7. 10. 2008 21:33 − 10065× − 267

Má to FAS zapotřebí?

Představitelé FASu spustili otevřenou válku proti volným podnikům. Kdo bude nakonec vítězem a kdo poraženým?

Představitelé FASu spustili otevřenou válku proti volným podnikům. Kdo bude nakonec vítězem a kdo poraženým?

Pokud jste v uplynulých dnech nečetli články týkající se problematiky volných podniků, zkusím Vám v jednoduchosti vysvětlit, o co jde. Každý, kdo chce u nás jezdit závody schválené FASem (Federací automobilového sportu), musí mít licenci. Když si licenci zajistí (mimochodem i zaplatí), zaváže se tím zároveň, že se zúčastní pouze závodů FASem schválených. Toto pravidlo má původ v národních sportovních řádech FIA a platí i u nás. Důležité je, že se nevztahuje jen na jezdce a spolujezdce, ale i na pořadatele, časoměřiče a další. Prostě kdo má licenci od FASu, nesmí se podle tohoto pravidla podílet nebo účastnit na organizaci závodu neschváleného FASem.

Toto pravidlo není nové, doposud se to ale víceméně tolerovalo. Podniků neschválených FASem (říkejme jim souhrnně volné podniky) se pravidelně účastnily i posádky s licencí. Nebylo jich moc a nebylo to pravidelně. Šlo také většinou o posádky z hloubi pole. Pokud se svezla i nějaká hvězda, tak byla zařazená jako VIP. Nesoutěžili přímo s ostatními, pouze se svezli (většinou tréninkovými vozy), trochu se pobavili, trochu si potrénovali, pobavili diváky. Prostě nikomu nevadili, byť to podivné pravidlo porušovali. Ale trestat je za to? Doposud nebyl důvod…

Najednou ten důvod ale je. Výkonný výbor FASu na svém nedávném zasedání přijal usnesení, že od příští sezóny bude disciplinárně trestat posádky, pořadatele i časoměřiče za účast na volných podnicích. Proč tak najednou? Asi těžko se nedá najít spojitost s tím, co se stalo v létě na Rallye Pelhřimov. Tamní pořadatelé si totiž dovolili něco, co na FASu už neskousli. Svoji rallysprintovou soutěž (tedy pod FASem) spojili s volným podnikem Rallye Vysočinou. Co naplat, že papírově to byly dvě různé soutěže, když na pohled to tak nevypadá. Zítra (8.10.) se tento případ bude řešit před disciplinární komisí. Nejen samotným pořadatelům se už doneslo, že o verdiktu je předen rozhodnuto (není to náhoda, že o každém zasedání disciplinárky se říká, že verdikt je předem připraven?). Organizátoři Rallye Pelhřimov si prostě příští rok neškrtnou. Co naplat, že jde možná o nejlepší sprint. Pořadatelé si prostě moc dovolili a musí za to být přece řádně potrestáni (říká se, že příští rok nebude ani Vyškov a Tišnov…). A aby disciplinárka měla čisté svědomí, měsíc předtím se na to připravili zmíněným usnesením.

Tím ale jejich náhlá aktivita v boji proti volným podnikům nekončí. Když už se do toho pustili, je třeba volné podniky zlikvidovat jednou provždy. Na řadě je asi nejlepší volný podnik v sezóně, populární "Kramolín". Soutěž pořádaná zkušenými pořadateli a oblíbená mezi posádkami. Pár dní před startem dostala objednaná časoměřičská skupina zákaz od FASu se soutěže účastnit. Tím se lekla i většina licencovaných jezdců a svoji účast raději zrušili. Pouze několik jich dalo najevo, že pojedou tak jako tak i za cenu, že přijdou o licence. Co by se ale stalo, kdyby jelo 30 posádek s licencí? Sebral by jim FAS licence? Sebrali by licenci několikanásobnému mistru ČR? Těžko. Ale pokud to budou tři posádky z hloubi pole, potrestáme je. V takových případech mě vždy napadá jedno hezké přirovnání – pokud dlužíte bance sto tisíc, máte problém, pokud dlužíte bance sto miliard, má problém banka…

Obdiv zaslouží pořadatelé Kramolína za to, že i přes způsobené problémy soutěž zorganizují, byť v omezené podobě. Síly na konání soutěže jim dodaly samy posádky, které daly najevo, že pojedou tak jako tak, i kdyby se neměl měřit čas. I z toho je vidět, že volné podniky se jezdí hlavně proto, aby se posádky pobavily. Nejde jim o vteřiny, o výhry, o věnce. Jde jim hlavně o zábavu. Volné podniky jezdí kluci (i holky), kteří nemají tolik peněz, aby si mohli dovolit jezdit třeba sprinty. Nemají tolik peněz, aby si pořídili auta a vybavení pro akce pořádané FASem. A co mají jiného jezdit? Mají nějakou jinou levnou alternativu než volné podniky?

V tom je myslím ono pověstné jádro pudla. FAS v podstatě začal trvat na pravidle, které je dané a každý, kdo kdy licenci získal, o tom věděl. To, proč na tom teď FAS začal trvat, je věc jiná. Celý problém je ale v tom, že FAS bojuje proti něčemu, aniž by sám nabídl alternativu. Pokud bude jejich boj trvat, je dost možné, že volné podniky tento boj prohrají. Ve skutečnosti to ale bude prohra rally jako takového. Dojde k likvidaci amatérské základny, ze které se už nejednou vylíhl velký talent. Těžko předpokládat, že by FAS podpořil nebo založil levné závodění na podobné úrovni. Jistá šance by byla, kdyby FAS posvětil volné podniky jako takové. Jenže to je utopie, obě strany jsou natolik znesvářené, že domluva je naprosto nereálná.

FAS se často ohání tím, že volné podniky nesplňují standardy ohledně bezpečnosti, organizace atd. Není to pravda, minimálně ne obecně. S mnohem omezenějšími rozpočty jsou volné podniky pořádané velmi svědomitě a pečlivě. Kdo je navštívil, musí souhlasit. Nejsou to žádné hurá akce. Zdravotní a bezpečnostní zajištění je na úrovni srovnatelné se sprinty. Ano, rozdíl je v samotných autech a jejich vybavení, kde jsou pravidla volnější. To je ale právě v tom, že je to ježdění na amatérské úrovni. Nelze přeci trvat na tom, aby posádka s autem postaveným za pár tisíc na hobby rally investovala sto tisíc do HANS systému…

Takže jak to může dopadnout? Volné podniky zaniknou, s nimi se rozutečou i zkušené pořadatelské týmy (k tomu připočítejme i Pelhřimov, Vyškov a Tišnov). Skončí i spousta amatérských posádek. Budou ukončeni i ti, co mají odvahu jezdit s licencemi volné podniky. Několik dalších bude znechuceno natolik, že skončí také. Rally na amatérské úrovni zanikne, na "profesionální" jich bude jezdit čím dál méně. Rally je dneska hlavně o penězích a náklady neustále rostou. Každý rok tak bude méně a méně posádek, méně závodů, média nebudou mít zájem. Možná se ale někdo bude plácat po ramenou, jak kvalitní rally se u nás jezdí a že máme zónu s koeficientem 2…

Možná jsou moje úvahy moc katastrofické, ale já to tak cítím. FAS bojuje, říkejme oprávněně, proti něčemu, aniž by sám nabídl jinou alternativu. Tento boj nemá vítěze, má jen poražené. To by si všichni zúčastnění měli uvědomit, pokud jim jde o budoucnost české rally. Nebo tady jde o něco jiného?

P.S. Článek vyjadřuje názory autora. Pokud budete článek komentovat, prosím o slušnost ve vyjadřování. Děkuji.

Komentářů celkem: 267
28. 10. 2008 16:43
0 0
Ja..

Takže jak dopadla disciplinárka :
Richard Gnojek - ředitel závodu : Zákaz činnosti ředitele na 1 rok nepodmíněně.
Tomáš Smetana - tajemník závodu : důtka
Láďa Vyhnálek - Hl. bezpečnostní čin. - důtka
Jak dopadla Hl. časoměřička nevim.
28. 10. 2008 16:59
0 0
A hlavní technický komisař z Třebíče Stanislav Mrkvan vyhrál odvolací soud a byl sproštěn obvinění a trestu v kauze Roto.
28. 10. 2008 17:24
0 0
V hokeji platí, že hráč je odpovědný za svou hůl. Pokud má JK pravdu, tak v rallye neplatí, že komisař není odpovědný za to, kam se mu zatoulá razítko. Už se těším, kam se mu zatoulá příště. Vítejte v Čechách!
28. 10. 2008 17:51
0 0
K+K+K:A ono se někde toulalo Mrkvanovo razítko?Ja myslím že tu šlo o razítko trošku jiného technika.
28. 10. 2008 17:57
0 0
Co já vím čí to razítko bylo? Vím jen, že bylo z technický přejímky a vím, kdo byl pán hlavný technik. Ale třeba bylo razítkování delegováno na někoho jinýho. Maně si vzpomínám, že jsme taky měli ministra co tvrdil, že není odpovědnej za to co podepisuje.
28. 10. 2008 18:23
0 0
On snad existuje někdo takový, kdo by věřil, že soud pod střechou AČR, může něco nestranně a spravedlivě rozsoudit?
Ja..
30. 10. 2008 20:07
0 0
hasic.tom- děkuji.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!