4. 11. 2008 16:15 − 3370× − 47

Rozhovor s Milanem Blahoutem

S Milanem jsme si popovídali o jeho pohledu na současnou rally a o jeho vztahu k amatérským soutěžím, které sám i pořádá

Se známým soutěžním jezdcem a ostříleným matadorem Milanem Blahoutem jsme si popovídali o jeho pohledu na současnou rally a o jeho vztahu k amatérským soutěžím, kterých se také jako jezdec i pořadatel zúčastňuje.

Milane, sám pořádáš automobilové závody pro amatéry, takzvanou Amater rally. Jak se díváš na současnou situaci ve vztahu FAS a amatéři?

Určitě se mi to nelíbí. Nelíbí se mi, že bych mohl přijít o mezinárodní licenci jezdce díky tomu, že se chci zúčastnit amatérských soutěží. Dříve ta možnost také byla. Jezdci z „federálu“ si také občas chtěli někde vyzkoušet svoje auta, a tak jeli malej mistrák. Podle právních předpisů se soutěžním autem nesmím ani vyjet nikde mimo soutěž na silnici, a kde jinde si ho vyzkoušet? Já všechny soutěže pro amatérské jezdce vítám. Je potřeba si taky uvědomit, že se díky tomu doplňují již dost prořídlé stavy současných posádek. Když se podíváte do minulosti, tak hodně jezdců má první zkušenosti právě z amatérských rally. Beru to rozhodně jako přínos a spíš Autoklub ČR by měla být instituce, která to podpoří a v pořádání pomůže minimálně radou. Rozumím tomu, že start licencovaných jezdců v jednom pořadí s amatéry je nesmysl, ale je možnost startovat třeba mimo pořadí, nebo třeba v nějaké VIP kategorii. Problém teď asi vzniká trochu s časoměřiči, kteří stejně jako jezdci mají licence a podle nařízení FASu nesmí na takovýchto akcích působit. Určitě si ale lidi i s tímto poradí a vyřeší se to.

Myslíš, že třeba tohle není jeden z velkých problémů, že se licencovaní časoměřiči, tedy lidé, kteří mají s rally dost zkušeností nemůžou amatérských rally zúčastňovat?

Jak říkám, považuju to za hloupost, ale určitě si s tím jako pořadatelé nějak poradíme. Časomíra se dá vypůjčit, a nebo se bude měřit jinak. Je to ale škoda hlavně pro ty účastníky, pro které to bylo určitě fajn stát na startu amatérské rally, a sledovat profesionálního časoměřiče, ty tikající hodiny. Utvářelo to tu správnou atmosféru.

Sám jsi jedním z organizátorů závodů, které jsou dnes označeny za nelegální. Máš ty sám osobně obavy, že přijdeš o licenci a o možnost startovat v Mistrovství České republiky?

Z toho opravdu strach nemám. Když se tak rozhodne, a já bych o licenci přišel, tak mi to ani moc vadit nebude. Rally se začalo ubírat trochu někam jinam, než jsem si já za mlada představoval. Amatérských závodů se jezdí všude po Evropě dostatek, a i u nás se určitě dál jezdit budou, takže soutěží, kde se jde svézt bude dostatek. Aut na „erzetkách“ a Rally Cupech, nebo u nás na Amater rally bude jezdit víc, než v „oficiálních“ soutěžích, to jsem si jistý. Pro mě je taky podstatné, že třeba na amatérské rally můžu vedle sebe svézt nějakého sponzora, nebo partnera. Třeba jako na Berounce. Určitě tam nejedu kvůli tomu, abych tam vyhrál a nebo si dokazoval před těma klukama, že jedu rychle. Naopak když k nám přijdou, tak jim vždy rád poradím a předám zkušenosti, který jsem za ty roky nasbíral.

Jak se ty díváš na argument, že amatérské soutěže nemají takové zabezpečení, a že mají mnohem benevolentnější bezpečnostní předpisy?

Určitě se na amatérských soutěžích necítím nebezpečně, a to co jsem viděl já, tak byly soutěže mnohdy líp zabezpečené než oficiální rally. Pořadatelů s vysílačkama tam stojí většinou daleko víc. Sanitky a další bezpečnostní zabezpečení bylo také vždy na úrovni. Rozhodně je bezpečnější se svézt při takovéto amatérské rally se zabezpečením, než se někde v provozu nebezpečně honit.

Co si myslíš, že stojí za tak velkou oblibou amatérských soutěží v poslední době? Proč podle tebe třeba ti stejní jezdci nejedou rallysprinty?

Všechno je to o financích a o podmínkách. I relativně levné rallysprinty jsou mnohem dražší, než závodění na amatérské úrovni. FAS by se měl podívat taky trochu dolů, mezi ty soutěžáky, kteří jezdí a nemají tolik finančních prostředků. Právě ti nejvíc uvažují o tom, že půjdou jezdit mezi amatéry.

V poslední době si často jezdil mezi historiky a například na Barumce jsme tě mohli vidět v takzvaných Rally Legendách. Jak se ti mezi historiky líbí?

Mezi historiky se mi líbí možná víc než mezi soudobými auty. Barumka ale byla v tomhle trochu jiná. Barum rally mám moc rád, ctím jí, a byl to vždy můj nejoblíbenější závod. To co tam ale letos pořadatele přichystali na nás, na historiky, to mě teda dost naštvalo. Dělali jsme tam jen křoví, a chovali se k nám jak kdyby jsme byli jen na obtíž. Házeli nám klacky pod nohy, kde to jen šlo. Některé posádky třeba už vyhodili po okruhu ve Zlíně, kdy je vyloučily údajně za to, že si nerozsvítili světla do vložky. Nikdo to ale nikomu neřekl a není to podmínka. Druhý den nikdo nic nevěděl, kdy se co jede, lidi na erzetách nevěděli o tom, kdy historici pojedou a pak se divili, když jsme začali jezdit. Někteří už odešli a vůbec nevěděli o tom, že se ještě nějací historici pojedou. Všude jinde, i ve světě jsou historici jako lákadlo, tady jsme byli na obtíž

Děkuji za rozhovor.

Komentářů celkem: 47
5. 11. 2008 15:55
0 0
To Rallme: asi je to tím,že nemáme peníze.Odvaha opravdu nechybí. Ty by jsi potřebovalsmajlíksmajlík
5. 11. 2008 16:01
0 0
Hm,hlavně že tady zas každý diskutuje (skoro každý ) uplně mimo mísu , jste si měli založit Forum : Já jsem nejlepší , kdo jsi ty (jen nemám peníze na to ) a je to , tam si můžete povídat a snít do nekonečna.

Pan Blahout pro amatéry alespon něco dělá a za to mu patří velký dík.
Ted se samozřejmě pustíte do mě,ale co už, mě to nevadí. Když jsou všichni tací borci tak já se na ně rád přijedu podívat jak jezdíjou na špici s myšákem,nebo alespon na urovni v amatérech když teda nemají peníze na mistrák.
5. 11. 2008 16:12
0 0
To WRCPatrik:Máš pravdu.Nějak se to tady zvrtlo a sedět doma na zadku a bejt chytrej umí každej.SORRY
5. 11. 2008 18:04
0 0
to inkman pořád tvrdím a budu tvrdit jedno.. průjezdy historiků včetně pana Blahouta jsou pro mě osobně daleko koukatelnější než jízda většiny miší... to je z mého pohledu holý fakt. Stejně jako mnohdy je lépe se ve fotbale dívat na třetí pralesní ligu než na první ligu.
to WRCPatrik jo, máš pravdu zvrtlo se to jinam než to mělo být. A souhlas, veliký dík Blahoutovi nejen za to jak jezdí ale i za to co dělá pro amtéry. Stejně tak díky každému pořadateli ametérské rallye a rallye cupu a podobných podniků. Těm totiž jde o lidi.
to Rallme nikoho neurážím!! platí to co se napsal několikrát.. historici předvádějí lepší jízdu než většina miší. pokud nesouhlasíte je to problém.. a pokud jezdec na rychlostce couvá do racáku a někdy natřikrát je to totéž jako fotbalista jež dá vlastní gól. A opět můžete nesouhlasit to není urážka to je prostě moje hodnocení. A jen mezi náma.. já si vážím i těch kdo couvají a díky jim za to že jezdí. jen se prostě raději dívám na dejme tomu Blahouta jedoucího driftem než na couvající mišíčku.

A dovoluji si z mého pohledu toto uzavřít.
PP
5. 11. 2008 20:36
0 0
R.Kutnej, mam absolutne stejnj nazor.
5. 11. 2008 21:05
0 0
To PP:Já taky,ale jsme jen tří s timhle názorem.
8. 11. 2008 16:58
0 0
Přesně tak ,konečně se to někdo nebojí říct nahlas!!smajlíksmajlík Kéž by bylo takových "Blahoutů" co by se to nebáli říct nahlas víc..
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!