Štajf chce v Příbrami potvrdit úspěch z Tater

Ještě o příčku lépe než zněl původní cíl, tak skončila na podtatranské rally posádka Rally Teamu Subaru ČR Vojtěch Štajf – Michal Ernst.

Ještě o příčku lépe než zněl původní cíl, tak skončila na podtatranské rally posádka Rally Teamu Subaru ČR Vojtěch Štajf – Michal Ernst. Dobrou pohodu by rádi udrželi i při celé nadcházející Rally Příbram, která je finálovým podnikem Mezinárodního mistrovství České republiky.

Premiérový start na „opravdové“ popradské Rally Tatry proměnili Vojtěch Štajf a Michal Ernst ve čtvrtou příčku v cíli v hodnocení Evropského poháru – central. Posádce bílomodrého vozu Subaru Impreza WRX STI soutěž vycházela od začátku, vlastně od startu až do cíle neopustila bodovanou první osmičku v konkurenci nejen české reprezentace, ale i celé místní špičky a předloňského mistra Slovenska Poláka Grzyba. Právě Grzyb a domácí Béreš (oba disponující vozy kategorie Super 2000) byli nad síly posádky reprezentující značku Subaru a až do Bérešovy jezdecké chyby se prali o vítězství v soutěži.


Foto: Petr Sagner

„My se po delší pauze zejména chtěli trochu zase rozhýbat a myslím, že se nám to povedlo velmi rychle,“ spokojeně se usmívá spolujezdec Michal Ernst. „Sice z toho byla nakonec „jen“ ona pověstná bramborová medaile, ale jsme s ní spokojeni. Značce Subaru jsme udělali snad i celkem dobrou reklamu, před mou domácí příbramskou soutěží jsme se dostali do dobrého tempa, navíc jsme si udělali v Tatrách zajímavý test pneumatik. Jely se tři série rychlostních zkoušek, tak jsme na jedné použili naše vyzkoušené gumy Pirelli, pro jednu zkusili jiné „pirellky“ a na třetí pro porovnání nasadili pneumatiky BF Goodrich.“

Vojtěch Štajf se po čtvrté příčce na slovenské soutěži posunul i na čtvrtou příčku v Evropském poháru – central, v rámci nějž byla Rally Tatry hodnocena nejvyšším koeficientem 10. „Ještě zvážíme start i na slovinské Rally Postojna jama, to ale až po Příbrami. V tuto chvíli je pro nás prioritou tato závěrečná soutěž domácího šampionátu. Už se těšíme, jak ve středních Čechách opět změříme síly s českou špičkou,“ raduje se z úspěšného návratu z letní přestávky do závodnického kolotoče pražský pilot.

„Chceme navázat na formu z Tater a hned od počátku závodit. S Michalem už jsme velmi dobře sehraní, navíc se poprvé od Hustopečí vracíme do onoho auta, kterému jsme tam tolik ublížili. Naši báječní mechanici už jej ale uvedli opět do té správné formy a my bychom se mu rádi dobrým výkonem za tehdejší bolístky omluvili. My se navíc pomalu začínáme připravovat na starty s novým modelem N14, a tak bychom naší pravděpodobnou derniéru v rámci MMČR s modelem N12B chtěli oslavit třeba i dalším umístěním minimálně v první pětici. Mně se v Příbrami většinou dařívalo, tak snad to vyjde i tentokrát.“


Foto: Petr Sagner

V souvislosti s historií svého účinkování na středočeské soutěži se ale Vojtěchu Štajfovi vybavují i jiné vzpomínky a souvislosti. „Je pravdou, že jsem v Příbrami už i těžce havaroval. Mám tak i nepříjemné zážitky, které se mi teď trochu vrátily při havárii Karla Trojana s Petrem Řihákem v Tatrách. My jeli se sedmičkou a protože nebyly na cestě žádné brzdné stopy a auto bylo hluboko pod silnicí, začali jsme se až v cíli zkoušky pídit po tom, proč na tabuli chybí časy startovního čísla 3. Byli jsme trochu zaskočeni tím, že se tam tvářili, že o žádném takovém autě nevědí.

Auto Karla s Petrem se bohužel začalo hledat až mnoho minut po jejich opuštění tratě. I my jsme si při hustopečské havárii zažili horké chvilky, v Tatrách se ale při této havárii ukázalo, že tato soutěž Evropského poháru s nejvyšším koeficientem zjevně nemá úplně ideální bezpečnostní zajištění. Teď ale hlavně přejeme Karlovi s Petrem brzké vyléčení všech ran, my se totiž už zase moc těšíme, že se s nimi budeme moci poměřit na závodní trati.“

K tomuto přání se pochopitelně připojuje celý Rally Team Subaru ČR. V jeho barvách pojedou „Příbram“ dva vozy, kromě Vojtěcha s Michalem, na jejichž voze bude stejně jako v Tatrách zářit sedmička, pojedou se startovním číslem 32 po několikaměsíční pauze také Jiří Vacek a Otto Slezák.

Komentářů celkem: 2
19. 9. 2008 21:32
0 0
Hodně štěstí!smajlík
19. 9. 2008 22:43
0 0
Vojta dokazuje že Impreza dokáže být minimálně stejně dobrá jak EVO smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!