Tibor Cserhalmi se vraci do Tater

Po prvním dni seznamovacích jízd Rally Tatry si Tibor Cserhalmi s Markem Omelkou našli čas, aby odpověděli na několik otázek.
Po úspěšném vystoupení na Barum Rally se prešovský jezdec týmu ARC Slovakia Tibor Cserhalmi postaví o následujícím víkendu na start další „velké“ soutěže, kterou je Aquacity Rally Tatry.

Tibor před třemi týdny na Zlínsku ukázal,že ani bezmála rok trvající přestávka ve velkých soutěžích mu neubrala na rychlosti a při startu ve své vlasti má velkou motivaci promluvit do pořadí na čelních příčkách. Po prvním dni seznamovacích jízd si šestadvacetiletý bývalý mistr Slovenska společně se spolujezdcem Markem Omelkou našli čas, aby exklusivně pro server eWRC.cz odpověděli na několik otázek.


Tibi, jak se těšíš na vystoupení před slovenskými diváky po delší přestávce? Jaké máš vzpomínky na Rally Tatry?

Těším se velmi a vzpomínky mám jen ty nejlepší, vždyť v roce 2000 jsem zde získal mistrovský titul. Pak se soutěž přestěhovala. Nyní se vracím na tratě v okolí Popradu, kde jsou sice velmi rychlé, ale krásné rychlostní zkoušky a já se už vážně těším až si zde znovu zazávodím.

Před třemi týdny jsi prohlásil, že proto aby ses dostal do bývalé formy, budeš potřebovat alespoň dvě velké soutěže. Výsledky které jsi na Barumce zajížděl ale vypadaly, že jsi schopen bojovat s českou i slovenskou špičkou už nyní. Jak ty sám s odstupem času hodnotíš vaše vystoupení?

Velmi mě překvapilo, jaké se nám dařilo od začátku jezdit časy. To jsem opravdu nečekal, ale bylo to hodně motivující. Kupodivu v tom nebyla ani křeč, nebo napětí, přestože ta konkurence která se na zlínsku sešla byla opravdu velmi kvalitní a budila oprávněný respekt. Ale Barumka nám od začátku dobře sedla, v kabině byla skvělá atmosféra a všechno šlo nějak přirozeně. Nicméně, nečekal jsem, že tak brzy budu schopen jezdit v takové konkurenci časy pravidelně v první dvacítce. Byl jsem z toho velmi mile překvapený a současně velmi rád, že se to dostavilo rychleji.

Barum Rally jste až na defekty a letmou návštěvu zlínské přírody absolvovali bez větších technických potíží, nyní znovu stejně jako Peter Gavlák využíváte Lancer EVO IX od týmu KIT Racing CS. Bude se jednat o stejné auto jako na Barumce? Budeš nějak upravovat nebo měnit nastavení?

Pojedeme se shodným autem jako jsme jeli Barum Rally. Žádné výrazné změny nepřipravujeme, ale bude určitě potřeba přenastavit podvozek. Na Barumce byly tratě uskákané, zde je na některých rychlostních zkouškách hladký, skoro okruhový asfalt, takže dílčí změny budou potřeba.

Na Rally Tatry se objeví mnoho posádek také z české špičky. S některými jsi změřil síly na Barumce. Stále trvá Tvé pravidlo, že před startem nechceš tipovat možný výsledek?

Ano, přesně jsi to uhádl. Stále trvá. Rally je nevyzpytatelný sport ve kterém rozhoduje spousta věcí, včetně štěstí. Pár rychlostních zkoušek, nebo lépe řečeno úseků si sice pamatuji, ale velmi mnoho je jich zde nových, takže žádnou výhodu znalosti prostředí nemám. Vážně nebudu nic věštit předem :)

Přesto, koho považuješ za favority?

Favoritů je hodně. Rychlí budou jistě Grzegorz Grzyb a Jožka Béreš, oba s vozy S2000. Každopádně v roli favorita bude Václav Pech. Počítat se musí také s Václavem Arazimem, který jel výborně na Barum Rally a také s dalšími posádkami z české špičky, třeba s našim velkým soupeřem z Barum Rally, Jarkem Orsákem.

Před Barum Rally jsi nechtěl příliš plánovat a vyjadřovat se k tomu, co bude dál. Změnilo se od té doby něco podstatného?

Podstatného snad ani ne. Projekt zatím funguje, jde dál a jednání stále probíhají, takže uvidíme.

Stejně jako na Barum Rally i v Popradě s Tebou jede Marek Omelka. Je to začátek nějaké dlouhodobější spolupráce?

Ano, myslím si, že ano. Alespoň z mé strany to tak je. S Markem jsme si velmi rychle porozuměli a já nemám důvod, proč bych neměl plánovat další společné starty.

Marku, po Barum Rally jsi se vyloženě těšil na možnost jet případně s Tibim další soutěž. Proč?

(Smích…) No… protože svezení s Tibim je úžasné :) Ne, vážně. S Tibim jsme si porozuměli v kabině i jako lidé, takže pokud se ti s někým dobře spolupracuje, tak se pak samozřejmě těšíš i na další spolupráci a když se naskytla tato možnost, rád jsem ji přijal. Porozuměli jsme si i ve tvorbě rozpisu, který se mi u Tibiho zdá velmi podobný třeba tomu, který používá Emil Triner. A Tiborův jezdecký styl se mi prostě líbí.

Jak komunikuješ s Tibim v kabině? Používáte češtinu, slovenštinu, českoslovenštinu, nebo máte nějaký specifický slang?

Československoanglicky :) Poměrně velkou část rozpisu máme v češtině, která vyhovuje i Tibimu. Některé prvky ale doplňujeme o slovenštinu a pár těch anglických slovíček by se také našlo.

Musíš Tibiho diktátem popohánět, nebo spíše brzdit? :)

Snažím se přizpůsobit diktát vždy momentálnímu tempu jízdy, tak aby byl stabilní. Prý jsem první, kdo ho občas popožene, ale nemyslím si, že by to bylo potřeba. Tibi je jezdec, který ví, co si může kde dovolit a není potřeba ho nějak dále popohánět, nebo brzdit.

Rally Tatry se jede nepříliš daleko od hranic s ČR. Jak byste pozvali diváky na víkendovou návštěvu Popradu a okolí?

T.C.: Těším se na fanoušky ze Slovenska i z Čech. Určitě bych je rád na tuto soutěž pozval. Myslím, že uvidí kvalitní závodění a také okolní příroda je moc pěkná, takže každopádně se bude o víkendu na co dívat. Rád bych všechny příznivce Rally touto cestou pozdravil a jen je poprosil, ať na sebe dávají při trati pozor.

M.O.: Startovka sice není tak rozsáhlá, jako v Česku, ale přesto si myslím, že je tady dost zajímavých jmen, které slibují dobré souboje. Myslím, že fanoušci, kteří to nemají do okolí Popradu extrémně daleko nebudou cesty litovat a pokud bude přát počasí, může na ně čekat moc pěkná podívaná. A já věřím, že ti skalní si cestu do Tater najdou :)

Díky za rozhovor a hodně štěstí na trati.

Komentářů celkem: 1
11. 9. 2008 21:44
0 0
Na Barumce výborné. Ať se daří i v Tatrách smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!