Historie vozů Škoda Fabia WRC – vůz č. 18

Také třetí vůz Škoda Fabia WRC, který startoval v roce 2005 na Německé rally, si zde odbýval svoji premiéru.

Také třetí vůz Škoda Fabia WRC, který startoval v roce 2005 na Německé rally, si zde odbýval svoji premiéru. Byl to vůz s číslem karoserie 18 a registrační značkou 4S5 5749. Za tovární tým Škoda Motorsport má na svém kontě pouhé dva starty.

Tím prvním byla již zmíněná Německá rally a za volantem se představil český jezdec Jan Kopecký, pro něhož to byla teprve druhá soutěž v MS za tovární tým (premiéra ve Španělsku 2004). Z jezdců na fábiích vydržel v soutěži nejdéle, bohužel stejně jako jeho týmový kolegové Schwarz a Bengue cíl nespatřil. V neděli totiž vylétl z tratě a ulomil levé zadní kolo. V tu dobu se držel na pěkném devátém místě.


Rallye Deutschland 2005

Druhým startem pak byla Japonská rally. Tentokrát se do fabie posadil Mikko Hirvonen, který se tak stal už 8. (!!!) jezdcem startujícím v této sezóně v továrním týmu Škoda. Vstup do soutěže se finskému jezdci vydařil, když na úvodní rychlostní zkoušce obsadil čtvrté místo, ve 4. RZ ale trefil kámen a ztratil tak drahocenný čas. Další kámen, který způsobil defekt pak trefil v 7. RZ, hned v následující zatáčce vylétl do lesa a byl nucen ze slibně rozjetého závodu odstoupit.


Rally Japan 2005

V květnu 2006 byla tato fabia pronajata do týmu First Motorsport. V belgickém týmu tento rok startoval Francois Duval. Poprvé se s tímto vozem zúčastnil Rally Sardínia. První dvě etapy se pohyboval v druhé desítce výsledkové listiny, až ve třetí etapě se mu dařilo zajíždět stabilně časy v top 10, nakonec vybojoval jeden mistrovský bod za 8. místo.


Rally Sardinia 2006

V červenci se Francois Duval s tímto vozem zúčastnil exhibice Goodwood Festival of Speed. Další mistrovskou soutěží byla Německá rally, Duval až do 6.RZ bojoval o nejlepší šestku. V následující rychlostní zkoušce trefil pravým předním kolem skálu, v sobotu ale nevyužil pravidla superally a ze soutěží se tak rozloučil.


Rallye Deustchland 2006

V rozbahněném Turecku byl blízko dalšímu bodu, nakonec se to ale nepodařilo. Belgický jezdec totiž skončil na prvním nebodovaném, tedy devátém místě.


Rallye of Turkey 2006

Posledním startem v tomto roce byla Britská rally, ve které už se Duval vytouženého bodu dočkal – dojel na 8. místě.


Wales Rally GB 2006

V dubnu 2007 se fabie stěhovala do Holandska, jejím novým majitelem se stal Erik Wevers. Vůz dostal holandskou registrační značku 24-XF-RL. Od Weverse si fabii pronajímal Harry Kleinjan a jeho premiérovým startem s vozem Fabia WRC byla Vechtdal rally. Lepší premiéru si jezdec nemohl přát, když se mu podařilo tuto rally vyhrát. Na Exotic Green rally z toho bylo zase podium, tentokrát stříbrný věnec. Kleinjan startoval s fábií také v Německé rally, byl ale nucen odstoupit pro technickou závadu.

Technická závada ho vyřadila z boje také na holandské Hellendoorn rally. Z Holandska si pak odskočil opět na německou půdu, tentokrát na Eifel rally. V cíli obsadil 18. místo. Lépe se mu vedlo na další soutěži holandského šampionátu, Conrad Euregio rally. Zde obsadil třetí místo. Posledním startem v sezóně byla další světová soutěž, a to šotolinová Britská rally. Stejně jako v Německu, i zde vyřadila holandského pilota technická závada.


Rallye Deutschland 2007

V letošním roce startuje s tímto vozem opět Harry Kleinjan, auto pouze dostalo nové válečné zbarvení. Prioritou pro tento rok jsou starty v seriálu Euro Rally Challenge. Prvním startem tak byla Tank S rally, Kleinjan obsadil 3. místo. Na Německé Rally Vogelsberg už se mu tak nedařilo, když byl klasifikován na místě devátém. Další soutěží ERC byla belgická Sezoens rally, Kleinjan zde zopakoval třetí místo z úvodního podniku. První letošní odstoupení (technická závada) si připsal na Paradigit rally. Naopak velmi se mu dařilo na Vechtdal rally, kde dokázal vyhrát všechny rychlostní zkoušky a zaslouženě tak zvítězil. Na tomto rallysprintu tak zopakoval prvenství z minulého roku. Další dva starty absolvoval Kleinjan na německé půdě – na Eifel rally cíl nespatřil a na Německé rally obsadil 20. místo.


Rallye Deutschland 2008


"Rodokmen" vozu č. 18

Více informací a fotografií o startech vozu Škoda Fabia WRC č. 18.

Starty vozu Škoda Fabia WRC č. 18 mimo MS
prodáno-duben 07
24-XF-RL
2007Vechtdal rally (NL) Kleinjan1.
2007Exotic Green rally (NL) Kleinjan 2.
2007Hellendoorn rally (NL) Kleinjan tech. z.
2007Lausitz (D) Kleinjan 18.
2007Conrad Euregio (NL) Kleinjan 3.
2008Tank S rally (NL) Kleinjan 3.
2008Vogelsberg (D) Kleinjan9.
2008Sezoens rally (B) Kleinjan 3.
2008Paradigit rally (NL) Kleinjan tech. z.
2008Vechtdal rally (NL) Kleinjan 1.
2008Eifel (D) Kleinjanodstoupil
Komentářů celkem: 2
21. 8. 2008 20:351
0 0
Díky za článek, opět pěkné počtení.smajlík
22. 8. 2008 10:092
0 0
moc pěkně napsanýsmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!