16. 9. 2008 23:03 − 5719× − 21

Se Subaru Forester na rally? – test

Nejen na rychlostních zkouškách Rally Příbram jsme testovali nové Subaru Forester 2,0 X

Značka Subaru je mezi fanoušky rallysportu stejným pojmem, jako Ferrari pro fandy Formule 1. Japonská značka dosáhla na kolbištích Mistrovství světa v rally neoddiskutovatelné výsledky, a i když v současné době vozy WRC procházejí menší krizí, zůstává Subaru velmi oblíbenou a viditelnou značkou v rallysportu.


Díky nadšení české pobočky japonské automobilky Subaru ČR máme možnost vídat špičkovou Imprezu STI, v kategorii produkčních vozů s Vojtěchem Štajfem za volantem v Mezinárodním mistrovství České republiky v rally. Vojtěch Štajf v současné době již pilně pracuje na stavbě nového modelu Imprezy s označením N14, se kterým chce okupovat místa na čele výsledkových listin v příštím roce. Na start poslední soutěže sezóny 2008, Rally Příbram se ale ještě postaví se starší Imprezou N12b. Právě na tratích Rally Příbram, a nejen tam, jsme měli možnost se seznámit s dalším modelem značky Subaru, tentokrát s Foresterem. Průvodce po Rally Příbram najdete ZDE


Subaru představilo začátkem roku již třetí generaci SUV do lehčího terénu s označením Forester. Předchozí verze byly jen těžko zařaditelné a dalo se spíše mluvit o čtyřkolce kombi s možností zdolávat lehčí terén. Poslední generace „lesníka“, jak zní doslovný překlad názvu Forester, již ale jasně dala najevo, že se chce plně zařadit mezi stále oblíbenější vozy kategorie SUV.


Společnost Subaru ČR zapůjčila k testu Subaru Forester 2,0 X Active s originál zástavbou plynového pohonu LPG, kterým se snaží suplovat absenci dieselového motoru, i když už i v tom se blízká na lepší časy, a dvoulitrový diesel-boxer známý ze Subaru Legacy se stěhuje i do Forestera. Zástavba LPG ale umožňuje jezdit s opravdu velmi příznivými náklady i s takto velkým vozem s permanentním pohonem čtyř kol. Výkon základního šestnáctiventilového dvoulitru se čtyřmi válci v uspořádání „boxer“ činí 110 kW (150 PS). Na více než 1,5 tuny vážící Subaru Forester je to akorát, ale žádné velké trhání asfaltu ve stylu Imprezy STI nečekejte. Ostatně k tomu účelu ani nebyl Forester 2,0 X navržen. Pokud ale chcete zažít adrenalinové zážitky z velmi dynamické jízdy i ve Foresteru, není nic jednoduššího než si připlatit za motor o objemu 2,5 litru dopovaný turbodmychadlem o výkonu poctivých 230 koní. Motor známý z Imprezy WRX dovede slušně zahýbat i s tímto SUV.


Když poprvé uvidíte novou generaci Subaru Forester napadne vás, že vůz je daleko mohutnější než předchozí verze. Nějaký ten centimetr přibyl do všech směrů, a hlavně více než deset centimetrů na výšku je na první pohled znát. Celkově zaoblenější tvary karoserie někomu padnou do oka hned, někomu až po určité době, ale celkově je jistě lze označit za líbivé. Trochu sice zmizela ta lehkost a geometrická jednoduchost známá z designu předchozího Forestera, ale to vše má na svědomí větší příklon právě do kategorie SUV, kde dnes frčí auta „nafouklejších“ tvarů. Při otevření dveří jsme si s trochou nostalgie zavzpomínali na bezrámová okna u dveří, která byla dříve tak typická pro vozy Subaru. Tuhost karoserie a bezpečnost je ale na prvním místě, a tak o tento efektní prvek postupně přijdeme asi u všech Subaru.


Pokud ve vás vnější změny Subaru Forester nevyvolaly pocit dramatické změny oproti předchozí generaci, tak po usednutí do interiéru již na 100% poznáte, že sedíte v jiném voze. Ta tam je spartánská výbava a jednoduchost designu. Celý interiér je výrazně tvarovaný v křivkách a odpovídá nárokům na moderní design soudobých vozidel kategorie SUV. Většina prvků je převzata z menší sestřičky Imprezy. Dominantním prvkem interiéru je mohutný středový panel, kterému vévodí velké 2 DIN rádio a ovládání klimatizace pomocí třech kruhových ovladačů. Vše najdete na místech kde by jste očekávali a i přes modernější vzhled zde vládne jednoduchost a praktičnost. Pohled 360° do interiéru vozu ZDE


Příjemně nás překvapilo pestré podbarvení přístrojového panelu s třemi stupnicemi rychloměru, otáčkoměru a ukazatele teploty chladící kapaliny. Velmi efektní je po zasunutí klíčku protočení budíků do jejich koncových poloh a zase zpět na nulu po vzoru „sestřičky“ Imprezy STI. Červeně podsvícené ručičky a bílé číslice modrým podkladem zaručují dobrou čitelnost přístrojů a atraktivní vzhled. Znalce japonských vozů a vozů Subaru zvlášť nepřekvapí umístění žádného ovladače, stejně jako absence nějakého víceúčelového palubního počítače. Údaj o průměrné spotřebě vám musí stačit.


Celkový design vozu je dle mého názoru velmi dobře vyladěn a jeho složitost rozhodně neovlivňuje užitné vlastnosti „lesníka“. Samozřejmě věc vkusu je velmi osobní záležitost, a tak necháme na každém z vás, aby si utvořil názor na vzhled nového Subaru Forester.


První metry a kilometry s novým Foresterem vám po přesednutí z běžného osobního vozu nebudou dělat sebemenší problém. Oceníte skvělý výhled z vozu všemi směry a jeho neobvyklou obratnost, za kterou vděčí především velmi malému poloměru otáčení. Není problém s vozem manévrovat v úzkých uličkách velkoměsta stejně jako v lese mezi stromy. Díky velkému zadnímu oknu a subtilním sloupkům se s vozem dobře parkuj,e a tak jsme ani nestonali po chybějících parkovacích senzorech, které jsou možné za příplatek. Volant, i když s trochu tenčím věncem se velmi dobře drží a ovladače blinkrů i stěračů jsou velmi dobře dosažitelné. Příjemným zjištěním bylo, že i když sedíme ve voze kategorie SUV, tak řazení je díky přesným a poměrně krátkým drahám spíše bližší sportovním vozům. Za řadící pákou je ještě umístěn volič přídavné redukční převodovky, který pomůže při jízdě v těžším terénu, případně při rozjezdech s těžším přívěsem. V interiéru jsme měli pocit jako v útulném a voze kategorie SUV, materiály i celkový design je na mnohem vyšší úrovni než v předchozí generaci Foresteru. Poměrně překvapeni jsme ale byli z podprůměrného audiosystému, který kvalitou zvuku rozhodně neladil s celkovým šmrncem vozu. Je ale možné to vyřešit zakoupením lepšího audiosystému, než bylo základní provedení v testovaném voze.


Jízdní vlastnosti Subaru Forester jsou kapitolou samy pro sebe, a budou zřejmě jedním z důvodů, proč bude budoucí zákazník právě o Foresteru přemýšlet. Slovo, které nejlépe vyjadřuje jaké jízdní vlastnosti jsou je : Skvělé ! Symetrický pohon čtyř kol AWD s nízko položeným těžištěm vám dá v Subaru Forester zapomenout, že sedíte v poměrně vysokém SUV. Můžete úplně zapomenout na nedotáčivost a těžkopádnost konkurentů v této kategorii, a plně si vychutnávat naprosto neutrální jízdní vlastnosti Foresteru. Na rovné suché silnici přivedete stabilizační systém VDC do činnosti jen při opravdu brutálním zacházení v zatáčce, a i tak lze případný problém řešit jako u každé správné čtyřkolky přidáním plynu. Zátačkovité silnice středočeského kraje, kudy vede Rally Příbram jsou tak pro Subaru Forester doslova rájem. Z míry jej nevyvede ani klasický český uskákaný asfalt, či do podoby šotoliny drolící se makadam. Vysoký vůz rozhodně netrpí extrémními náklony karoserie jen je třeba si trochu zvyknout na lehké pohupování přídě a zádě vozu, které je zřejmě dáno převisy karoserie.


Průjezd lehčím terénem, jako jsou polní cesty s kolejemi po průjezdu zemědělské techniky, nejrůznější lesní cesty, prostě všechny v mapách jen čárkovaně vyznačené úseky, kterým se obvykle fanoušek rally při příjezdu k rychlostní zkoušce vyhýbá, to vše je doslova rájem pro Subaru Forester. V běžných podmínkách jsme nezaznamenali žádný kontakt země s podvozkem vozu, což má na svědomí světlá výška 215 mm, a také příjemné nájezdové úhly. Subaru Forester ale rozhodně není opravdovým offroadem, který vám dovolí zdolávat velké terénní nerovnosti. Při jízdě v terénu vám sice může pomoci redukční převodovka, ale vše má své meze. Běžný uživatel Subaru Forester se ale s tímto vozem dostane v terénu do úzkých jen v naprosto extrémních případech. Auto se skvěle chová na blátivé cestě a rozmoklá louka mu nedělá sebemenší problém. Doslova radost musí být jezdit s Foresterem po zasněžené silnici, což jsme si ale v tuto roční dobu bohužel nemohli vyzkoušet. Nejen ženy ocení zařízení usnadňující rozjezd do kopce (Hill Start Assist), které krátkou dobu nedovolí vozu couvnutí vozu při rozjezdu do kopce po sundání nohy z brzdového pedálu.


Nový Forester pobral proti starší generaci přeci jen více krásy, ale nic to neubralo na jeho praktičnosti. Zavazadlový prostor má v základu sice jen průměrných 450 litrů, ale to je způsobeno poměrně nízko položenou hranou zadního okna, kam dosahuje roletka chránící zavazadla před očima nenechavců. Po stažení této roletky budete míst dostatek prostoru naložit kočárek, psa i množství zavazadel na rodinnou dovolenou. Odkládacích prostor je v kabině vozu velké množství a potěší jejich protiskluzová úprava z měkčené gumy, takže vám mobilní telefon či klíče necestují kabinou a nevydávají při tom různé pazvuky.


Samostatnou kapitolou je možnost pohonu na LPG, které Subaru nabízí jako originální příplatkovou výbavu. Momentálně je akční cena za přestavbu na LPG zanedbatelných 29 750 Kč. Díky spalování kapalného LPG dokonce narostl výkon motoru, a ty tam jsou problémy, které kdysi řidiče s vozy na LPG trápily. V interiéru vozu poznáte zástavbu LPG jen podle malého design nerušícího ovladače na středovém panelu. V automatickém režimu se o zástavbě LPG prakticky dozvíte jen při tankování, protože celý systém funguje automaticky, a krátce po startu na benzín přepne vůz na LPG. Pokud strhnete ze zadního okna Forestera žlutou samolepku LPG, tak nikdo nemá šanci poznat, že jedete ve voze, který je poháněn propan butanem. Nevzhledné široké plnící hrdlo, tak jak je známe ostatních vozidel, se totiž změnilo v miniaturní otvor, který je navíc ukrytý pod krytkou vedle otvoru pro tankování benzínu. Jedinou pihou na kráse plynového pohonu LPG je zástavba toroidní nádrže o objemu 55 litrů do prostoru, kde bývá normálně uložené náhradní kolo. Tento problém se dá ale řešit dvěma způsoby. Ten jednodušší, ale méně elegantní je, že náhradní kolo budete vozit v obalu sebou v kufru, čímž radikálně snížíte jeho využitelnost.


Tou druhou možností je instalace kontroly tlaku v pneumatikách a použití sady na lepení a elektrického kompresorku, který vám dovolí poškozenou pneumatiku opravit, nafouknout a dojet do nejbližšího pneuservisu. Nutno podotknout, že sada na lepení a kompresor se dnes stává čím dál tím více rozšířenější například u sportovních vozidel. Při použití odpočtu DPH pro kategorii N1 se tak při zakoupení Subaru Forester dostanete na velmi pěknou cenu za vůz s tak skvělými jízdními a užitnými vlastnostmi, který má navíc velmi příznivé provozní náklady. když si k tomu připočtete pověstnou vysokou spolehlivost vozů značky Subaru dostanete tak určitě kombinaci, která vás nenechá chladnými při rozhodování o novém voze. Výrobcem uváděné kombinované spotřebě 8,4 litru na 100 km se lze přiblížit jen při velmi defenzivní jízdě. Obvyklejší hodnotou tak bude spotřeba nad 9 litrů v závislosti na stylu jízdy.


Co říci závěrem? Subaru Forester 2,0 X Active s pohonem LPG není láska na první pohled. K poznání a pochopení vozu je potřeba jej zažít a vyzkoušet. Po ujetí několika desítek kilometrů vás ale ohromí jeho skvělé jízdní vlastnosti a lehkost s jakou žehlí nerovnosti českých silnic a s jakou ochotou projíždí lehkým terénem. Subaru s novým Foresterem trefilo hřebíček na hlavičku a nabízí za slušnou cenu vůz, který si nehraje na „crossover“, zvýšeným podvozkem a přidáním pár plastových lemů kolem blatníků, ale který je skutečným crossoverem je. Je tedy autem pro lidi s aktivním životním stylem, či řidiče využívající vůz i na méně kvalitních či nezpevněných silnicích. S Foresterem přitom nemusíte mít strach, že vás ty rádoby „crossovery“ konkurenčních značek vyklepnou při jízdě na běžné silnici. Namíchaný koktejl pohodlí a skvělých jízdních vlastností je prostě návykový. Pokud se k tomu pro spořivé řidiče přidá v brzké době dieselová verze se špičkovým motorem 2,0 Diesel boxer, bude Subaru Forester velmi žhavým želízkem v ohni.

Kompletní informace včetně ceníku naleznete na www.subaru.cz






Komentářů celkem: 21
22. 9. 2008 10:24
0 0
Proč je to tady to je podle mě naprosto jednoduchý. Jedná se o formu reklamy.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!