Kdo jsou zač Richard a Sara Masonovi?

Ve většině závodů MS se objeví nějaký místní borec, který svými výsledky zaujme. Na Novém Zélandu to byl Richard Mason.

Richard Mason
narozen: 5. března 1978 v Masterton, Wairarapa, Nový Zéland
rodinný stav: ženatý, manželka Sara (rozená Randall)
děti: dvojčata Danielle a Jessica

Sara Mason
narozena: 11. ledna 1983 v Nelson, Nový Zéland
rodinný stav: vdaná, manžel Richard

Richard Mason se kolem soutěžních aut pohyboval již od narození. Jeho rodiče – Tom a Alison – totiž závodili v 80. letech. Celkem logicky začal jezdit Richard motokáry a současně si začal stavět své první soutěžní auto – Mark 1 Ford Escort. Richard prokazoval svůj talent, ale měl zájem o postup do vyšší třídy, proto zakoupil Toyotu Celica GT4 a začal se učit jezdit se čtyřkolkou a turbem. Rok strávil s Toyotou a jeho výkony měly vzrůstající tendenci.

Wairarapa Rally 2007:

Richard Mason chtěl ale víc. Sehnal si v roce 2001 Mitsubishi Lancer Evo III a jal se poprvé zúčastnit novozélandské soutěže zařazené do MS. S patrně nejstarším autem v poli a se spolujezdcem Fenemorem Harnishem dokončil na 22. místě, pozici za Stigem Blomqvistem. To byl velký úspěch. O rok později si polepšil s vlastnoručně postavenou Evo V na 16. pozici (tentokrát o 3 místa před Stiga Blomqvista) a v konečném hodnocení novozélandského šampionátu skončil druhý za Brucem Herbertem. Stejnému autu zůstal věrný i ve své třetí účasti na soutěži MS a výsledkem bylo 23. místo (o jednu pozici před Stigem Blomqvistem), v šampionátu NZ na něj čekalo 3. místo. V letech 2002 až 2003 získal titul Juniora roku v rámci mistrovství Nového Zélandu.


Rally New Zealand 2008, zdroj: www.richardmason.co.nz, autor: Euan Cameron

Od roku 2004 jezdí Richard Mason s vozy značky Subaru. Po roce spíše neúspěchů (v Propecia Rally New Zealand odstoupil na RZ20, v NZRC „až“ pátý) přišla léta výjimečně výjimečná. Subaru Impreza WRX po Chrisu Westovi přinesla v roce 2005 Richardu Masonovi první novozélandský titul – již se Sarou Randall, pozdější manželkou. O rok později si celkové vítězství zopakoval, tentokrát se Subaru Impreza WRX ex-Cameron Bates. V listopadu 2006 se Masonovi dařilo i v MS, kdy se vešel do první desítky celkového pořadí (v PWRC druhý za Latvalou).

Rally New Zealand 2007:

Loňský ročník mistrovství Nového Zélandu přineslo manželské dvojici třetí místo, potažmo celkově pátnácté v 37. Rally New Zealand. Sezónu odjeli s nově postaveným Subaru Impreza WRX Sti. Před startem letošního ročníku šampionátu vyhlásili Masonovi útok na titul, k tomu jim mělo pomoci opět auto po Chrisu Westovi. „Myslím, že slova ´zajímavé´ a ´náročné´ je nejlepší způsob, jak popsat to, čemu všichni budeme čelit o tomto víkendu,“ řekl Richard Mason před letošním ročníkem závodu MS. A dodal: „Ale je to stejné pro všechny, takže se držím svého hesla: Jdi a pusť se do práce.“

Rally of Otago 2008 (první ½ Mason – vítěz, druhá soupeři):

Když bylo Saře 13 let, uviděla v televizi Tommi Makinena s Mitsubishi Lancer Evo VI, jak poprvé vítězí v celkovém pořadí mistrovství světa. Od té doby měla jediný sen: soutěžit v MS! K Vánocům před jejími 15. narozeninami dostala jako dárek Datsun Sunny. Začala jezdit vrchy a sprinty než absolvovala rallyškolu. V roce 2001 s tímto vozem havarovala v rychlostí 105 km/hod a auto zcela zdemolovala. I přes zranění z nehody odstartovala čtyři týdny na to na Hawkes Bay Rally s jiným vozem Datsun Sunny. To vše díky svému manažerovi – Lance Hastiemu. S navigátorkou Kirsty Raymer a vozem Toyota Levin BZ–G dokázala vybojovat 2. místo v roce 2003 v celkovém hodnocení sk. 2WD (vozy s přední poháněnou nápravou) novozélandského šampionátu. Rok na to skončila děvčata páté. Od roku 2005 se plně věnuje diktování rozpisu Richardu Masonovi.


Rally New Zealand 2008, zdroj: www.richardmason.co.nz, autor: Euan Cameron

Letošní Repco Rally New Zealand 2008 se jevila z pohledu posádky R. Mason – S. Mason velmi dobře. Od RZ3 byli ve vedení skupiny N4 a 1. etapu dokončili s výhodou přesahující půl minuty. I přes zaváhání na divácké speciálce, kde ztratili cca 15 vteřin, dokázali po druhé etapě zvýšit náskok na úctyhodnou minutu a 23 sekund. „Je to opravdu dobré. Jsme velmi překvapeni, že jsme na tom tak dobře na pro nás neznámých pneumatikách,“ řekl na adresu pneumatik Pirelli Scorpion 30-letý Mason po skončení druhé etapy. Ze třetí etapy už stihli Masonovi odjet pouze jedinou rychlostní vložku. Na Whaanga Coast 1 je totiž zastavila technická závada. Je to škoda, protože si celou soutěž vedli ve sk. N4 suverénně, značnou hodnotu vidím v čase na RZ3 (10. čas absolutně se ztrátou 0,73 s/km na Hirvonena). Kdyby pokračovali v tempu z předchozích dvou dnů, patrně by dokončili závod na 10. místě a vyrovnali tím nejlepší výsledek z předloňska. Na kdyby se ale nehraje…

Po novozélandském dílu MS Richard a Sara ztrácí 56 bodů na vedoucího Haydena Paddona s konkurenčním Mitsubishi Lancer Evo IX a titul již tak nezískají. Do konce mistrovství zbývá pouze Rally Nelson 2008, a ani maximum bodů jim nedává matematickou šanci na vítězství v šampionátu.

Komentářů celkem: 4
31. 8. 2008 22:28
0 0
Je to sřelec. Škoda, že nedojel. On a Hanninen jeli úplně jinou ligu, co se čistě rychlosti týče...
31. 8. 2008 22:33
0 0
Tolik šampionátů tolik jezdců.Je fajn,že se o tom aspon zmíníte.Jinak nemá člověk šanci vědět něco více z jiných zemí.Díky.
1. 9. 2008 00:27
0 0
A kdy pojedou Rallye Cup? smajlík
sloní kýta
1. 9. 2008 01:22
0 0
Jejkote, Mae, kde jsi se vzal na NZ? Dobrý počin, ukázat nám někoho z těch nudných N4...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!