Petr Pančocha - eWRC.cz
16. 7. 2009 13:00 − 4497× − 26

Nejoblíbenější domácí erzety českých soutěžáků (6. díl)

Po dovolenkové odmlce se vracíme k seriálu o nejoblíbenějších erzetách našich rallymanů. Tentokrát s Martinem Bujáčkem.

Po delší odmlce způsobené dovolenou se vracíme k seriálu o nejoblíbenějších rychlostních zkouškách našich jezdců či spolujezdců. V redakčním mailu se nám objevila řada reakcí našich soutěžáků, které však hovoří o rychlostních zkouškách, jenž jsme už v našem seriálu probírali. Proto v následujících dílech vynecháme pasáže popisující charakter či historii dané vložky a ke slovu se hned dostanou zpovídaní jezdci. Věříme však, že se nám ozvou další piloti, kteří tento seriál obohatí o nějakou novou a dosud neprobíranou perlu mezi českými erzetami.

O nejoblíbenější erzetě uherskobrodského jezdce Martina Bujáčka jsme se podrobně rozepsali už v prvním dílu seriálu.

"Mojí nejoblíbenější erzetou je určitě Pindula, která se jezdí při Barum Rally. Tahle erzeta je opravdu moc krásná a zároveň i velmi náročná. O charakteru této vložky už toho bylo napsáno spousta, ale malé připomenutí snad nebude nikomu vadit. Většinou se jede lesem po úzkém asfaltu, pak následuje rychlejší část po širší silnici. V samotném závěru testu je obtížný sjezd k cíli, což je po dvaceti kilometrech ostré jízdy taková třešnička na dortu. Na trati není moc míst, kde si člověk odpočine, protože si posádka musí neustále dávat velký pozor a být plně soustředěná."


Foto: www.martinbujacek.com
Martin Bujáček na přejezdu na Pinduli, Barum Rally 2008

"V loňském roce to pro mě rozhodně byla nejtěžší erzeta z celé sezóny. Kolem trati se sešla spousta diváků a to i na místech, kde by je málokdo čekal. První průjezd se jel jako úvodní sobotní ranní test a v mém případě to bylo hlavně o poznávání této nádherné vložky, kterou jsem nikdy dříve nejel v závodě. Druhý průjezd už byl více o závodění a i výsledný čas byl o 12 vteřin lepší. A přitom během druhého průjezdu už bylo na trati spousta vytahaných nečistot."

A kam se chodí Martin Bujáček rád dívat jakožto divák? "Každý fanoušek preferuje jiná místa, ale na každé soutěži se vždy dá najít pěkné místo, kde si to diváci užívají. Moc pěkná erzeta je rychlostní zkouška "Kohout", která se jezdí při Rally Český Krumlov. Jede se náročným lesním úsekem a i když je pro motorizované diváky velmi špatně přístupná, určitě stojí za to."


Foto: www.martinbujacek.com
Martin Bujáček na skákacím horizontu před Pindulou, Barum Rally 2008

"Osobně je mi jedno, jestli je vložka kratší či delší. I krátká erzeta, která má třeba jen pět kilometrů, může být hezká. Sedí mi spíše technické rychlostky a nemám moc rád přehnaně rychlé erzety, kde se musí často využívat retardéru pro zpomalení. To není o závodění, ale o zbytečném riskování se životy posádek."

A co šotolina či mix povrchů? "Mně tohle vůbec nevadí a každý šotolinový úsek na trati velmi vítám. Je to zábava svést se na šotolině, kde to pěkně klouže. Doufám, že se budou podobné zkoušky objevovat častěji. Je to zajímavé jak pro jezdce, tak i pro diváky," uzavírá Martin Bujáček své povídání.

Z předchozích dílů seriálu:
1. Jiří Volf, Pindula
2. Tomáš Singer, Malonty
3. Josef Čermák, Návarov
4. Jiří Sutr, Kopná
5. Václav Dunovský, Sychrov

Komentářů celkem: 26
19. 7. 2009 00:28
0 0
Koukám samí odborníci na RZety. Hlavně že na Pindule i Trojáku, se o asfaltu vůbec mluvit nedá. Pindula je víceméně poskládaná z cestiček i necestiček všehodruhu. A Troják, rovina a zase rovina a hodně úzký mezi stromama, kde je tak akorát šance, třeba při defektu, že se posádka rozmázne ve velký rychlosti o stromy.
ppa
19. 7. 2009 08:25
0 0
2M-Rallyteam: já bych jen připomněl, že v tomto seriálu hodnotí rychlostní zkoušky samotné posádky. To je jako máme cenzurovat jenom proto, že si dovolili zmínit erzetu z Barum rally? V každém případě chystáme v brzké budoucnosti nový seriál o nejoblíbenějších erzetách diváků, kde bude mít každý z vás možnost se vyjádřit. Klidně Ti dopřejeme právo vyjádřit se hned v prvním díle smajlík
19. 7. 2009 17:39
0 0
Nepsal sem kvůli tomu že týhle posádce se líbí Pindula, reagoval sem jen na komentáře. Co se který posádce líbí je mi jedno.
19. 7. 2009 19:01
0 0
Jen bych ještě dodal, že proti tratím na Barumce nejsem zaujatý, ale podle mě tu v komentářích lidé zapomínají na ostatní tratě na Barumce, který jsou i zajímavější, než třeba Troják.
21. 7. 2009 15:27
0 0
Boban_MK: Myslíš si, že všichni kteří přispívali jsou nezkušení, koukni se na jejich profily a uvidíš, že toho neodjezdili málo...
Možná lepší pro nás, protože mají očividně k divákům lepší vztah a tak si najdou chvilku a sepíšou pár vět...
19. 1. 2010 20:05
0 0
Lucky sice tehdy jel Fiatka, ale podle mne nikoli Ritmo, ale Fiat 131 Abarth za stáj 4Rombi Corse. (stejný, jaký je na fotce u prvního dílu této série).
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!