Vzhledem k velké finanční náročnosti vynecháváme Barum Rally Zlín. Přivítal jsem proto možnost svezení na sprintu v Prachaticích. Do auta se mnou usedl Jirka Stross, pro kterého to byl první start od Hustopečí. Celý týden před startem panovalo krásné počasí a já se těšil na suché tratě a pěkné závodění. S počasím to ale nakonec dopadlo úplně jinak. Na takovém množství vody jsem ještě nejel, takže jsem z toho měl velké obavy. Auto totiž muselo zůstat celé na barumku,“ nepotěšil Honzu Jakubce vytrvalý déšť.


Foto: Robert Balcar

Po několika odstoupeních v úvodu sezóny vstoupili Honza s Jirkou do soutěže rozvážněji. „Začali jsme s respektem. Ostatní ale také, takže na první rychlostní zkoušce z toho bylo druhé místo. Druhá vložka ale byla v našem podání vyloženě špatná. Měli jsme velké chyby v rozpisu a propadli se na čtvrté místo. Ani ta třetí nebyla lepší a na vedoucího Jakuba Brázdu jsme ztráceli už 27 vteřin (za celý závod potom 33,8 s).

Nevím, jestli to nebylo částečně i návykem z velkého mistráku, kde je na napravení chyb vždycky více času. Každopádně bylo jasné, že o vítězství se už prát nebudeme. V servisu jsme se pak s Jirkou shodli na nutnosti hodně přidat,“ hodnotí pražský pilot sebekriticky úvodní sekci.

K dalšímu průběhu soutěže pak dodává: „Na čtvrté vložce havaroval Kaválek. My porazili Ladislava Henzla o necelých čtrnáct vteřin a postoupili na druhé místo. Po sekci jsme měli na Henzla k dobru necelých osm vteřin. Bylo nám jasné, že ještě budeme muset závodit.“


Foto: Robert Balcar

Obrovské štěstí měla postupně zrychlující posádka v samotném závěru soutěže. „Na sedmé erzetě jsme si i přes přibývající množství vody dali oproti druhému průjezdu deset vteřin a náskok na Ladislava Henzla navýšili o dalších šest. Na „osmičce“ jsem chyboval v Třebanicích u kapličky. Museli jsme couvat a ztratili asi pět vteřin. Pod dojmem ztráty jsme zbytek vložky jeli ve velkém nasazení.

Za letmým cílem se nám auto v pravé čtyři na vytahaném blátě spakovalo a v poměrně vysoké rychlosti jsme „vycestovali“ na přilehlou louku. Auto jsme z ní dolovali zhruba deset minut, protože jsme se z mokré trávy nemohli dostat na silnici. Ta vedla metr nad úrovní louky. Ven nám pomohli až diváci a rád bych jim touto cestou moc poděkoval. Bez jejich pomoci bychom tam zůstali. Štěstí bylo, že se uvedená příhoda odehrála až za cílem a náš čas na erzetě to neohrozilo.

Při cestě na start deváté, závěrečné vložky, jsme se dozvěděli o jejím volném průjezdu a mohli začít oslavovat druhé místo. Škoda jen našeho spánku v první rundě a chyb v rozpisu (přestože jsme si před začátkem tréninku kladli na srdce jeho dobré napsání). Neztratit tolik času, mohlo to být ještě zajímavější,“ převažují nakonec u Honzy pozitivní pocity a přidává zajímavý postřeh. „Ve sprintech je ve třídě N2 skvělá konkurence, větší než v MMČR, a bylo to i přes počasí perfektní svezení. Pokud finance dovolí, rád bych ještě letos nějaký sprint absolvoval.“

Závěrem je potřeba zmínit ty, bez nichž by dosažení tohoto kvalitního výsledku nebylo možné. „Rád bych poděkoval celému Sparrow racing týmu. Auto bylo opět perfektně připravené a skvěle fungovalo. Velké poděkovaní zaslouží také naši sponzoři, realitní kancelář Europe Property a společnost Sport Entry, díky nimž jsme mohli v Prachaticích startovat.“

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!